https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ct-zoopark-ve-zvoli-prisel-o-povoleni-pro-chov-pum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoopark ve Zvoli přišel o povolení pro chov pum

17.1.2019 13:17 | ZVOLE (ČTK)
Veterináři neprodloužili povolení pro chov pum v zooparku ve Zvoli u Prahy. Ilustrační snímek.
Veterináři neprodloužili povolení pro chov pum v zooparku ve Zvoli u Prahy. Ilustrační snímek.
Foto | Bas Lammers / Wikimedia Commons
Veterináři neprodloužili povolení pro chov pum v zooparku ve Zvoli u Prahy. Hlavním důvodem je skutečnost, že výběhy jsou postavené bez řádného stavebního povolení. Ze zooparku navíc už dvakrát utekla puma. Naposledy to bylo loni v létě, kdy se podařilo zvíře odchytit až po dvou dnech. Informovala o tom dnes Česká televize.
 

Platnost předchozího povolení vypršela loni v srpnu. Majitel zooparku Tomáš Machač požádal o prodloužení, ale veterináři při kontrole zjistili, že chovné prostory nejsou schválené stavebním úřadem pro chov zvířat a byly postavené načerno.

"Správa neudělí povolení k chovu v případech, kdy nejsou zabezpečené podmínky pro potřeby zvířat tak, aby nedocházelo k bolesti, poškození zdraví, a zároveň nejsou vybudovaná účinná opatření proti úniku zvířat," řekl ČT mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Proto veterináři Machačovi povolení neprodloužili.

Majitel přesto plánuje, že si zvířata nechá. "Nemám je teď kam dát, takže o tom budu ještě s veterinární správou jednat," uvedl. Do jara chce pumy přestěhovat do nových prostor, odmítl však říci kam.

Kvůli stavbám bez povolení řeší situaci v zooparku i stavební úřad v Jesenici. "Za to, že nelegální stavby majitel stále neodstranil, od nás dostal už dvě pokuty v celkové hodnotě 30.000 korun. Jedna je pravomocná, ale stále nezaplacená, a proti druhé podal odpor. Pokud to majitel dál nebude řešit, postoupím na konci února celou věc exekutorovi. Nelegální stavby budou do jara odstraněné," uvedl Demeter Hrečín ze stavebního úřadu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

17.1.2019 16:32
Pán si dovolil na svém pozemku za své peníze postavit postavit výběh pro svou pumu, dostatečně daleko od sousedů, ovšem bez laskavého souhlasu úředníků! Důsledek je jasný - plot zbourat, pumu zastřelit, pána zavřít. To by tak hrálo, aby si lidi svobodně dělali co uznají za vhodné :-)
Odpovědět
mr

17.1.2019 22:03 Reaguje na
Vyjádřil jste to naprosto přesně. A je to i částečně má odpověď k tématu životní úrovně u článku "Miroslav Hruška: Místo polí sklady? Děkuji, nechci".
Odpovědět
dm

david matoušek

18.1.2019 05:04 Reaguje na
Tak zrovna tady snad nejde o nějaké zakazování, aby si lidi svobodně něco dělali. Ale spíš aby to nedělali nezodpovědně a bezohledně. To je případ tady toho pána. Máme též nějaké zákony a právní řád. Ta puma se dvakrát potulovala po okolí, a pan chovatel může být rád, že se něco nestalo, to by mohl dopadnout mnohem hůř.
Odpovědět
ig

18.1.2019 07:58 Reaguje na david matoušek
Nechat utéct pumu je blbé a když za to dostane pokutu, tak neřeknu ani slovo. Ale jsem proti tomu jak se do všeho montuje stavební úřad a proti úřednické tuposti, podle které nezkolaudovaná stavba neexistuje, i kdyby zrovna seděli uvnitř. Že jsou ty obstrukce v souladu se zákonem znamená jen, že by se měl zákon změnit.
Odpovědět
dm

david matoušek

18.1.2019 09:04 Reaguje na
Ano, zákon by se měl změnit, je zastaralý a nepružný, stavební řízení pomalé i v případě prkotin. Ale to není bohužel věc těch úředníků, ale vlády. A to že s něčím nesouhlasím mě neopravňuje to porušovat. Spousta různých vychcánků na to dnes spoléhá a netýká se to jen stavebního zákona. Co bych se obtěžoval, ono to nějak dopadne, maximálně flastr, stejně to nezbourají.
Odpovědět
mr

18.1.2019 12:10 Reaguje na david matoušek
Čím více zákonů, tím většinou méně svobody. Můj dům, můj hrad. Co jste napsal, by muselo platit tvrdě a nekompromisně na všechny i zpětně. Jinak je tu zpátky protekční bor.el, jež před 30 lety obyvatelstvo rázně odmítlo. Co je vám vůbec do toho, že mu puma brnkla? Způsobila někomu konkrétní škodu, kterou majitel nezaplatil?
Odpovědět
dm

david matoušek

18.1.2019 12:50 Reaguje na
Tak teď jsi mě velmi překvapil vzhledem k tvým názorům v jiných diskuzích. A ta poslední věta se dá vztáhnout na ledasco, třeba alkohol za volantem nebo volně pobíhající psy. Takže v pohodě, dělej si co chceš, pokud nezpůsobíš škodu, co je komu do toho,že, to je ta svoboda. A protekční bordel je tu pořád, bych řekl, a jen tak nezmizí.
Odpovědět
ig

18.1.2019 17:27 Reaguje na
Puma může někoho ohrozit a ohrožení je negativní vliv, tady je asi v pořádku, že lidi chtějí, aby je pokud možno nic nadměrně neohrožovalo a že si na to prosadili zákony. Nad čím se pozastavuju je to, že taky chtějí ostatním kecat do toho, co si mohou stavět na svém pozemku (nejlépe nic, a když už, tak menší a horší než mají sami :-))
Odpovědět
mr

18.1.2019 17:51 Reaguje na
Zůstanu u pumy - soused si pořídí psa. Taky mu do toho budete kafrat, jelikož vás může později porvat i více, jak ta utečená puma? Pořídí si pušku (auto) - taky mu do toho budete kafrat z principu svého možného ohrožení do budoucna z důvodu nějakého zkratu či nehody, nezodpovědnosti atd.?
A jen si přiznejme - porovnejte si počty každoročně sežraného obyvatelstva šelmami a zraněné (mrtvé) auty, puškami, pokousané od psů atd. ROZUM - ten nám jaksi stále chybí.
Odpovědět
dm

david matoušek

18.1.2019 18:10 Reaguje na
Tak třeba ve tvém posledním odstavci jaksi ten rozum postrádám a nějak nechápu co tím vlastně chceš říct. Že je v pohodě chovat se nezodpovědně, vždyť mnohem víc lidí umře stejně jiným způsobem? A k tomu kafraní. Tak teď nevím, proč tedy ty konkrétně kafráš třeba na tomhle webu úplně do všeho, do myslivosti, do rybářství, do lesnictví, do zemědělství, do šelem, do betonování, do skladů, do toho jaké si lidi staví baráky, že jezdí rychle a po dálnicích atd. Vždyť ti to přece může být úplně ukradený, co kdo dělá ne?
Odpovědět
mr

18.1.2019 18:43 Reaguje na david matoušek
Matoušku, matoušku - když kdysi rozum rozdávali, stál jste jistě poslední v řadě nebo vám ho schválně naředili ... Až ty činnosti nebudou poškozovat životní pr., teda i mě, tak do nich nebudu kritický. Ukažte mi, kde zrovna já kritizuji, cit.:"že jezdí rychle a po dálnicích". Když je totiž ta dálnice už postavená a dotyčný mě a mé příbuzné způsobem jízdy (hazardérství) neohrožuje, tak je mi to šumák - ono je to totiž pak leda o jeho svobodě.
Odpovědět
dm

david matoušek

18.1.2019 18:53 Reaguje na
No, jo, zase dochází argumenty.
Odpovědět
mr

18.1.2019 19:18 Reaguje na david matoušek
Když nemáte argumenty, tak nediskutujte. A když chcete něco řešit, tak konkrétně. Zatím leda plácáte.
Odpovědět
ig

18.1.2019 18:32 Reaguje na
Ta analogie se psem by musela vypadat tak, že chodí venčit nevychovaného pitbulla na volno a spoléhá na to, že se nic nestane.

Stejně tak puma na zahradě není problém, ale pravidelně utíkající puma si zaslouží aspoň pokárání a požadavek, aby s tím sakra něco udělal.
Odpovědět
dm

david matoušek

18.1.2019 17:53 Reaguje na
Přece to nejde takhle jednoduše, člověče. Řekneš svému sousedovi "jasně, klidně si postav na zahradě jaderný reaktor, mně to nevadí a zbytek obce ti do toho nemá co kecat, když to stavíš na svým a za své"? A nedá mi to i otočit tohle na ochranu přírody. Když teda je to moje a za moje, tak proč bych kromě stavebního zákona nemohl kašlat i na další, a třeba na svém rybníku střílet vydru a kormorány a ve svém svém lese střílet vlky, protože je tam nechci a protože je to na "mojem" (můj dům, můj hrad), tak mi do toho přece nemá nikdo co kecat, natož ti tupí úředníci na odboru ŽP. Nebo to tady neplatí a jsou si někteří rovnější?
Odpovědět
ig

18.1.2019 18:35 Reaguje na david matoušek
Tady šlo jen o ty stavby, že jsou příliš přeregulované a pak dochází k takovýmto absurditám.
Odpovědět
SU

Silvie Ucová

18.1.2019 12:38
Jak byste se tedy díval na to, pokud by puma při svém výletu slovila nebo vážně zranila dítě? Stačilo by zaplatit "škodu" a bylo by to v "pořádku"? Jak se majitel vyrovnal s lidmi ze Zvole a okolí, kteří několik dnů, kdy byla puma venku,
nechodili do lesa, nepouštěli děti ven, nevenčili psi . . . . ? Podle Vás opravdu o nic nejde, stát to nemá řešit a hlavně někoho neomezovat na jeho právu chovat v čemkoliv jakékoliv zvíře?
Odpovědět
mr

18.1.2019 18:28 Reaguje na Silvie Ucová
"KDYBY byly ... ryby, nepotřebovala byste rybník". Spekulujete o něčem, co se nestalo. Že někomu zdrhne šelma, ještě neznamená budoucí lidožroutství. Kdysi jsem seděl v rychlíku, jež srazil kohosi na trati, kde neměl co dělat - myslíte, že mi někdo zaplatil odškodné, že jsem se pařil o několik hod. více v přehřátém vlaku? Připomněla jste mi př., kdy policajtka stavěla auto a zabil ji feťák se 20-i zákazy řízení s výsledkem rozbité rodiny - vdovec a sirotci atd. Média to přešla v ozvěně jiných podobných NEHOD, veřejnost trošku pobrblala, ale utečená puma ve Zvoli (jež nikoho ani nepos.ala) by strhla málem státní převrat. A to už ani nechci rozebírat nebezpečí ve formě migrace, jež jednou poškodí nás všechny. Tady se místo řešení opravdových problémů řeší hlouposti a buzerují se lidi, jak to vzpomněl ig 17.1.2019 16:32. TROCHU ROZUMU bych prosil.
Odpovědět
dm

david matoušek

18.1.2019 19:00 Reaguje na
Státní převrat, leda v tvojí hlavě. Prostě jak se to hodí, tak zrovna bubláš. A migrace se bojíš. Kdo rozum vzývá, sám rozumu pozbývá pravil víš kdo.....
Odpovědět
mr

18.1.2019 19:31 Reaguje na david matoušek
Pane mudrci, já nechci buzerovat chovatele pumy. To vy obhajujete úředního šimla. A vám podobní pito.ci předváděli tehdy v TV hysterické výstupy okolo jejího útěku. Určitě to nebyl můj názor. A když tu migraci tak hájíte, tak se běžte zeptat poškozených a pozůstalých do Němec, kdo tu rozumu naprosto pozbyl. Dále se omlouvám, ale s exotem asi z Kliniky diskutovat více nebudu.
Odpovědět
dm

david matoušek

18.1.2019 19:47 Reaguje na
Pravdu máš, prestavas se ovládat a zacinas být sprosty. Taky mám v pátek vecer něco lepšího na práci nez diskutovat se sebestrednym egoistou, jehož názory se mení podle směru větru.
Odpovědět

Jan Škrdla

18.1.2019 22:05 Reaguje na david matoušek
Z jiných diskuzí mám vypozorováno, že se mr přestává ovládat a je sprostý, když mu dochází rozumné argumenty. Někdy je to bývá už na začátku diskuze.
Odpovědět

Jan Škrdla

18.1.2019 22:06 Reaguje na Jan Škrdla
.. poslední věta měla být:
Někdy to bývá už na začátku diskuze.
Odpovědět
dm

david matoušek

19.1.2019 09:29 Reaguje na Jan Škrdla
V téhle diskuzi mně ale překvapil svým názorem a zlehčováním podstaty problému. Kritizuje tady kde co, ale uniká mu, že každý má začít hlavně sám u sebe. A pokud se ve svém osobním životě chovám nezodpovědně a sobecky, jak pak se asi budu stavět k věcem veřejným např. k živ.prostředí, o nějž mu tak jde a ovlivňuje podle jeho slov jeho život. To jeho nepochopitelné srovnávání nesrovnatelného, ty jeho subjektivní "vlastní" zkušenosti, přitom furt poukazuje na odbornost a rozum. A to že nakonec vytáhne migraci a Kliniku, svědčí o tom, že je to jen další ukřivděný strejc, který ví všechno nejlíp, ale nikdo ho nebere vážně a v reálném životě má vliv leda tak na kulový.
Odpovědět
mr

19.1.2019 22:35 Reaguje na Jan Škrdla
Můžete nám tu napsat, kdy jsem byl na někoho sprostý? Že nerozumíte lesnictví a propagujete naprosté hlouposti, je leda váš problém a já leda konstatuji skutečnost. Na tom není nic sprostého. A zkuste se toho exota s podpisem "matoušek" zeptat, proč mi stále tyká. A to i přes mé písemné upozornění, že si to nepřeji. Když se tu, chudáček, tak odvolává na "sprostoty". Jo?
Odpovědět

Jan Škrdla

19.1.2019 22:56 Reaguje na
Lesnictví na rozdíl od vás rozumím. Na rozdíl od vás se nemontuju do toho, co je vaše parketa.
To že propaguji hlouposti je váš názor, zatím vám to nikdo další nepotvrdil.
Kdybyste přestal hrát mistra světa, vrtat i do toho čemu houby rozumíte a shazovat ostatní diskutující, moc dobře byste udělal.
Davida Matouška neznám, proč vám tyká je jeho věc. Asi k tomu má důvod. Jinak na rozdíl od vás se podepsal jménem a neschovává ze za iniciály.
Odpovědět
mr

20.1.2019 00:06 Reaguje na Jan Škrdla
Jestli to nebude tím, že jim prostě nestojíte s těmi vašimi hloupostmi za to. Když si tak hospodaříte ve svých lesích, tak je to všem šumák. Ale až jim je začnete třeba jednou vnucovat, to bude legrace. Už jsem vám kdysi psal, abyste nepodceňoval ostatní lesníky s mnohaletou praxí.
Odpovědět
dm

david matoušek

20.1.2019 06:30 Reaguje na
Ale, ale, ty jako nezabedněný a rozumný starý kmet, připomínající nám občas staré dobré socialistické časy, přece musíš vědět, že délka praxe není všeobjímající. Záleží na konkrétním člověku a jak se k práci staví. Znám lidi, co jsou za pět let "profesně" a třeba i lidsky dál než někteří za padesát let, protože do práce chodí, jen že musí a je jim šumák. A proč ti tykám? Kníže spí v parlamentu údajně proto, že nerad poslouchá blbosti, tak si to přeber...
Odpovědět
dm

david matoušek

20.1.2019 10:12 Reaguje na
A nezaklínej se nějakým nepodceňováním lesníků, když všude jinde si znevažováním jejich odbornosti na nich s chutí zgustneš. Navíc kolik těch lesníků jsou zároveň i myslivci, pro něž taky nenacházíš moc dobrých slov. Takže prostě jak se ti to hodí, jak zrovna fouká vítr, prostě abys měl vždy pravdu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist