https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/dym-z-pozaru-u-jakutska-zasahl-i-1700-kilometru-vzdaleny-ostrov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dým z požárů u Jakutska zasáhl i 1700 kilometrů vzdálený ostrov Sachalin

22.7.2021 16:43 | JAKUTSKO (ČTK)
Úřady se v okolí Jakutska dopočítaly 227 lesních požárů. Uhasit se dosud podařilo plameny na 666 000 hektarech, což je oblast větší než polovina Středočeského kraje. Ale požáry dál zuří na ploše 820 000 hektarů, vesměs v odlehlých a těžko přístupných končinách.
Úřady se v okolí Jakutska dopočítaly 227 lesních požárů. Uhasit se dosud podařilo plameny na 666 000 hektarech, což je oblast větší než polovina Středočeského kraje. Ale požáry dál zuří na ploše 820 000 hektarů, vesměs v odlehlých a těžko přístupných končinách.
Dýmem z lesních požárů na východě Ruska se dusí stále více vesnic a měst. Trpí více než stovka obcí a zejména město Jakutsk na Sibiři, uvedla agentura DPA s odvoláním na místní úřady. Oblaka kouře zasáhla i ostrov Sachalin, vzdálený více než 1700 kilometrů. Úřady tam varovaly, že by si děti neměly hrát venku.
 

Snímky a videa z Jakutska, kde žije více než čtvrt milionu lidí, zachytily v ulicích tak hustý dým, že bránil pohledu na slunce. Mnoho lidí má ale pochyby o úředních hlášeních o likvidaci mnoha požárů. "Dobře, že všechno uhasili, ale proč je tedy město zahaleno v kouři?" položil otázku jeden z místních uživatelů internetu. "Z dýmu je nám špatně," dodal další.

Úřady se v okolí Jakutska dopočítaly 227 lesních požárů. Uhasit se dosud podařilo plameny na 666 000 hektarech, což je oblast větší než polovina Středočeského kraje. Ale požáry dál zuří na ploše 820 000 hektarů, vesměs v odlehlých a těžko přístupných končinách. Je to ale plocha větší než Plzeňský kraj. V celé zemi plameny podle oficiálních údajů zachvátily 1,7 milionu hektarů lesních porostů. Ochránci přírody se ale domnívají, že ve skutečnosti hoří lesy na ploše tří milionů hektarů, dodala DPA.

Lesy hoří i na opačném konci Ruska v Karélii, aktuálně na ploše 9000 hektarů, hlásí místní úřady. O vážnosti situace podle médií vypovídá, že přes všechno úsilí se oheň rychle rozšiřuje.

Sezona lesních požárů v Rusku propuká každoročně v suchých letních měsících, v některých letech ale má obzvláště katastrofální průběh. Kreml zhoršení situace přičítá klimatickým změnám. Předloni se obětí požárů v nejrozlehlejší zemi světa stalo podle ochránců přírody z nevládní organizace Greenpeace na 15 milionů hektarů lesa. Hrozilo, že padne devět let starý rekord, kdy v Rusku shořelo 18,1 milionu hektarů lesa, což je plocha přesahující dvojnásobek rozlohy České republiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Jiří Malík

27.7.2021 10:53
Tání permafrostu a kryosféry je jeden z hlavních globálních dopadů klimatické krize. Osud naší civilizace visí na tom, kolik uhlíku se z kryosféry uvolní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist