https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/dobrovolnici-v-krkonosich-sebrali-3-8-tuny-odpadku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci v Krkonoších sebrali 3,8 tuny odpadků

15.6.2020 12:24 | VRCHLABÍ (ČTK)
V přírodě se odpadky rozkládají jen velmi pomalu, například papírový kapesník čtyři týdny, igelitová taška 25 let a PET lahev sto let.
V přírodě se odpadky rozkládají jen velmi pomalu, například papírový kapesník čtyři týdny, igelitová taška 25 let a PET lahev sto let.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dvě stovky pracovníků Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) a dobrovolníků při úklidové akci Čisté Krkonoše o víkendu sebrali 3,8 tuny odpadu. Akce se koná dvakrát do roka, další bude 18. a 19. září, sdělili zástupci Správy KRNAP. Lidé vyrazili hlavně na turistické trasy, které strážci NP vytipovali.
 

"Kromě běžných odpadků, jakými jsou plechové či plastové obaly od nápojů, jsme uklidili množství automobilových součástek, dokonce i jedno staré, v lese pohřbené auto," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Dobrovolníci se zaměřili také na okolí frekventovaných silnic nebo břehy potoků a řek, tradičně dávali odpadky do plastových pytlů, které později strážci svezli z hor na skládky.

"V přírodě se odpadky rozkládají jen velmi pomalu, například papírový kapesník čtyři týdny, igelitová taška 25 let a PET lahev sto let," uvedl Drahný.

Krkonošský národní park patří mezi návštěvníky nejzatíženější národní parky v Evropě a jeho návštěvnost stále roste. V roce 2018 park a jeho ochranné pásmo navštívilo 3,78 milionu lidí, kteří tam dohromady strávili 11,8 milionu dní. Hlavními turistickými cíli v Krkonoších jsou Sněžka, hřebeny pohoří a pramen Labe.

KRNAP vznikl v roce 1963 a společně s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist