https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ekologicke-organizace-nastaveni-zemedelskych-dotaci-nedopovida-vladnimu-programu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace: Nastavení zemědělských dotací nedopovídá vládnímu programu Aktualizováno

30.6.2022 00:43 | PRAHA (ČTK)
Polní cesta v západních Čechách před Zeměticemi.
Polní cesta v západních Čechách před Zeměticemi.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Současná podoba zemědělské politiky na další dotační období dostatečně neochrání českou krajinu před dopady změn klimatu a úbytkem biodiverzity. Vláda také nastavením dotací nemůže plnit cíle, které si vytyčila ve svém programovém prohlášení. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Hnutí Duha a dalších ekologických organizací. Ministerstvo zemědělství (MZe) podle mluvčího resortu Vojtěcha Bílého připravilo návrh dotací, které mají zemědělce více motivovat k péči o krajinu.
 

Vláda návrh Strategického plánu zemědělské politiky odeslala na začátku letošního roku Evropské komisi (EK), která k němu v dubnu ministerstvu zemědělství poslala řadu připomínek. Česko by podle EK mělo být více ambiciózní hlavně v ekologii.

V současnosti se konají další jednání a finální verze strategického plánu by měla vzniknout do konce září. Musí také projít procesem SEA, který posuzuje hlavně koncepce řešení kvality životního prostředí. Poté by plán měla schválit vláda a do konce roku EK, aby nová pravidla mohla začít platit od začátku příštího roku.

Podle aktivistů se podařilo proti předchozímu dotačnímu období dosáhnout některých pozitivních změn, i tak ale dostatečně nereflektují dopady klimatické změny. "Určitě tam jsou pozitivní změny proti současnému stavu, ale vzhledem k tomu, jak postupuje klimatická změna, tak si nemyslíme, že to pomůže připravit krajinu na její dopady," řekl Martin Rexa, který se v hnutí věnuje hlavně vztahu krajiny k biodiverzitě.

Ekologické organizace upozorňují na to, že vláda ve svém programovém prohlášení uvádí, že do roku 2030 má minimálně desetina zemědělské půdy aktivně chránit biodiverzitu. Znamená to hlavně větší podíl neprodukčních ploch jako jsou meze, větrolamy nebo ochranné pásy. Vláda chce také omezit úbytek půdního fondu, zlepšit ochranu před erozí nebo omezit používání umělých hnojiv a pesticidů.

Podle Hnutí Duha ale nyní v plánu výraznější podpora pro obnovu neprodukčních ploch chybí. Jejich tvorba by se podle ekologů měla podpořit skrze takzvaná nadstavbová ekoschémata, která by zemědělce motivovala k aktivitám nad rámec základních podmínek.

"Nejde o zpřísňování podmínek, většina opatření, která chceme zavést, jsou dobrovolná. Jde o to, aby se na nadstavby vyčlenila samostatná alokace a zemědělci to dostanou zaplacené," doplnil Martin Střelec, který se v hnutí věnuje vlivu zemědělství na životní prostředí. Hnutí podle Rexy upozorňuje i politiky z vládní koalice, že nastavení dotací nedokáže plnit cíle v programovém prohlášení. "Doufáme, že nastane tlak v rámci koalice," doplnil.

Podle Bílého MZe reagovalo na připomínky EK a připravilo návrh nadstavbového modelu platby."Nadstavbová ekoplatba obsahuje podmínky vyčleňování neprodukčních ploch nebo zřizování ochranných pásů podél vodních toků v rozsahu náročnějším, než předpokládá základní ekoplatba. Návrh bude dále diskutován s Evropskou komisí," uvedl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

30.6.2022 05:52
Nastavení dotací musí být takové, aby podporovalo soběstačnost v základních potravinách. A z toho samo vyplyne i ekologicky přijatelná krajina !
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

30.6.2022 16:49 Reaguje na smějící se bestie
A kterépak to jsou ty základní potraviny? Myslíte chleba a kus bůčku, nebo i něco víc?
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

30.6.2022 09:10
Ekoplatby, které nastaví tak omezující podmínky, že do nich zemědělci nebudou mít zájem vstupovat, se naprosto míjejí účinkem. Uplatňovat se totiž budou jen na minimu zemědělské půdy. Vstup do ekoplateb je dobrovolný.
Jak je to dnes nastavené, tak to bohatě stačí. Už teď jsou ekoplatby vymyšlené tak, že malí zemědělci nemají důvod do nich vstupovat, protože peníze dostanou s menšími podmínkami z redistribuce a část větších zemědělců nebude mít zájem do ekoplateb vstoupit, aby si ještě více nezkomplikovali hospodaření.
Ekologové nejsou nikdy spokojení a žádná opatření (která je možné skutečně realizovat a ještě to ekonomicky přežít) podle nich nejsou dostatečná.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.6.2022 11:26 Reaguje na Marcela Jezberová
https://www.ceskatelevize.cz/porady/13319993256-nech-pudu-zit/
Zrovna dnes ráno v 5 h to bylo... Vyhledejte si ten pořad ČT2 podívej se a včil mudruj. Dotace by se měly řídit užitečností a ne mafiánskými vazbami.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

30.6.2022 16:50 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tichučko po pěšince
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist