https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/firmy-chteji-zahrnout-jadernou-energetiku-do-ekonomicke-obnovy-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firmy chtějí zahrnout jadernou energetiku do ekonomické obnovy EU

16.7.2020 05:12 | PRAHA (ČTK)
ČNS sdělila, že energetické firmy provozující jaderné elektrárny jsou podle slov svých nejvyšších představitelů připravené podílet se na plnění evropských klimatických cílů. Potřebují ale jasný signál, že o to Brusel stojí.
ČNS sdělila, že energetické firmy provozující jaderné elektrárny jsou podle slov svých nejvyšších představitelů připravené podílet se na plnění evropských klimatických cílů. Potřebují ale jasný signál, že o to Brusel stojí.
Energetické firmy požadují zahrnutí jaderné energetiky do plánů ekonomické obnovy Evropy po koronavirové krizi. V otevřeném dopise, adresovaném předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové a předsedům Evropské rady a Evropského parlamentu, poukazují na skutečnost, že jaderná energetika zajišťuje v současnosti více než čtvrtinu bezemisní elektřiny v Evropské unii. ČTK to sdělila Česká nukleární společnost (ČNS). Dokument podepsala také tuzemská společnost ČEZ, která plánuje postavit nový jaderný blok v Dukovanech.
 

Celkem se k materiálu přidalo 25 energetických firem a 14 oborových asociací ze 13 evropských zemí. Mezi další signatáře dopisu patří mimo jiné společnosti EDF, Slovenské elektrárne, Westinghouse, Engie, Framatome nebo Vattenfall. Například sdružení provozovatelů jaderných zařízení Foratom pak zdůraznilo, že nová pravidla pro financování nízkouhlíkových zdrojů musí být nediskriminační. "Pro některé národní státy by splnění celoevropských cílů bylo bez jaderné energetiky významně dražší, snížení uhlíkové zátěže méně efektivní, navíc by představovalo zvýšené riziko v zajištění bezpečnosti dodávek energie a oslabilo by odolnost celého energetického systému," píše se v dopise.

ČNS sdělila, že energetické firmy provozující jaderné elektrárny jsou podle slov svých nejvyšších představitelů připravené podílet se na plnění evropských klimatických cílů. Potřebují ale jasný signál, že o to Brusel stojí. "Bez něj totiž nechtějí riskovat investice do výzkumu nových technologií typu malé modulární reaktory, ani do výstavby nových a do dlouhodobého provozu stávajících zdrojů. Komise by také podle nich měla urychlit sestavení odborné skupiny, která ještě během letošního roku objektivně zhodnotí jadernou energetiku vůči kritériím udržitelného financování," uvedla organizace.

V Česku se v poslední době intenzivně řeší možná stavba nového jaderného zdroje v elektrárně Dukovany. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v červnu uvedl, že na financování výstavby by se stát měl podílet řádově 70 procenty, zbylých 30 procent by měl zaplatit ČEZ. Očekávaná suma za stavbu bloku v současných cenách je podle něj zhruba šest miliard eur (zhruba 162 miliard korun).

Při úvahách o novém bloku bude také velmi důležité schválení Evropské komise, takzvaná notifikace. Evropská komise bude plánovaný český jaderný zdroj zkoumat především z hlediska možné nedovolené veřejné podpory od státu. Dlouhodobě se proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR staví ekologové

ČNS je dobrovolnou a neziskovou odbornou organizací. Je členem Evropské nukleární společnosti a Českého svazu vědeckotechnických společností. Hlavním cílem organizace je provádět osvětu, napomáhat vzdělávání veřejnosti v oboru jaderné energetiky a šířit objektivní informace z oblasti mírového využívání jaderné energie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.7.2020 14:14
ZPRAVODAJSKÝ KANÁL EVROPSKÉHO ÚŘADU PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ ovšem dnes napsal toto :

Skupiny občanské společnosti informují o neformálním setkání ministrů životního prostředí.
Johanna Sandahl, předsedkyně Evropského úřadu pro životní prostředí (EEB) a Švédské společnosti pro ochranu přírody, varovala ministry, že „krize, které tu byly před pandemií, neodešly“.

"Změna klimatu, ztráta biologické rozmanitosti, šíření toxických chemikálií, plastový odpad vyplňující naše oceány a odlesňování a eroze půdy stále rostou - nemluvě o mnoha sociálních problémech, jako je chudoba, nerovnost a porušování lidských práv," řekla ministrům během konference.

„Chtěli bychom vidět přílohu se seznamem vyloučení, který zabrání tomu, aby se jakékoli takovéto financování vynakládalo na technologie a infrastrukturu fosilních paliv a jadernou energii. " :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

17.7.2020 21:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vedení EU jsou prostě negramotní fanatici, Z EU je třeba co nejrychleji vystoupit, nebo začít intenzívně pracovat na jejím rozbití.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2020 09:07 Reaguje na Jan Šimůnek
Zkuste se zamyslet nad tím, co by se u nás stalo ihned po vystoupení z EU.
S využitím znalostí s vývojem států, které jsou taky v ruském zájmu a nejsou členy EU (ani NATO). Především Gruzie a Ukrajiny.
Také se státy, které v EU (a taky NATO) jsou. Především Baltici.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.8.2020 12:13 Reaguje na Jan Šimůnek
Šak si klidně vystupte :) nikdo vám nebrání....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist