https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ministerstvo-zemedelstvi-od-ledna-2019-zakaze-plosnou-aplikaci-glyfosatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství od ledna 2019 zakáže plošnou aplikaci glyfosátu

18.9.2018 08:49 | PRAHA (Ekolist.cz)
Od 1. ledna 2019 nebudou moci zemědělci používat přípravky s obsahem glyfosátu pro tzv. desikaci. Ilustrační foto.
Od 1. ledna 2019 nebudou moci zemědělci používat přípravky s obsahem glyfosátu pro tzv. desikaci. Ilustrační foto.
Od 1. ledna 2019 nebudou moci zemědělci používat přípravky s obsahem glyfosátu pro tzv. desikaci, tedy urychlení dozrávání některých plodin či zvýšení podílu sušiny porostu před sklizní, omezí se rovněž plošné používání glyfosátu. Změnu pravidel použití podepsal minulý týden ministr zemědělství Miroslav Toman. Ochránci přírody to hodnotí jako velký krok k ozdravení české krajiny.
 

Nová pravidla použití zakážou aplikaci přípravků s účinnou látkou glyfosát za účelem desikace (urychlení dozrávání některých plodin, zvýšení podílu sušiny) porostu před sklizní nebo usnadnění mechanizované sklizně.

„Zákaz se bude vztahovat i na plošnou aplikaci těchto přípravků. To znamená, že je bude možné použít pouze cíleně v případech, kdy nebude možné použít jiný účinný postup. Jde o první z důležitých kroků, kterými chceme výrazně snížit používání glyfosátu,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

“Vítáme slib ministra zemědělství Tomana zakázat plošnou aplikaci nebezepečného herbicidu glyfosát. To, s čím přichází, je jedním z nutných kroků, k nimž Hnutí DUHA vyzývá české ministry opakovaně," říká Klára Kyralová, expertka na potraviny a zemědělství Hnutí DUHA. "A budeme v tom pokračovat v případě, že by se zákaz pokusila odvrátit například mocná lobby velkých zemědělským podniků. Budeme také nadále žádat rozšíření zákazu i na aplikaci na veřejných prostranstvích, kde může toxický glyfosát zasáhnout například děti. Omezit je nutné také volný prodej přípravku pro neprofesionální používání.”

Změnu pravidel použití pro nakládání s přípravky obsahujícími glyfosát umožnilo prováděcí nařízení Evropské komise. To sice obnovilo schválení účinné látky glyfosát, současně však umožnilo členským státům, aby na národní úrovni rozhodly o omezení jejího použití.

Omezení začnou platit ode dne obnovení povolení přípravků obsahujících glyfosát v České republice, tedy od 1. ledna 2019. Prováděcím nařízením EK bylo 12. prosince 2017 obnoveno schválení účinné látky glyfosát na období 5 let. Konec platnosti je stanoven na 15. prosince 2022, a to pro veškeré užití této účinné látky.

Ministerstvo zemědělství zdůrazňuje v případě používání přípravků na ochranu rostlin, včetně účinné látky glyfosát, že je nutností dodržovat postupy v návodu k použití přípravků na ochranu rostlin a doporučené ochranné lhůty. Ministerstvo dlouhodobě podporuje udržitelné a bezpečné používání přípravků na ochranu rostlin v rámci Integrované ochrany rostlin a Integrované produkce, podporuje rozvoj ekologického zemědělství a zavádění metod precizního zemědělství. Ministerstvo zemědělství také rozšiřuje dotační tituly na biologickou ochranu rostlin.

Za posledních šest let se podle ministerstva podařilo snížit používání pesticidů v ČR celkově o 7,1 %. Účinné látky glyfosát se v roce 2013 v ČR spotřebovalo 935 tisíc litrů, v roce 2017 to bylo 750 tisíc litrů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

20.9.2018 12:37
Konečně i nějaká pozitivní zpráva!
Odpovědět
sv

20.9.2018 17:49 Reaguje na
Ano, existují lidé, kteří fakt, že ideologický motivovaný krok, který povede k používání herbicidů nákladnějších a minimálně stejně "nebezpečných" jako ty založené na glyfosátu, považují za dobrou zprávu. Je to doklad toho, že české školství má co dohánět.
Odpovědět
LB

Lukas B.

24.9.2018 15:26 Reaguje na
ehm, přiznávám, nepochopil jsem to. problémem je plošný postřik polí před sklizní, a tak to zakážeme prodávat domkářům na kopřivy.
mimochodem, co krnap a alpský šťovík? nahradí sajrajt jiným sajrajtem? udělí si výjimku? nebo je moudře zazásoben na patnáct let dopředu?
Odpovědět
ig

21.9.2018 22:31
Dá se to něčím nahradit? Před mnoha lety, ještě za komoušů, jsme používali Travex (účinná látka NaClO3), ten zlikvidoval cokoliv živého - je to vůbec srovnatelné?
Odpovědět
PJ

Petr Jílek

25.9.2018 02:38
Travex otrávil i půdu,takže se do ní nedalo set. Randap při kontaktu s hlínou ztrácí účinnost, funguje pouze na list, a otráví rostlinu i s kořenem, ale do půdy se může po jeho aplikaci hned set či sázet.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist