https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/krysy-maji-vrozeny-smysl-pro-rytmus-pri-poslechu-mozarta-pohupovaly-hlavou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krysy mají vrozený smysl pro rytmus, při poslechu Mozarta pohupovaly hlavou

20.11.2022 01:08 | LONDÝN (ČTK)
Krysy mají vrozený smysl pro rytmus, což je schopnost, která dříve byla přisuzovaná pouze lidem. Podle listu The Guardian to zjistili vědci z Tokijské univerzity v Japonsku, když pouštěli hudbu od Wolfganga Amadea Mozarta a tito hlodavci začali instinktivně pohupovat hlavou v jejím rytmu.
 

Japonští vědci krysy vybavili monitorovacím zařízením, které dokázalo rozeznat i ty nejmenší pohyby hlavy. Poté jim pouštěli Mozartovu klavírní sonátu ve čtyřech různých tempech a zpozorovali, že zvířata se začala pohybovat v jejím rytmu.

"Krysy vykazovaly vrozenou - to znamená dosaženou bez jakéhokoli tréninku nebo předchozího vystavení hudbě - synchronizaci s rytmem," řekl vědec Hirokazu Takahaši. "Hudba na mozek působí silnou přitažlivostí a má hluboký vliv na emoce a poznávání," dodal.

Studie se zúčastnilo deset krys a 20 lidí. Vědci jim přehráli minutové úryvky z Mozartovy Sonáty pro dva klavíry v D dur ve čtyřech rychlostech. Domnívali se, že hlodavci budou dávat přednost rychlejší hudbě, protože jejich těla, včetně srdečního tepu, pracují v rychlejším rytmu.

Výsledky však ukázaly, že krysy i lidé se svými pohyby nejlépe trefovali do rytmu, když tempo skladby dosahovalo 120 až 140 úderů za minutu. Tým také zjistil, že hlodavci i lidé pohupují hlavou velmi podobně a tempo tohoto pohybu se snižuje, čím více se hudba zrychluje.

Vědci krysám přehráli také skladby od Lady Gaga, Michaela Jacksona či skupiny Queen, z reakcí krys na popové písně však nečinili žádné závěry.

Přestože se již dříve objevili případy, kdy zvířata "tančila" na hudbu - na sociálních sítích koluje mnoho příkladů - japonská studie byla jedním z prvních vědeckých výzkumů tohoto jevu. Její autoři tvrdí, že objev poskytuje vhled do fungování zvířecí mysli a původu hudby i tance.

Tým nyní plánuje prozkoumat, jak s mozkem souvisejí další vlastnosti, jako je smysl pro melodii či harmonii. "Také mě jako inženýra zajímá využití hudby pro šťastný život," dodal Takahaši.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.11.2022 06:02
The Guardian je neskutečně profláklý plátek s patřičně kvalifikovanou redakční radou odpovídající neskutečné informační hodnotě článku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist