https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/britove-ozivili-zaniklou-bezejmennou-reku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britové oživili zaniklou bezejmennou řeku

23.4.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Voda v tomto tři kilometry dlouhém korytě naposled protékala v roce 1956, které ji svádělo z Mendip Hills do o něco větší řeky Chew.
Voda v tomto tři kilometry dlouhém korytě naposled protékala v roce 1956, které ji svádělo z Mendip Hills do o něco větší řeky Chew.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Alex Morss / theguardian.com
Britští ochránci přírody si mohou gratulovat k velmi úspěšnému počinu. Dva zdejší lokální pozemkové trusty daly dohromady projekt, který po skoro sedmdesáti letech vrátil vodu do zdejší krajiny. Jak se jim to podařilo? Nadšenci z Bristolu a Avonu prostě oživili zaniklou bezejmennou řeku. Píše o tom Guardian.
 

Zmíněná nově oživená říčka neměla a zatím ani nemá jméno, ale na kvalitě jí to neubírá. V krajině venkovského Somersetu je totiž poslední dobou docela sucho, a tak se počítá každá kapka navíc. Ale postupně: voda v tomto tři kilometry dlouhém korytě naposled protékala v roce 1956, které ji svádělo z Mendip Hills do o něco větší řeky Chew. Se zdejším regionálním vodním režimem ale tehdy pořádně zamávala výstavba přehrady u Bristolu. Vzniklé vodní dílo paradoxně snížilo zdejší průtok na minimum. O zbytek se pak postaralo rozsáhlé odlesnění. Stromy v okolí bezejmenné říčky, především topoly a osiky, si žádal zdejší sirkařský průmysl. Bez vegetačního krytu se koryto rychle zazemnilo, zaneslo usazeninami a zarostlo vegetací. Řeka prostě zmizela.

Řekni, kde ta voda je

Jako nevýrazný zaplevelený koridor uprostřed údolí ji pak na základě historických mapových podkladů „objevili“ činovníci dvou regionálních ochranářských sdružení, Bristol Water a Bristol Avon Rivers. Ti zatím mají na svědomí spíše údržbu břehových porostů, čištění potoků od odpadků a vytváření tůněk pro obojživelníky. V krajině už odvedli hezký kus práce, ale oživit hned celou řeku, to zatím ještě nezkoušeli. Čistě teoreticky to těžké není: jde jen o to prohloubit koryto tak, aby z řeky Chew část vody územím protékala do nádrže, vlastně tedy otočit proud neexistující řeky. Prakticky je to ale o něco těžší. K ambicióznímu projektu si tak řekli své hydrologové a odborníci, kteří vyhodnocovali různé varianty provedení. Všichni tu totiž mají v paměti velkou vodu z roku 1968, která na okolí napáchala velké škody. A takový scénář rozhodně není žádaný.

I proto je celá bezejmenná řeka pojata jako nezpevněné odlehčovací koryto, které by tlumilo případnou povodňovou vlnu svým přirozeným poldrem, což už se místním pozdává. Od mapových podkladů a jednacích stolů se pak nadšenci přesunuli do terénu, kde bylo zapotřebí odhalit původní koryto. Ke slovu přišla sekyra a pila a také bagr. Pozvolné napojení koryta na řeku Chew ale ukázalo, že zdejší voda má paměť a velmi rychle se usadila ve své staré trati. Dál už je to veskrze pozitivní. Vláha oživila říční stromový porost, který v mnohém kopíruje původní osádku z padesátých let minulého století. „A teď už můžeme jen čekat, kdy se tu objeví první vážky,“ těší se Matthew Pitts, manažer Bristol Water.

Nové místo pro staré raky

„Je to vůbec poprvé, co tu bylo nějaké vyschlé koryto znovu trvale zavodněno,“ říká Pitts. „A my věříme, že z naší akce budou plynout výrazné ekologické benefity pro celý region. Velice rychle se tu upravil průtok, nastavil se nový přírodní režim a změna v okolní vegetaci je patrná do vzdálenosti 1,5 kilometru od zaplaveného koryta. Jak doufáme, uvidíme v dohledné době i zdravější řeku a pestřejší rybí populace.“ V okolí koryta bylo obnoveno i několik tůněk pro místní obojživelníky a v současnosti je tu detailně monitorován nástup prvních bezobratlých. Lidé z Avon River očekávají, že klidné koryto oživené řeky se brzy stane domovem úhořů a raků bledonohých, kteří by odtud postupně mohli kolonizovat řeku Chew dále po proudu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist