https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/globalni-emise-co2-v-pololeti-podle-studie-rekordne-klesly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Globální emise CO2 v pololetí podle studie rekordně klesly

14.10.2020 17:03 | LONDÝN (ČTK)
Studie uvedla, že denní pokles emisí byl nejvýraznější v dubnu, kdy platila nejpřísnější omezení.
Studie uvedla, že denní pokles emisí byl nejvýraznější v dubnu, kdy platila nejpřísnější omezení.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Globální emise oxidu uhličitého v prvním pololetí klesly meziročně o rekordních 8,8 procenta, respektive o 1,551 miliardy tun. Vliv na to měly koronavirová omezení. Vyplývá to ze studie, jejíž závěry zveřejnila v časopise Nature Communications skupina vědců z Číny, Francie, Japonska a Spojených států.
 

Vědci použili údaje založené na aktivitě v reálném čase. Analyzovali denní, týdenní a sezonní trendy emisí oxidu uhličitého před a po pandemii nemoci covid-19 a před ekonomickým poklesem, který pandemie způsobila.

Letos na jaře vlády po celém světě uzavřely ekonomiky, aby zabránily šíření nemoci covid-19. To výrazně snížilo spotřebu energie pro průmyslovou výrobu a dopravu a mělo za následek pokles emisí skleníkových plynů. Také teplejší počasí na severní polokouli proti normálu znamenalo, že emise byly o něco nižší.

Studie uvedla, že denní pokles emisí byl nejvýraznější v dubnu, kdy platila nejpřísnější omezení. Množství emisí se pak začalo zvyšovat koncem dubna a v květnu, kdy se v Číně a části Evropy obnovila ekonomická aktivita. Pokles emisí souvisejících s dopravou však přetrvával.

Uvedené snížení objemu emisí je největším poklesem za první pololetí a je i větší než roční pokles v době druhé světové války, i když průměrné emise jsou nyní mnohem vyšší než v té době, uvedla agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

14.10.2020 18:21
A když to takhle vydržíme do roku 2050, budeme mít i ten nárůst teploty o 1,5 stupně v kapse.
Odpovědět
JK

Jaroslav Kořínek

15.10.2020 10:29 Reaguje na Katka Pazderů
Proboha - Jinými slovy pokud udržíme rekordní šíření pandemie a světové ekonomické krize do 2050 budeme mít ten nárůst teploty o 1,5 stupně v kapce. To je na nobelovku .
Odpovědět
PD

Pavel Dudr

14.10.2020 19:34
A obsah CO2 v atmosféře roste úplně stejně jako loni, zapomněli autoři dodat. Protože přírodní emise jsou 20 x vyšší než antropogenní.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.10.2020 23:45 Reaguje na Pavel Dudr
Ovšem, díky velmi omezené letecké dopravě, jsme měli po čase zase normální léto a máme normální podzim, tedy obojí takové, jaké to bývalo v době kdy přes ČSR (ČSSR) nelétalo 1 milion letadel ročně, jako ještě loni létalo přes ČR, ale množství letadel o několik řádů menší.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

15.10.2020 09:40 Reaguje na Jiří Daneš
Řekl bych, že to není kvůli letadlům...
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

15.10.2020 09:32 Reaguje na Pavel Dudr
Ještě nám prosím doplňte, kolit si příroda toho CO2 vezme zpátky. Tedy takový ten carbon-flux. ;)
Odpovědět
PD

Pavel Dudr

15.10.2020 12:34 Reaguje na Petr Eliáš
Člověk emituje asi 11 GtC, příroda 210 a absorbuje 216.
Pokud by letos byly naše emise 10GtC, pak by příroda vzala 215, a nárůst by byl zase 5 GtC. To je podle modelu B1 od IPCC.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

15.10.2020 12:23 Reaguje na Pavel Dudr
Víte proč to nedodali? Protože to není pravda..
Odpovědět
MM

Milan Milan

14.10.2020 20:19
To se dalo čekat. Přece kotlíkové dotace splnili cíle.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.10.2020 23:38 Reaguje na Milan Milan
Kotlíkové dotace jsou jenpodpora výrobcům "kotlíkůů. Ten černý kouř, co jde z komína je do černa zbarven nespáleným uhlíkem a o ten nespálený uhlík je menší obsah CO2 v tom kouři ze starých "špatných" kotlů. Tuto skutečnost, kterou si laik neuvědomí, lze snadno prokázat chemickou analýzou sazí v komínech odvádějících spaliny z těch "nevyhovujících" topenišť. Nedokonalého spalování se také využívá při výrobě přísady, bez které nelze vyrobit dobrou pneumatiku a která se jmenuje v gumařině "carbon black" a je nenahraditelná.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.10.2020 23:39 Reaguje na Jiří Daneš
Ještě - "carbon black" je téměř čistý uhlík.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist