https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/co-tri-kroky-to-odpadek.tak-vypadaji-atraktivni-plaze-ve-stredozemnim-mori-behem-sezony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Co tři kroky to odpadek. Tak vypadají atraktivní pláže ve Středozemním moři během sezóny

14.2.2021 07:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Odpadky z pláží středomořských ostrovů.
Odpadky z pláží středomořských ostrovů.
Vědci z Institutu environmentálních věd a technologie při Autonomní univerzitě v Barceloně dokončili čtyřletý výzkum, v němž analyzovali množství a typ odpadu nalezeného na plážích Středozemního moře. Zjistili, že až 80 % odpadu je generován neukázněnými turisty a že naprostou většinu tohoto odpadu tvoří plast, který se časem rozpadá na miliony mikroplastů. O studii, uveřejněné v žurnálu Scientific Reports informuje Institut environmentálních věd a technologie.
 

Na pláže Středozemního moře míří ročně třetina turistů celého světa. Počet obyvatel na mnoha ostrovech se tím zvýší až na dvacetinásobek. To samozřejmě představuje pro starousedlíky velkou zátěž, protože se musí na turisty a zvýšené množství odpadu řádně připravit. „Problém s odpadem ohrožuje zdraví mořského ekosystému a může vést ke ztrátě biodiverzity. Ale také má velký dopad na ekonomiku lidí, žijících u pobřeží, protože představuje obrovské výdaje na úklid pláží a odvoz tohoto odpadu,“ říká spoluautor výzkumu Michaël Grelaud.

Výzkum byl zahájen v roce 2017. Množství a typ odpadu vědci sledovali vždy jak v hlavní turistické sezóně, tak mimo sezónu. Výsledky hovoří jasně – naprostá většina odpadu je plast, celkem se jedná o více jak 94 %. Průměrně se každý den v sezóně na oblíbených plážích nahromadí asi 330 kusů odpadků na 1000 m2. To v zásadě znamená, že každé tři kroky narazíte na odpadek. Jsou to cigaretové nedopalky, brčka, plechovky a kelímky od pití. To tvoří zhruba 65 % z celkového odpadu, který na plážích turisté zanechávají. Vědci ve studii ale upozorňují, že to může být až 80 % v případě, že se kousky plastu vlivem slunečního záření a třením v písku rozpadnou na mikroplasty. To by pak mohlo v době největší sezóny představovat více jak 40 milionů částic odpadu každý den.

Výzkum ale došel také k velmi zajímavému zjištění. Poté, co byly v roce 2019 spuštěny osvětové kampaně, došlo ke skokovému snížení odpadu na plážích, a to o více jak 50 %. „To jsou opravdu povzbudivé výsledky. Stojí na tom, že lidé začali věnovat více pozornosti znečištění planety a všudypřítomnosti odpadu v oceánech. Zároveň se na nich podílí i opatření Evropské komise, která mají za cíl snížit množství odpadu, například zákaz používání jednorázových plastů,“ komentuje spoluautorka Patrizia Ziveri.

Vědci také nabádají k tomu, abychom využili současnou situaci, kdy je v důsledku pandemie Covid19 drasticky omezen pohyb a pokusili se přehodnotit dosavadní neudržitelný model turismu. „Pandemii můžeme brát také jako příležitost zamyslet se nad udržitelnější variantou turismu, která by zajistila zdravé životní prostředí nejen pro moře, ale také pro nás lidi,“ uzavírá Ziveri.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

14.2.2021 10:34
A řešení? Jednoduché. Plast vykupuvat stejně, jak se vykupují kovy.
Odpovědět

Viktor Šedivý

14.2.2021 10:53 Reaguje na Pavel Hanzl
A platit to bude Hanzl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2021 11:33 Reaguje na Viktor Šedivý
Platit to bude stát z daně na jednorázové plasty.
Odpovědět

Viktor Šedivý

14.2.2021 14:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže "jednoduché řešení" spočívá v další dani.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2021 16:38 Reaguje na Viktor Šedivý
Není to nutné.
Výkup kovů funguje desetiletí bez problému a nikde se žádný šrot neválí.
Výkup něco stojí, ale ušetřilo by se na počišťovacích službách a likvidaci odpadu, firmy by ten perfektně vytříděný plast kupovaly místo ropy.
Samozřejmě by se to celé asi samo nezaplatilo, chtělo by to dotaci zvenčí. Buď daní na jednorázový plast (tím by se i snížila spotřeba), nebo z normálního rozpočtu. Samozřejmě by to ekonom lehce spočítal. Chtělo by ještě udělat unifikaci materiálu u výrobců a tak by recyklace mohla být klidně na 90%, jak u skla nebo železa.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2021 16:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže by se to muselo uzákonit naráz v celé Unii, aby k nám nejezdily kamióny petek do výkupu ze zahraničí.
Jenže to by se ropáci zbřídili hrůzou, jaký další "diktát z Bruseli" na nás fašoidní atd. ouředníci vymysleli.

Jenže tohle by měli zavést především v Indii a Číně, Evropa je celkem v pohodě.
Odpovědět
va

vaber

15.2.2021 09:25 Reaguje na Viktor Šedivý
za to, jak se člověk chová k přírodě bude stejně jednou platit,
jaké jiné řešení když lidé jsou nenapravitelní chlíváci, lidé neslyší na nic jiného ,jen na paníze
sračky kolem nevadí, hlavně že mám peníze
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.2.2021 15:01 Reaguje na Pavel Hanzl
A daň zaplatí svatý Petr? Tu Vám, i ten nejhloupější podnikatel započítá do ceny zboží. A to v dvojnásobné výši, aby na tom taky něco trhl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2021 16:49 Reaguje na Jiří Daneš
Nákupní igelitová taška stojí 5 Kč, mikrotenový sáček nula. Při extrémním zdanění 1000% by stála 50 Kč a sáček kačku.
Člověk chodí nakupovat s vlastní kabelou, na vážené saláty atd. by si nosil vlastní krabičky. Petka na nápoje by se zdražila, ale zase se dobře likviduje.
Plasty u průmyslových výrobcích jsou většinou úplně zbytečné, krabička vrutů skutečně nemusí být v dalším sáčku, dlažba na paletách nebo prkna se skutečně do plastu balit nemusí vůbec.
Odpovědět
JM

Jan Marján

14.2.2021 13:41
A když ani to nezabere, tak podle pana Hanzla za to může Babiš, Putin a Číňani.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2021 16:54 Reaguje na Jan Marján
Omyl. Naši zaprdění ropáci.....
Odpovědět
va

vaber

15.2.2021 09:31 Reaguje na Pavel Hanzl
ropáci? jsou to běžní lidé,ti co dělají bordel,když nad sebou nemají bič chovají se jak hovádka
jací jsou lidé takový je svět
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2021 13:02 Reaguje na vaber
Ne. Ropák je velmi spořádaný občan, který věří ruským demagogiím, nenávidí EU a normální demokracii a většinou má mezi ušma koblihu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

15.2.2021 15:45 Reaguje na Pavel Hanzl
A Vy je, ty ropáky návidíte, nebo nenávidíte?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2021 22:52 Reaguje na Jiří Daneš
Mě se.ou, především proto, že z nás už udělali poslení pitomistán prolezlý korupcí a propadjící se do krizere po všech stránkách.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.2.2021 16:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Naši?
My jsme anektovali Středozemní moře:-)?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

15.2.2021 08:57
Nejlepší plast je žádný plast.... člověk si z něj sám udělal "nutnost", ale ona to nutnost není....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2021 13:06 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Do značné míry je. Ale ta míra je o dost nižší, než současná spotřeba a nebyl by problém to vyřešit. Jenže to by se musela EU chovat jako Spojené státy Evropské a celý systém by musel být "diktát z Bruseli". To by ropáci nepřežili.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.2.2021 10:45
Proč si neustále lžeme a nechceme připustit, že se utápíme ve vlastních odpadech ?

EU místo nesmyslných norem na křivost okurků, zákaz žárovek a dotací různých eko-kurvítek měla jasně vyrazit do boje za 0 toleranci odpadů ve volném prostředí.
Asi má na práci důležitější věci , sponzorovat Gretu a covidové vakcíny přednostně pro migranty.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2021 13:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nechápu, proč se oháníte EU, které nevěříte a berete ji za naše neštěstí.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

15.2.2021 15:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy toho nechápete ... A nikdy nepochopíte, protože myslíte bůhví čím.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

15.2.2021 15:48 Reaguje na Jiří Daneš
Dodávám, že mozek to evidentně není,to čím myslíte.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

15.2.2021 21:38
Dneska tady s panem Hanzlem spis souhlasim, i kdyz naprosto nesdilim jeho protiruske nalady atd. Fakt je, ze kdyby se treba seslapnute PET lahve ve sberne pripadne i v obchodech vykupovaly rekneme za 1 - 2 Kc tak ekologicky uvedomely konzument by si dal praci s tim, aby takoveto zbytky vracel resp. by jako humanitarni cin mohl tuhle praci delegovat na bezdomovce a jine nizkoprijmove skupiny obyvatelstva. Proc nedat moznost privydelku treba pri cisteni brehu rek, i kdyby to tedy statni kasu stalo
nejake dalsi penize. Odmitam sice resolutne platit cokoliv za zachranu planety pred CO_2 resp. naprosto nesouhlasim, kdyz mne to CEZ a stat nuti delat napr. u benzinovych pump ale o 2 Kc drazsi PET lahve treba s Krusovickou 12 bych si asi rad koupil stejne tak, jako dnes
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.2.2021 16:46 Reaguje na Miloš Zahradník
No, nejsu si jist, zda bezďáci po popsané pracovní náplni zrovna dvakrát touží.

Jinak je dobré si uvědomit, že článek je o dovolenkových ... to je blbé slovo ... destinacích. U nás to třídění je na velmi slušné úrovni a lidé třídí poměrně vzorně.
Jenže dovolená ... to si chtějí mnozí prostě užít, nic neřešit, být free ... a vobčas jim něco upadne, no:-). Stačí si zajet na nějaký fesťák a vidět, jaký tam po návštěvních je bordel. A přitom věřím, že doma se valná část z nich chová slušně odpovědně. V opačném případě by se to muselo z ulic hrnout pluhy:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2021 08:48 Reaguje na Miloš Zahradník
Samozřejmě výkup funguje úplně, Amíci tak zlikvidovali problém plechovek od piva. Ještě vymysleli systém, kdy víčko se neodtrhne, protože nikde se plechovky neválely, ale víček bylo něurékom. To samé vymýšlí s petkami.
Naše platba za OZE je zcela nesmyslná, protože žádné OZE se nebudují a celou sumu si rozkradou ti správní solární a hlavně biopalivoví baroni.
Němčouři za daleko nižší dotace budují moderní, čistou energetiku včetně přenosové soustavy, kdežto my ani ťok.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist