https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/cesta-rysa-ludka-z-prachaticka-do-linze-a-pak-do-novohradskych-hor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cesta rysa Luďka: Z Prachaticka do Linze a pak do Novohradských hor

13.1.2016 11:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
Celá česko-bavorsko-rakouská populace rysa ostrovida čítá pouze 60-80 jedinců. Na obrázku rys Luděk
Celá česko-bavorsko-rakouská populace rysa ostrovida čítá pouze 60-80 jedinců. Na obrázku rys Luděk
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Alka Wildlife
Rys Luděk z Prachaticka má zcela jistě dobrodužnou povahu. Loni v srpnu doputoval do lesního komplexu Kürnberg Wald u Linze. A nyní se objevil zpátky v Česku. Opět přešel Dunaj a přes rakouský Mühlviertel a Waldviertel doputoval až do Novohradských hor, uvádí ALKA Wildlife.
 

Poté, co loni v létě překonal náročných sedmdesát kilometrů plných překážek z domovského Prachaticka k Linzi, vrátil se sledovaný rys znovu na sever. Lesní komplex Kürnberger Wald u Linze totiž nebyl podle ochránců přírody pro šelmu příznivý. Jeho rozloha je pouze 12 km2, což je pro dospělého jedince málo. Rysi obývají domovský okrsek o rozloze 150-400km2. Navíc okolí Linze je plné pro zvířata neprůchozích migračních bariér (nákupní centra, letiště, výrobní haly apod.), popisuje ochranářská společnost ALKA Wildlife.

„Konkrétní trasu rysa Luďka neznáme, přesto je zřejmé, že musel projít dlouhou a nebezpečnou cestu. Jednou z překážek, kterou musel překonat, je i nová rakouská rychlostní silnice S10. Jeho příběh tak podtrhuje nutnost zachovat průchodnost naší krajiny nejen pro lidi, ale i pro divoká zvířata,“ říká expertka na ochranu velkých šelem Tereza Mináriková.

Celá česko-bavorsko-rakouská populace rysa ostrovida čítá pouze 60-80 jedinců. „Pro dlouhodobé přežití populace je 60-80 rysů málo. Nezbytná je proto ochrana nejen jádrového území Šumavy, ale i navazujících okrajových oblastí tak, aby zde zůstaly zachovány velké lesní komplexy, kde bude mít rys dostatečný prostor a klid vyvedení mláďat,“ pokračuje Tereza Mináriková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist