https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-britskem-pobrezi-tika-ekologicka-bomba-1200-starych-skladek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na britském pobřeží tiká ekologická bomba, 1200 starých skládek

20.2.2020 04:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Velká Británie řeší nemalý problém se skládkami odpadů. Řada zařízení určených k ukládání odpadů, těch v provozu nebo již uzavřených, se totiž nachází v těsné blízkosti moře.
Velká Británie řeší nemalý problém se skládkami odpadů. Řada zařízení určených k ukládání odpadů, těch v provozu nebo již uzavřených, se totiž nachází v těsné blízkosti moře.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kate Spender / Queen Mary University of London
Velká Británie řeší nemalý problém se skládkami odpadů. Řada zařízení určených k ukládání odpadů, těch v provozu nebo již uzavřených, se totiž nachází v těsné blízkosti moře. Které, pokud by se rozbouřilo, by mohlo naskladněný odpad vlnami spláchnout. Píše o tom DailyMail.
 

V Británii se od roku 1992 razantně zpřísnila pravidla pro ukládání odpadů a řada nevyhovujících či naplněných skládek byla uzavřena. To ale neznamená, že bych o nich nebylo slyšet. Na rizika zdánlivě neškodných skládek nyní upozornila rozsáhlá reportáž BBC. Zmiňuje, že více než 1200 skládek odpadů v zemi se nachází v těsném kontaktu s mořským pobřežím. A je vystaveno ničivým přírodním podmínkám, povětří i erozi břehů. „Takže je jen otázkou času, že se ochranné zdi těchto skládek proboří a do mořské vody z nich pronikne odpad,“ říká Martk Stratton, konzultant organizace ESCP. Momentálně jsou nejvíce problematické partie území západního Sussexu a podél celé řeky Temže. Obecně je ale hrozba vztažena na celé pobřeží Anglie a Walesu.

Mohou je spláchnout povodně, nebo prasknout samy

„Máme tu dohromady 1246 uzavřených skládek, které jsou v dosahu dvousetleté vody,“ doplňují výzkumníci z londýnské Queen Mary University. „Hned 537 z nich se nachází blízko anebo poblíž koupališť, pláží či zdrojů pitné vody, dalších 406 stojí u míst speciálního vědeckého zájmu, například chráněných území.“ Z některých skládek v důsledku eroze již odpady unikají a stávají se vytrvalým rizikem kontaminace okolí. Kritická situace panuje také v Essexu. Na skládkách Leigh Marshes, využívané v rozmezí let 1955-1967 a v Hadleigh Marsh (funkční 1980-1987) se kromě 77 000 tun směsného odpadu může nacházet kolem 9250 kilogramů olova, 985 kilogramů PAH (polycyklických aromatických uhlovodíků) a 125 kilogramů kadmia.

Mapa historických pobřežních skládek v Anglii a Walesu.
Mapa historických pobřežních skládek v Anglii a Walesu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | James Brand / Queen Mary University of London

Vyplavení této toxické zátěže by už Britům zadělalo na pořádnou ekologickou katastrofu. Jak ale zmiňuje Stratton, zmíněné skládky v Essexu vlastně nemusí být tím největším problémem. O tom, co přesně je uloženo na jiných, starších a uzavřených skládkách, se povšechně nic moc neví. Takže to jinde může být mnohem horší. „Potenciální dopad úniku ze skládek na zdraví lidí i oceánů vychází z toho, co je v těchto skládkách uloženo,“ vysvětluje. „Podrobnější evidence v archivech ale v tomto ohledu selhává.“

Skládky, které už nikomu nepatří

Vyplavené skládky se každopádně vždy mohou stát zdrojem znečišťujících látek, mikroplastů, vláken, s neblahými dopady na životní prostředí. Stratton a jeho kolegové z ESCP nyní u britské vlády lobbují za to, aby tyto rizikové skládky byly znovu prozkoumány a hlavně zajištěny. Což je trochu problém. I když jejich dávní zřizovatelé a provozovatelé odkládali do fondů peníze stranou na procesy spojené s odstavením a zajištěním skládek, s vícenáklady způsobenými momentální erozí a dodatečným průzkumem fondy nepočítaly. Správa skládky je ze zákona finančně zajištěna po dobu 30 let od uzavření a většina za 1200 rizikových britských skládek je už za tímto horizontem.

Podobně pak má britská vláda kontrolu nad fondy, financujícími ochranu obyvatel a staveb na pobřeží. Ale z téhle hromádky se peníze na zajištění skládek zatím brát nesmí. „Je to tikající bomba podél celého pobřeží,“ říká Stratton.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist