https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/brabec-verim-ze-snizime-emise-o-80-pct-do-roku-2050
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec vzkazuje studentům: Věřím, že snížíme emise o 80 procent do roku 2050

16.3.2019 08:44 | PRAHA (ČTK)
Středoškoláci protestovali proti ignorování změn klimatu s cílem přimět politiky, aby důsledněji chránili klima a snižovali emise.
Středoškoláci protestovali proti ignorování změn klimatu s cílem přimět politiky, aby důsledněji chránili klima a snižovali emise.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Vrabec / Fridays for Future
Česká republika bude schopna snížit emise skleníkových plynů minimálně o 45 procent do roku 2030 a emise o 80 procent v roce 2050. S předstihem plní své závazky vyplívající z klimaticko-energetického balíčku EU i z Pařížské dohody. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) to uvedl v reakci na dnešní studentskou stávku. Středoškoláci protestovali proti ignorování změn klimatu s cílem přimět politiky, aby důsledněji chránili klima a snižovali emise. Akce byla součástí celosvětové kampaně hnutí Friday for Future, které po vzoru šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové každý pátek pořádá studentské stávky po celém světě.
 

"Je skvělé, že se mladí lidé aktivně zajímají o budoucnost naší planety. Změna klimatu a její dopady jsou jedním z nejdůležitějších témat současnosti nejen ve světě, ale i v České republice," uvedl Brabec na dotaz ČTK.

Klíčovým opatřením je podle ministra postupný přechod k nízkouhlíkové ekonomice nejen v energetice a průmyslu, ale také v dopravě, zemědělství nebo službách. Je nutný například postupný odklon od uhlí, transformace energeticky náročného průmyslu, v dopravě rozvoj elektromobility a vodíkových pohonů. "Nezbytné je snižování energetické náročnosti bytů a domů, které jsou velkým producentem skleníkových plynů. V tom může pomoci třeba náš program Nová zelená úsporám," napsal Brabec v prohlášení.

"Věřím, že ve svém úsilí o záchranu klimatu nezůstane Evropa sama, a i další státy budou dodržovat dohody. Pouze tak máme ještě šanci zabránit nezvratným změnám, které ve svém důsledku ohrozí kvalitu života mnoha dalších generací," doplnil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

16.3.2019 11:02
To je zase blábol od ministra Brabce.Kdepak ho bude konec v roce 2050?
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.3.2019 13:02
Ano, na rok 2050 může soudruh ministr slíbit cokoli. A pokud ne emise, tak klidně život v komunismu, jak to, když jsme byli ve věku těch mlaďochů, slibovali nám.
Odpovědět
MM

Milan Milan

16.3.2019 19:35
Panečku,to měl pan ministr ráno opět nějaké vidění? Mně by spíš zajímalo, proč si pan Brabec myslí, že emise v ovzduší budou v roce 2050 nejvážnějším problémem v oblasti životního prostředí a probíhajících klimatických změn na této planetě.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist