https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/japonska-policie-resila-kuriozni-kradeze-pantofli-patrani-zavedlo-prekvapene-vysetrovatele-do-lisci-nory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonská policie řešila kuriózní krádeže pantoflí. Pátrání zavedlo překvapené vyšetřovatele do liščí nory

13.6.2018 10:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
I lišky schraňují věci, které jim přijdou užitečné, i když jsou jim úplně na nic.
I lišky schraňují věci, které jim přijdou užitečné, i když jsou jim úplně na nic.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Mukomachi Police Station
Kriminální zápletka s nečekaným rozuzlením? I takové věci se v Japonsku stávají. Na začátku letošního května se ve městě Nagaokakjó začala lidem ztrácet obuv odložená přede dveřmi. Hloupý žertík neznámých vtipálků musela začít řešit místní policie, když bylo postrádáno patnáct párů. A než konečně dopadli dva pachatele, chybělo už dohromady osmdesát bot. Informuje o tom server Manichi.
 

O jistých sexuálních odlišnostech života Japonců by se dala napsat nejedna odborná publikace, a právě činnost fetišisty fixovaného na již nošenou obuv se policistům jevila jako druhá nejpravděpodobnější varianta. Tu první, s anonymními vtipálky, opustili krátce po 10. květnu, kdy jim rozhořčený obyvatel předměstí Nagaokakjó nahlásil ztrátu prvního páru bot. V průběhu následujících dní zmizely sandály, pantofle, kroksy i další obuv na patnácti jiných adresách, aniž by bezpečnostní kamery nebo zesílené hlídky policistů zaznamenaly něco podezřelého.

Dopadeny před doupětem

Teorie o fetišistovi také vzala brzy za své. Musel by to být učiněný nindža, aby se dokázal proplížit i k pěti terasám domů za noc nepozorován. Navíc se ztrácela obuv mužů, žen i dětí, což motivu o nějakém sexuálním puzení příliš nenapovídalo. Dvacátého května tedy nastupuje na celodenní službu pětice policistů, která má podrobně propátrat celou „zločinem postiženou“ oblast.

A jsou úspěšní. Na pozemku u opuštěného domu naleznou liščí noru a také nakradenou zásobu čtyřiceti párů bot. Po několika hodinách vyčkávání se policistům podařilo nachytat i pachatele. Pár mladých lišek.

Lišky prostě rády sbírají věci

„Budují si noru a očekávají mladé, proto shromažďují zásoby a nejrůznější předměty, které považují za užitečné,“ omlouvá chování lišek Naoki Yamashita, kurátor savců ze zoologické zahrady v Kjótó. „Zapáchající obuv na zápražích domů pro ně mohla představovat přesně takový stimul, startující jejich sběračské instinkty.“

Zní to sice trochu podivně, ale v roce 2009 se něco podobného stalo i v německém Föhrenu. Tam si lišky troufly zajít ještě dál a v průběhu několika dní odcizily 100 párů bot. Padesátka párů bot se také našla u liščí nory ve Farlingtonu (nedaleko Porthsmouthu) v roce 2014. Tam ale liščí zloději preferovali těžkou pracovní obuv.

Lišky z Nagaokakjó zdá se tentokrát uniknou bez trestu, blížící se vrh mláďat hraje v jejich prospěch. Policie jen rozdala obyvatelům okolí letáky, varující před zanecháváním bot přede dveřmi.

O tom, že lišky vcelku běžně kradou lidem boty, se můžete přesvědčit na YouTube. Zde jedna ukázka:


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist