https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/lesnim-materskym-skolam-hrozi-zanik-do-roka-a-do-dne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesním mateřským školám hrozí zánik. Do roka a do dne

14.7.2014 01:23 | PRAHA (Ekolist.cz)
Do lesních školek, ve kterých tráví děti většinu času venku, chodí v ČR v současné době denně kolem 2000 předškoláků
Do lesních školek, ve kterých tráví děti většinu času venku, chodí v ČR v současné době denně kolem 2000 předškoláků
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Fenomén lesních školek, ve kterých tráví děti většinu času v přírodě, se pomalu prosazuje i u nás. Velkou zásluhu na tom mají často rodiče, kteří lesní školky zakládají a sami provozují. V dalším školním roce mají lesní školky nabídnou místa pro nejméně tři tisíce dětí. Nový zákon však může existenci více než stovky dětských lesních klubů v Česku ukončit.
 

Původním záměrem nového zákona o tzv. dětských skupinách bylo pomoci rodičům a nabídnout jim kromě přeplněných obecních a drahých soukromých školek další zařízení pro předškoláky. Sněmovnou schválený návrh ale může vést naopak k tomu, že zaniknou dnes normálně fungující dětské kluby a alternativní školky. Ohroženy jsou zejména lesní mateřské školy a rodinná centra pravidelně pečující o předškolní děti.

Do lesních školek, ve kterých tráví děti většinu času venku, chodí v ČR v současné době denně kolem 2000 předškoláků. Jejich rodiče je během posledních pěti let často zřizovali a vybudovali sami, někdy s podporou obecních úřadů, ale od počátku navzdory nepřízni některých českých zákonů. Inspirací jim přitom byla podobná a úspěšná zařízení v Německu nebo Skandinávii. Nový zákon teď může existenci více než stovky dětských lesních klubů v Česku ukončit.

Podle Asociace lesních mateřských škol nový zákon ve skutečnosti totiž nezavádí jen novou formu péče o děti, ale reguluje i současnou širokou nabídku mnoha různých zařízení, která vznikala jako alternativa ke státem uznávaným školkám. Nyní všechna zařízení, která nebudou mít parametry mateřské školy nebo dětské skupiny, do roka končí nebo na ně budou uvaleny sankce, upozorňuje Asociace lesních mateřských škol.

Nač mít v lese šatnu?

Lesní školky podmínky pro dětské skupiny nesplňují. Jejich těžištěm je totiž pobyt venku, a proto jim stačí jen velmi malé zastřešené zázemí v podobě maringotky, jurty nebo srubu. Podle nového zákona ale mají mít dětské skupiny přesně předepsaný interiér, na každé dítě by v něm mělo připadat 3 m2, samozřejmostí by měla být vlastní šatna. (Konkrétně je požadovaný interiér popsán v návrhu vyhlášky.)

„Budování takového zázemí kvůli razítku od hygieny považujeme za plýtvání prostředky. Zahraniční i česká praxe ukazuje, že zázemí lesních mateřských škol dětem takto vyhovuje,“ vysvětluje Tereza Valkounová, předsedkyně Asociace lesních mateřských škol. Rušit existující zařízení je navíc podle asociace plýtvání prostředky, a to často i z veřejných zdrojů. Řada lesních školek totiž vybudovala zázemí dle vzoru zahraniční i domácí dobré praxe, nikoli podle parametrů dětské skupiny. A nyní by byly nuceny je zavřít nebo nákladně přestavovat.

V této situaci nejsou lesní školky samy, normy v navržené vyhlášce nesplňuje také řada rodinných center. I ty budou muset investovat, přestěhovat se nebo zavřít. 

Začarovaný kruh

S přísnými pravidly na vhodné prostory pro předškolní zařízení bojují lesní školky od samého začátku, kvůli nim se nemohou stát regulérními mateřskými školami a být financovány z veřejných zdrojů.

S přísnými pravidly na vhodné prostory pro předškolní zařízení bojují lesní školky od samého začátku
S přísnými pravidly na vhodné prostory pro předškolní zařízení bojují lesní školky od samého začátku
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Právě plánovanou změnou problematických hygienických předpisů pro mateřské školy hájí teď ČSSD a ANO přísný zákon o dětských skupinách. Lesní školky by pak byly vedeny jako tradiční mateřské školy, tak jak si samy dlouhodobě přejí. Změna těchto předpisů je však v rukou ministerstva zdravotnictví a to jakékoli ústupky z nastavených pravidel zatím odmítá. Místo toho ministerstvo navrhuje, aby lesní školky fungovaly jako dosud, mimo státem regulované formy péče. Ale právě tuto variantu teď zákon o dětských skupinách znemožňuje.

„Jsme sice součástí Evropské unie, kde jsou lesní mateřské školy běžné, ale Česká republika je v tomto ohledu často papežštější než papež. Bez určeného počtu toalet a umyvadel ve správné výšce v České republice zdá se nepřežijete,“ stěžují si zřizovatelé lesních školek.

Asociace lesních mateřských škol podporovala návrh nahradit povinnou registraci možností zvolit si, zda být dětskou skupinou zastřešenou státem a čerpat výhody v podobě daňového zvýhodnění, či dále fungovat na vlastní odpovědnost. Pozměňovací návrh o dobrovolné registraci schválila a doporučila i parlamentní Stálá komise pro rodinu a rovné příležitosti. Návrh však ve třetím čtení zákona ve sněmovně neprošel. Jako řešení zákonodárci zvolili posunutí povinnosti registrace na září 2015 s tím, že se do té doby lesní mateřské školy "vyřeší." Vzhledem k dosavadnímu postoji ministerstva zdravotnictví je však oprávněná obava, že takto rychle to nepůjde, popisuje vývoj asociace.

Zákon nyní čeká na schválení senátem. To je také poslední šance na jeho změnu nebo zamítnutí. Apelovat na senátory má i petice iniciovaná lesními školkami.

Pokud nepomůže apel na horní komoru parlamentu, ani další protesty, nezbude lesním školkám, než zaniknout, nebo se uchýlit do dalších mezer v zákonech, místo toho, aby byly lesní školky součástí moderního vzdělávacího systému, dodávají zastánci lesních školek. 

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová pro zákon také hlasovala, ale pro server iDNES uvedla, že je důležité, že se v zákoně počítá s roční výjimkou pro tyto alternativní formy péče. Během této doby prý předloží novelu, která zaručí, aby lesní mateřské školky ohroženy nebyly. Zlikvidovat lesní školky a mateřská centra nechce ani ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a slibuje roční debatu o budoucnosti lesních klubů.

Asociace lesních mateřských škol zůstává však skeptická. Příslib jednání napříč resorty je podle ní lákavý, ale s velmi nejistým výsledkem. Kvalita předškolních zařízení v České republice se podle jejího vyjádření prostě stále měří hlavně počtem záchodků a metrů čtverečních v budově.


reklama

 
Další informace |
Chcete k článku říct něco důležitého? Ještě to nejde, ale když nám malinko pomůžete, tak to půjde.
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist