https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/masajove-jsou-vyhaneni-ze-svych-domovu-na-jejich-miste-vznikaji-centra-pro-ekoturistiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Masajové jsou vyháněni ze svých domovů. Na jejich místě vznikají centra pro ekoturistiku

9.8.2018 01:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ekoturistika znamená pro Masaje ztrátu domova. Na fotkách to ale vidět není. Ilustrační snímek
Ekoturistika znamená pro Masaje ztrátu domova. Na fotkách to ale vidět není. Ilustrační snímek
S domorodými Masaji tanzanská vláda při ochraně krajiny příliš nepočítá. Licenci k využívání rozsáhlých území formou safari před lety raději udělila zahraničním společnostem, které tu budují „pravé africké rezervace pro vyvolené“. Z Masajů se tak stávají v lepším případě bezdomovci a celá idea udržitelné ekoturistiky tu dostává pořádně na frak. Píše o tom Guardian.
 

Přes 185 vypálených vesnic, 20 000 lidí bez domova, bezpočet uhynulých hospodářských zvířat. To není bilance občanské války, ale ukázka toho, jak se v Tanzanii dva roky nazpátek chránila příroda. Ne tedy pro místní obyvatele, ale pro movité zahraniční turisty. Ti obvykle v euforii z divočiny vůbec netuší, že ona stáda žiraf, buvolů nebo skupiny dravých šelem, které teď obdivují u napajedel, se nachází na tradičních pasteveckých lokalitách domorodců, Masajů. Proč taky, vše vypadá v nejlepším pořádku.

„Je to problém, který je společný všem turisticky významným lokalitám v Ngorongoro, od Loliondo po Serengeti,“ tvrdí zástupci neziskovky Oakland Institue, která za poslední léta monitoruje desítky případů upírání základních práv Masajům v prospěch zahraničních investorů. Konkrétně pak jde o dvě organizace, americkou Thomson Safaris a Otterlo Business Corporation z arabských Emirátů. To na ně v roce 1992 přepsala vláda práva k půdě o rozloze 400 000 hektarů, včetně pětadvacetileté licence k chovu a lovu zvířat.

V těchto smlouvách ale není jediná zmínka o tom, že zmíněné území je už dávno osídleno Masaji. A zahraniční investoři se pak chovají, jako by tu nikdo jiný nežil. Klidně prý zbourají půlku domorodé osady, aby tu vytvořili luxusní safari hotel s výhledem do savany. Obestaví turistickými objekty napajedlo, na kterém závisel život celé vesnice. Nebo zřídí přistávací plochu s příjezdovou cestu uprostřed právě obdělávaných polí.

Aby toho nebylo málo, spolu s novou infrastrukturou cestovního ruchu přichází i zákon. Rozsáhlá území se nově stávají oplocenými rezervacemi, na nichž je zakázána pastva. Nikdo se přitom neptá na názor Masajů, pro tanzanskou vládu jsou jakoby neviditelní. Případné konflikty pak vcelku radikálně řeší policie nebo armáda a výsledkem jsou jen zatčení domorodci a nějaké ty vypálené chýše. Zahraniční investoři přitom mají rozhodující slovo a nemalý politický vliv.

Kampaň vedená proti Masajům se přitom vede ve jménu ochrany přírody, vzácných zvířat i unikátní krajiny. Pastevecký a nomádský styl života Masajů prý poškozuje a degraduje chráněná území. Mluvčí Thomson Safaris tvrdí, že většina popsaných stížností domorodců nemá reálný základ a jsou pochybnou kampaní, která má ohrozit zatím vynikající vzájemnou spolupráci. Právníci zastupující Masaje zase hovoří o tom, že celá situace je tzv. emutai, tedy pokusem o postupné vyhlazení domorodců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist