https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/izolace-ruska-kvuli-valce-na-ukrajine-podle-nature-ohrozuje-vyzkum-arktidy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Izolace Ruska kvůli válce na Ukrajině podle Nature ohrožuje výzkum Arktidy

5.2.2024 01:10 (ČTK)
Ledová pokrývka Arktidy dne 6. března 2010
Ledová pokrývka Arktidy dne 6. března 2010
Foto | NASA / Flickr
Narůstající izolace Ruska na poli mezinárodního výzkumu po začátku ruské invaze na Ukrajině ohrožuje výzkum Arktidy v době, kdy se velmi rychle mění tamní ekosystémy, uvádí studie časopisu Nature. Vyjmutí ruských průzkumných stanic z programu INTERACT vedlo totiž podle časopisu k výrazné ztrátě dat. INTERACT je podle Nature nejrozsáhlejší síť průzkumných stranic na severní polokouli. Sdružuje 94 stanic, z nichž 21 leží v Rusku. Studie se zaměřila na 60 těchto stanic, z nichž 17 bylo z programu vyňato.
 

Program podle Nature kvůli vyloučení Ruska přišel o polovinu stanic umístěných v boreálním pásmu, které se nachází na přechodu mezi mírným a polárním pásem. V projektu už také není zastoupena rozsáhlá ruská tajga, severský jehličnatý les. Podle Nature by současná situace mohla mít negativní dopad na zkoumání odtávání permafrostu, což je pro vědce zkoumající změny klimatu jedno ze zásadních témat.

"Kvůli geopolitickým následkům ruského útoku na Ukrajinu se zhoršily možnosti monitorovat arktický biom a předpovídat jeho vývoj v souvislosti se změnami ekosystémů způsobenými klimatem," uvedli autoři studie. Vyzvali zároveň mezinárodní vědeckou komunitu, aby vytvořila lepší výzkumnou infrastrukturu a standardizovala monitorovací programy tak, aby zastupovaly celou Arktidu. Toho lze podle nich alespoň částečně dosáhnout podporou sdílení dat s otevřeným přístupem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

5.2.2024 08:14
Tohle embargo je skutečně nesmyslné, v kosmonautice taky spolupracovat nepřestali. Tak nevím, proč tady, žádné krvavé doláče za to přece Rusku neplatíme.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist