https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/britske-plaze-jsou-plne-zmrzlych-morskych-zivocichu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britské pláže jsou plné zmrzlých mořských živočichů

8.3.2018 11:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Náhlý pokles teplot se dotkl hlavně bezobratlých, mezi mrtvými zvířaty jsou ale i ryby.
Náhlý pokles teplot se dotkl hlavně bezobratlých, mezi mrtvými zvířaty jsou ale i ryby.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Bex Lynhamová / Yorkshire Wildlife Trust
Pobřeží Velké Británie teď rozhodně neláká k procházkám. Důvodem je nejen nezvykle chladné počasí, ale také masa vyplavených těl mořských živočichů, kteří uhynuli v důsledku mrazu. Referuje o tom například Guardian.
 

Obyvatelům Norfolku a Kentu se v posledních dnech nabízí do krajnosti nezvyklý pohled a poněkud morbidní kontakt s přírodou. Místní pláže totiž připomínají otevřené hroby, plné vyplavených těl mořských živočichů. Krabi, hvězdice, slávky, humři a nejrůznější další zvířecí obyvatelé zatopeného pobřeží se totiž nedokázali vyrovnat s dramatickou proměnou teploty.

Bex Lynamová, ochranářka z organizace Yorkshire Wildlife Trust, k tomu dodává: „V posledním týdnu jsme zaznamenali rapidní pokles teploty mořské vody o tři stupně. Podmořská fauna na to zareagovala tím, že se stáhla do větších hloubek, a omezila svou aktivitu na minimum. To jim ale neprospělo. Ve větší hloubce jsou zranitelnější vůči drsným podmínkám panujícím v moři, proudům a vlnobitím. A vlny je pak ve velkém unáší a vymývají až na břeh, kde hynou.“

Větší a rychlejší obyvatelé moří mají sílu a energii, aby takovému scénáři zabránili. Uplavou nebo zmizí do větších hloubek. Jenže všemožná příbřežní „havěť“ takovým stupněm mobility nedisponuje. Proto je teď podobný neradostný obraz, připomínající obsah odpadkových kontejnerů za rybí restaurací k vidění na stále větším počtu pláží.

Náhlý pokles teplot vedl k velkému úhynu bezobratlých.
Náhlý pokles teplot vedl k velkému úhynu bezobratlých.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Bex Lynhamová / Yorkshire Wildlife Trust

Zběžná prohlídka přitom ukázala, že řada z vyplavených zvířat, zvláště pak humři, je stále ještě naživu. Jejich šance na přežití jsou ale minimální. Lidé z Yorkshire Wildlife Trust je s pomocí místních rybářů sbírají do kbelíků, a přenáší do nádrží záchranné stanice v Bidlingtonu. Až se počasí umoudří, vypustí je prý zase nazpět.

Za zajímavý aspekt lze přitom považovat právě aktivní pomoc rybářů, kteří by si teď snadno mohli přijít k pořádným úlovkům, aniž by museli startovat lodě. Podle slov ochránců přírody si ale rybáři z Yorkshire uvědomují význam zdejších populací korýšů, a proto nezneužívají mrazivého klimatického výkyvu. Humři se, až přejdou mrazy, znovu vzpamatují, a budou schopni produkovat dostatek mladých i pro další léta. Kdyby je teď všechny sesbírali, nebylo by napřesrok co lovit.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist