https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ministerstvo-zemedelstvi-poslalo-bruselu-navrh-novych-pravidel-vyplaceni-dotaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství poslalo Bruselu návrh nových pravidel vyplácení dotací

28.1.2022 11:38 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo zemědělství poslalo Evropské komisi návrh Strategického plánu Společné zemědělské politiky včetně nových pravidel pro vyplácení zemědělských dotací v Česku v letech 2023 až 2027. Ministerstvo to oznámilo v tiskové zprávě. Brusel má nyní tříměsíční lhůtu na připomínky. Část tuzemských zemědělců s navrženou změnou dotačních pravidel nesouhlasí, Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR kvůli tomu vyhlásily protestní pohotovost a založily krizový štáb. Ministerstvo ale návrh považuje za kompromis respektující reálnou situaci v českém zemědělství.
 

Chystané změny podle ministerstva výrazně podpoří menší zemědělce, současně ale zajistí dostatečnou podporu pro větší podniky, které budou hospodařit v souladu s dotačními pravidly.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) považuje za důležité, aby zemědělci měli jasné a spolehlivé informace o nových podmínkách, které začnou platit od ledna příštího roku. Změny strategického plánu podle něj vycházejí z dřívějších připomínek nevládních organizací, ekologů, ministerstva životního prostředí i Evropské komise. "Trvám na tom, že námi předložený kompromis, který jsme do Bruselu odeslali, respektuje reálnou situaci v našem zemědělství a změní jej správným směrem. Tedy směrem k lepší péči o půdu a krajinu, ke zdravější vodě a zdravějším potravinám," uvedl ministr.

Strategický plán měla Evropská komise (EK) původně dostat nejpozději k 1. lednu 2022, Česko ale využilo náhradní termín do konce letošního ledna. Na základě připomínek komise musí ministerstvo dokument případně upravit. Na schválení má EK šest měsíců, které se prodlužují o dobu reakce české strany, sdělilo ministerstvo.

Ministerstvo zemědělství původně v návrhu vyplácení dotací pro roky 2023 až 2027 počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Nakonec od toho ale ustoupilo a zároveň zvýšilo podíl dotací pro menší zemědělce. Na tzv. redistributivní platbu, tedy dotaci na podporu prvních 150 hektarů u každé firmy, má jít podle nového návrhu 23 procent z celkové částky na přímé platby. V původním návrhu to bylo deset procent.

Klesne však maximální výše investiční dotace. Horní limit na jeden projekt bude 30 milionů korun, zatímco v minulosti to bylo až 150 milionů Kč, z čehož podle ministra těžily především velké podniky. Zemědělci si mohou od tohoto týdne spočítat výši nově nastavených dotací na portálu Agronavigátor. Jen za čtvrtek si ji podle ministerstva stáhlo 5300 zájemců.

Agrární komora a Zemědělský svaz tvrdí, že vláda nebere ohledy na dopady změn, kterými jsou podle nich hrozící zdražení potravin pro obyvatele, méně pestrá česká krajina a možné arbitráže a soudní spory kvůli ušlým ziskům a zmařeným investicím zemědělců. Organizace už společně zorganizovaly několik protestů a chystají další.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.1.2022 14:06
To je velmi výstižné foto, kdy traktor zaorává bílé zlato. Ale není se čemu divit, když letadla létají sem a tam polo/prázdná. Hlavně, že to sype! Plýtvejme zdroji, abychom mohli utahovat kohouty jinde... Opravdu, lepší fór ze života nevymyslíš!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.1.2022 14:35 Reaguje na Karel Zvářal
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.1.2022 14:36 Reaguje na Karel Zvářal
Dříve se toto paběrkovalo, havětě bývalo na dvorcích plno.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.1.2022 14:44 Reaguje na smějící se bestie
Odborník by jistě doplnil, že řepa je půdu zlepšující plodina. A to tak, že velmi. Žížaly se pomějí, i půdní bakterie budou mít energetickou bombu.

Tak daleko jsme to dopracovali, že levnější je řepu zaorat, než ji řádně sklidit a bídně zpeněžit. No ale co už, když máme dotovaný dovezený cukr. Kohouti jsou malí páni, ...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.1.2022 15:47 Reaguje na Karel Zvářal
Nejnovější cukrovar - Hrochův Týnec, byl prodán Francouzům a ti ho za čas zbourali tak, že nenechali ani komín čápům, dravcům, mobilním operátorům.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

28.1.2022 16:19 Reaguje na smějící se bestie
Ono to není tak jednoznačné s tím cukrem. Když si uvědomíte, že v tropech jako je Egypt dá třtina 2x za rok sklizeň a ten zbytek = bagassa dá palivo na výrobu a ještě zbude na výrobu papíru. No tak tomu se špatně konkuruje když je u nás kampaň 3-4 měsíce.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.1.2022 16:37 Reaguje na Slavomil Vinkler
Egypt má dnes problémy se soběstačností ve spoustě komodit, např. jako dřívější exportér dnes obilí dováží. Ta řepa u nás nebyla jen otázka ceny cukru, ale vyváženého osevního postupu. Jedna věc je nakupovat komodity na burzách podle světových cen, druhá udržet živou krajinu a soběstačnost v základních surovinách. Rád si připlatím, když to bude fungovat jako v časech, které si dobře pamatuji. V porovnání všech plusů a mínusů mi ten dnešek nevychází vůbec dobře-(
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.1.2022 17:08 Reaguje na Karel Zvářal
A o tom to je.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.1.2022 19:59 Reaguje na Karel Zvářal
Počet obyvatel Egypta od roku 1960 narostl zhruba trojnásobně a dneska je to nějakých 102 miliónů. Dříve byl tento stát obilnicí Afriky, dneska sám potřebuje potraviny dovážet. A bude ještě hůř, protože obyvatelstvo celé Afriky se nekontrolovatelně množí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

28.1.2022 21:15 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To je o všech tady úkrok vpravo. Nejde o Egypt, ale třtinu. Na světě je hodně míst, kde se třtina pěstuje a tam cukr musí vyjít desetkrát levněji a naskočíme-li na CO2 dokonce ekologičtěji, neboť palivo je uhlíkově neutrální.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.1.2022 21:28 Reaguje na Slavomil Vinkler
Než přišly kvóty, postavil se u Vyškova cukrovar. Všechno v nerezu. Ani se nerozjel, protože přišly kvóty. Za cenu šrotu ho koupili Francouzi, odvezli si ho domů a tam ho normálně provozují. Pokud se to ekonomicky vyplatí Francouzům, proč se to nevyplatí nám?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.1.2022 21:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Takhle tady " hospodařili " novodobí svazáci - bohatnout za 2odpoledne, všechno dovezem !
No a Francouzové na to dostávaj od EU dotace.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.1.2022 22:31 Reaguje na smějící se bestie
Tam se spíše jedná o to, že Frantíci si vyhádali větší kvóty, takže mohli vyrobit více cukru. My jsme naopak měli kvóty, které nepokrývaly ani naši spotřebu, tak jsme pak museli cukr dovážet.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.1.2022 19:54 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ono se jedná i o takový detail - pokud něco nakoupíme venku, musíme si doma na to vydělat. Jestli pak není lepší tu domácí výrobu zadotovat a tím podpořit zaměstnanost v zemědělství, než všechno dovážet a nahnat lidi do montoven. Stejně tak bych podporoval i tuzemskou průmyslovou výrobu, protože pokud vyvezeme domácí výrobek, je na něm i určitá přidaná hodnota a je to pro ekonomiku lepší než vyvážet jenom základní suroviny.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

29.1.2022 10:46 Reaguje na Karel Zvářal
No, já tam moc řepy teda na té svažité hnědozemi nevidím... Mně se to jeví jako erozí zničený velký lán, kde z půdy vylézají další a další kameny. Také řepa se obvykle nepěstuje na svahu a obvykle i na jiných typech půd. No, jen jeden dojem z jedné fotky.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

29.1.2022 10:52 Reaguje na Karel Zvářal
Taky řepa nebývá tak ostře hranatá, sice už jsem pár let žádnou neviděl, ale stejně :-) :-D!
Ale diskuse o cukru poučná. Sice dost mimo téma článku, ale to neva :-).
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

29.1.2022 10:50
Snad konečně první krok. Vše se dá samosebou ještě zkazit detaily v prováděcích předpisech, jako se to zoufale často děje.
Snad se konečně hneme významněji z místa.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist