https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ministr-letosni-vedra-ve-spanelsku-v-zemi-snizi-produkci-olivoveho-oleje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr: Letošní vedra ve Španělsku v zemi sníží produkci olivového oleje

7.8.2022 00:02 | MADRID (ČTK)
Španělsko se na globální produkci olivového oleje podílí téměř polovinou. Méně olivového oleje ze Španělska a pokračující problémy kolem dodávek slunečnicového oleje z Ukrajiny pravděpodobně udrží ceny rostlinných olejů vysoko.
Španělsko se na globální produkci olivového oleje podílí téměř polovinou. Méně olivového oleje ze Španělska a pokračující problémy kolem dodávek slunečnicového oleje z Ukrajiny pravděpodobně udrží ceny rostlinných olejů vysoko.
Letošní vlna veder ve Španělsku v zemi citelně sníží produkci olivového oleje. Agentuře Bloomberg to řekl španělský ministr zemědělství Luis Planas. Výsledkem by mohly být vyšší ceny. Španělsko je největším vývozcem olivového oleje na světě.
 

"Pokud se v nadcházejících týdnech nezmírní teploty nebo nepřijdou deště, mohla by být letošní sklizeň oliv výrazně nižší než v předchozích letech," uvedl Planas. Odmítl ale uvést přesný odhad produkce.

Španělsko se na globální produkci olivového oleje podílí téměř polovinou. Méně olivového oleje ze Španělska a pokračující problémy kolem dodávek slunečnicového oleje z Ukrajiny pravděpodobně udrží ceny rostlinných olejů vysoko. Ceny rafinovaného oleje z Jaénu, který je referenčním produktem pro španělský olivový olej, v červnu stouply oproti předchozí pěstitelské sezoně o 8,3 procenta, uvedla Mezinárodní rada pro olivy.

Olivový olej není jedinou zemědělskou komoditou, kterou trápí vedra. Horké počasí v rozsáhlých částech Evropy zřejmě sníží i produkci obilovin, a to v době, kdy se světové ceny potravin po ruské invazi na Ukrajinu blíží rekordním hodnotám. Ministr Planas odhaduje, že celková produkce obilovin ve Španělsku, včetně kukuřice, pšenice a ječmene, by se letos mohla kvůli vysokým teplotám a nedostatku srážek snížit až o 13 procent na 17,5 milionu tun.

Americké ministerstvo zemědělství odhaduje, že celosvětová produkce olivového oleje v pěstitelské sezoně 2022/2023 klesne o 11 procent na 2,9 milionu tun. Ve Španělsku činí medián produkce 1,3 milionu tun ročně a olivový olej tam je třetím největším zemědělsko-potravinářským vývozním artiklem.

Podle Planase by cenám potravin mohlo částečně ulevit, pokud Rusko dodrží dohodu, která Ukrajině umožní přepravu obilí ze tří přístavů v Černém moři. Ministr řekl, že Španělsko obdrželo od invaze před šesti měsíci pouze několik zásilek ukrajinského obilí za využití alternativních tras.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

7.8.2022 07:45
u nás, aby jsme zachránili situaci, už pro jistotu stouply ceny všech rostlinných olejů na dvojnásobek,
a inflaci prý náme 7% ,jak to ti odborníci ve vládě počítají
Odpovědět
DB

Darth Bane

7.8.2022 12:02 Reaguje na vaber
Kolik desítek procent reprezentuje rostlinný olej ve vašem nákupním koši, hlupaku????
Odpovědět
va

vaber

9.8.2022 08:11 Reaguje na Darth Bane
vidím ,žs jsi inteligent a je máš to spočítané,
všechny tvoje příspěvky to potvrzují
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist