https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/mikroplasty-obsahuje-i-cista-balena-voda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mikroplasty obsahuje i „čistá“ balená voda

20.3.2018 09:45 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jsou mikroplasty nebezpečné? Zatím těžko říct. Faktická neexistence důkazů o škodlivosti mikroplastů na lidské zdraví nutně neznamená jejich skutečnou neškodnost. Ilustrační foto.
Jsou mikroplasty nebezpečné? Zatím těžko říct. Faktická neexistence důkazů o škodlivosti mikroplastů na lidské zdraví nutně neznamená jejich skutečnou neškodnost. Ilustrační foto.
Foto | De Shark / Flickr
Jaká jsou možná zdravotní rizika plastových částic v pitné vodě? Světová zdravotnická organizace (WHO) nyní hledá odpověď. Mikroplasty se totiž objevují všude, v kohoutkové vodě, pivu, mořské soli nebo rybím mase. A jak zjistili výzkumníci z univerzity v New Yorku, jsou přítomny také v „nezávadné“ balené vodě. Co to ale znamená? Podrobnosti píše BBC.
 

Jsou mikroplasty nebezpečné? Zatím těžko říct. Faktická neexistence důkazů o škodlivosti mikroplastů na lidské zdraví nutně neznamená jejich skutečnou neškodnost. Precizní výzkum přímého vlivu nepatrných plastových částic, které mohou být člověkem snadno pozřeny, totiž zatím ještě nikde neprobíhal. WHO nechce případná rizika podcenit a proto rozjela velkou srovnávací studii, ve které hraje důležitou roli Státní univerzita v newyorské Fredonii. Její laboratoře nyní pod vedením Bruce Gordona provádí většinu testů. Klíčová otázka: „Co se s plasty stane poté, co je sníme nebo vypijeme, a jaký to na nás může mít dopad?“ dosud čeká na odpověď. V současnosti se mikroplasty za zdravotní riziko pro člověka nepovažují, ale WHO je fenoménem expanze mikroplastů silně zneklidněna. Zvlášť poté, co americká žurnalistická skupina Orb Media rozvířila mediální vody zprávou o výskytu mikroplastů v balené vodě.

Jen žádnou paniku

„Jistě je to problém, ale zdaleka ne takový, jako třeba fekáliemi a kanalizací znečištěná pitná voda v řadě zemí světa,“ říká Gordon. „Po uveřejnění takové zprávy obvykle lidi nejvíc zajímá, jak moc je balená voda v krátkodobém či dlouhodobém užívání nebezpečná a co s tím můžou dělat.“. Jasnou odpověď pro ně nemá. Gordon připouští, že tu je jistý prostor k obavám, ale paniku vyvolávat určitě nechce. „Musíme přemýšlet o konkrétním složení plastů, o tom, zda jsou v nich přítomné nějaké toxiny nebo škodlivé látky, a co konkrétně mohou v různých koncentracích udělat. Obvykle pracujeme s nějakou mezní koncentrací, bezpečným limitem nebo denní doporučenou dávkou, která nám definuje, jaké množství tělem přijaté látky je v pořádku," říká Gordon. "Teď stojíme za samém začátku výzkumu. A musíme nejprve zjistit, v jakých koncentracích se ve vodě kolem nás mikroplasty vůbec pohybují, a teprve pak zda je to skutečně nebezpečné.“

Čistota na prvním místě

Dosavadní výzkum balené ve Fredonii zatím ale do problematiky světlo příliš nevnesl. Z 250 zakoupených lahví balené vody (jedenácti různých značek) jich jen 17 mikroplastové částice neobsahovalo. Ostatní obsahovaly v průměru 10 mikroplastových částic na litr (odpovídající velikostí cca 1 mikrometru) a v průměru 314 částic ještě drobnějších. Jenže pozor: výsledky se často lišily o celé řády (zaznamenaných částic byly v různých vzorcích desítky i tisíce) a mikroplasty se nacházely i v lahvích stejného balení a šarže, jako ty, co byly „čisté“. Můžete si tedy koupit balenou vodu, která žádné mikroplastové částice neobsahuje, ale ta samá značka téhož výrobce, v regálu jen o láhev vedle, jimi může být naplněná. „Kontaktovali jsme výrobce a většina z nich si za kvalitou a hygienou svých produktů stála,“ říká Gordon. „Řada z nich projevila zájem o naše výsledky a domluvili jsme spolupráci pro další série testů.“

Ne všude to bylo tak snadné: někteří výrobci (názvy balených vod ani výrobců Gordon neuvádí) experiment kritizovali, poukazovali na vlastní odlišné výsledky a také upozorňovali na to, že koncentrace mikroplastů v balených nápojích v současnosti není předmětem regulace a kontroly. Což je problém. Protože každou minutu se na světě prodá jeden milion PET lahví s balenou vodou nebo jinými nápoji. A pokud skutečně platí, že 93 % zkoumaných balených vod mikroplasty obsahuje? Dostáváme do sebe spoustu mikroplastů se zatím dost nejistým výsledkem.

Jak plasty putují lidským tělem?

Doktorka Stephanie Wardová z britského Centra pro zdraví a životní prostředí na King´s College popisuje pravděpodobný vývoj „kontaminace“ lidského těla mikroplasty. „Z toho, co zatím víme, můžeme usuzovat, že dostatečně velké plastové částice jsou z těla konvenční cestou vyloučeny. Ano, cestou zažívacím traktem mohou vylučovat chemické látky se známými dopady na člověka. Některé z těchto částic jsou ale až neuvěřitelně malé a mohou prostoupit skrze zažívání přímo do oběhové soustavy. Jaký pak budou mít vliv na konkrétní orgány či tkáně, nevíme. Záleží také na tom, kolik jich bude.“ Mohlo by to ale být podobné, jako s částicemi oxidu titaničitého, který do lidského těla také umí zabloudit. Ty mohou putovat krevním řečištěm, projít lymfatickým systémem nebo skončit v játrech. A plasty? „Jsou to tvrdé cizorodé nepůvodní částice, kterých se tělo chce zbavit, ale nemůže, protože je nedokáže rozložit. Proto se někde pravděpodobně budou akumulovat a z toho mohou plynout problémy. Jaké, to zatím netušíme.“

reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist