https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/bombaj-se-pustila-do-boje-proti-plastum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bombaj se pustila do boje proti plastům

9.7.2018 00:28 (ČTK)
Bombaj a okolní indický stát Maháráštra se zákazem používání igelitových sáčků a tašek připojily k hrstce zemí, jako je například Keňa a Rwanda, kde za používání igelitových sáčků hrozí trest vězení. / Ilustrační foto
Bombaj a okolní indický stát Maháráštra se zákazem používání igelitových sáčků a tašek připojily k hrstce zemí, jako je například Keňa a Rwanda, kde za používání igelitových sáčků hrozí trest vězení. / Ilustrační foto
Pláž Versova v Bombaji svého času pokrývalo nekonečné moře igelitových sáčků, tašek a dalších odpadků, pod nimiž prakticky nebyl vidět písek. Dlouhý pás pobřeží se v podstatě přeměnil na skládku, dokud se nedala dohromady skupina dobrovolníků, která pláž vyčistila. O několik měsíců později sem poprvé po 20 letech připlavaly naklást vejce mořské želvy karety zelenavé, napsal list The Washington Post.
 

Nyní se městské úřady rozhodly přijmou další krok v boji proti odpadním plastům, které zamořují nejen Bombaj, ale spoustu dalších indických měst. Za používání igelitových sáčků a tašek v Bombaji hrozí pokuty v přepočtu až do výše 8000 korun a v případě opakovaných prohřešků i trest vězení.

Indie má přitom poměrně nízkou spotřebu plastů - jen 11 kilogramů ročně v přepočtu na jednoho obyvatele. V západních zemích toto množství dosahuje až desetinásobku.

Ovšem v indických městech a vodních zdrojích je plastový odpad všudypřítomný. V Bombaji je moře podél pobřeží plné plovoucích plastových odpadků, které během monzunu vzedmutá mořská hladina vyhazuje do ulic a na chodníky.

Během prvních čtyř dní od zavedení zákazu 23. června úřady vybraly v přepočtu více než 100.000 korun od 87 obchodů a pod palbu kritiky se dostaly takové řetězce, jako je Starbucks nebo McDonald's za to, že nenahradily plastové obaly.

Bombaj a okolní indický stát Maháráštra se zákazem používání igelitových sáčků a tašek připojily k hrstce zemí, jako je například Keňa a Rwanda, kde za používání igelitových sáčků hrozí trest vězení.

V Maháráštře žije 110 milionů lidí, takže zákaz igelitu má značný potenciál snížit téměř 26.000 metrických tun každodenních plastových odpadů. "Plasty jsou jako démon. Musíme se spojit, abychom ho zabili," řekl ministr životního prostředí Maháráštry Rámdás Kadam.

Snaha snížit množství plastového odpadu je součástí celoindické snahy o očistu velkých i menších měst, kterou propaguje i premiér Naréndra Módí. Zapojily se do ní také bollywoodské hvězdy, které kroky proti plastovému odpadu podporují na svých sociálních účtech a objevují se ve vládních propagačních šotech.

Kritici nicméně uvádějí, že zákaz nejvíce postihne malé obchodníky a podniky. Malé stánky u silnice či prodavači na trzích balí do igelitových sáčků velkou část svého zboží. A navíc panují zmatky kolem toho, které plasty jsou povolené, a které zakázané, uvedla Federace svazů indických maloobchodníků.

Podle informací federace přes víkend nuceně zavřelo zhruba 2000 malých obchodů v Bombaji, a zkazilo se značné množství potravin, jako je mléko, jogurt a čerstvé džusy.

Vláda ale argumentuje tím, že obyvatelé i podniky v Bombaji dostali od března tříměsíční lhůtu na to, aby postupně nahradily igelitové sáčky a tašky ekologičtějšími alternativami.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist