https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/deti-ze-zakladnich-skol-v-moste-vypustily-do-biliny-stovky-kilogramu-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dětí ze základních škol v Mostě vypustily do Bíliny stovky kilogramů ryb

16.4.2024 00:52 | MOST (ČTK)
Několik skupin dětí z prvního stupně základních škol v Mostě včera dopoledne vypustilo zhruba 400 kilogramů ryb do kdysi velmi znečištěné řeky Bíliny. Učitelky a žáci se akce, kterou pravidelně pořádá společnost Orlen Unipetrol s rybářským svazem, zúčastnili v době školní výuky. Cílem je vrátit život do řeky a utužit vztah mladých lidí k přírodě, řekli ČTK organizátoři.
 

V řece nedaleko přesunutého kostela Nanebevzetí Panny Marie našli domov například kapři, cejni, plotice, líni a také sumci nebo štiky. Rybáři dětem řekli o rybách různé zajímavosti. Žáci si pak mohli sami zkusit ryby do řeky vypustit. Většinu ryb nicméně z nádrží opatřených vzduchováním vypustili rybáři pomocí takzvaného rukávu, což je pro ryby nejrychlejší cesta do vody. S velkou radostí se do vypouštění ryb do vody pustila i prvňačka Lada. "Je to hezké. Já mám ryby hrozně ráda. My totiž občas jezdíme na vodu," popsala své dojmy žákyně, které se nejvíc líbil kapr a sumec. O něm se děti například mohly dozvědět, že chrání své mladé.

Společnost vysazuje ryby do řek Bíliny a Labe od roku 2010. "Už jsme za tu dobu investovali jeden milion korun a podařilo se nám vysadit přes 11 tun ryb," přiblížil počin firmy specialista komunikace Tomáš Rada. Bílina, svého času nejšpinavější řeka v zemi, je stále zatížena úniky různých chemických látek. Kvalita její vody se zlepšuje, přestože protéká rozsáhlou oblastí povrchové těžby a chemického průmyslu.

Společnost spolupracuje s Ekologickým centrem Most, které vybírá místní školy, aby se mohlo na vysazování podílet co nejvíce dětí. "Vždycky se jedná o třetí až páté třídy, aby se to co nejvíce hodilo k výuce," řekl Rada. K řece se však chodí na vypouštění ryb dívat i menší děti, aby si zpestřily školní den. Cílem je to, aby děti měly vstřícný vztah k řece a do budoucna se přírodu, která je kolem nich, snažily chránit.

Bílina pramení v Loučenské hornatině Krušných hor a v Ústí nad Labem se vlévá do Labe. Její tok měří téměř 84 kilometrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist