https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/modernizacni-fond-podpori-uspory-energii-v-domacnostech-54-miliardami-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úspory energií v domácnostech podpoří Modernizační fond 54 miliardami korun

10.11.2022 01:57 | PRAHA (ČTK)
Posuzování energetické náročnosti domu.
Posuzování energetické náročnosti domu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový program Modernizačního fondu HOUSEnerg má podpořit opatření pro úspory energií v rodinných a bytových domech v Česku, k dispozici bude zhruba 54 miliard korun. Schválení programu oznámil po jednání vlády vicepremiér a pověřený ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Změnu už v říjnu podle ministerstva životního prostředí (MŽP) schválila Evropská investiční banka a peníze pro nový program jsou tak z evropské úrovně zajištěny.
 

V praxi má HOUSEnerg pokrýt penězi pro již fungující dotační program Nová zelená úsporám (NZÚ). Dotace z NZÚ lidem přispívají na zateplení domů, pořízení fotovoltaiky, tepelných čerpadel nebo kotlů na biomasu. Nyní má NZÚ peníze z Národního plánu obnovy (NPO), po zařazení pod Modernizační fond bude financována z dražeb emisních povolenek. Podle Jurečky se počítá, že příjem z povolenek zhruba do roku 2030 bude činit 476 miliard korun.

MŽP v materiálu uvedlo, že z NPO bylo pro Novou zelenou úsporám na léta 2022 až 2025 vyčleněno dohromady 16,23 miliardy korun, už během prvního roku však Státní fond životního prostředí (SFŽP) evidoval zhruba 54 000 žádostí za téměř 11 miliard korun. Dostupné peníze tak zřejmě budou brzy vyčerpány. Jako potřebnou částku pro následující léta ministerstvo odhadlo 55 až 70 miliard korun.

Peníze z Modernizačního fondu lze použít výhradně na investice do modernizace energetického sektoru a plnění klimatických cílů, zejména snižování emisí oxidu uhličitého a úspory energie. NZÚ svým zaměřením tento účel naplňuje, konstatuje dokument.

Vzhledem k aktuálním cenám emisních povolenek i podmínkám, za kterých je možné čerpat prostředky z Modernizačního fondu, pak podle ministerstva přidání nového programu neohrozí čerpání peněz pro dalších devět dříve schválených programů fondu.

Mluvčí MŽP Dominika Pospíšilová ČTK sdělila, že ministerstvo předpokládá využití 54 miliard korun v následujících třech letech - podle zájmu o dotace. Kromě stávajících součástí NZÚ částka pokryje i prostředky pro nový podprogram Nová zelená úsporám Light. Jeho cílem je přispět nízkopříjmovým domácnostem na menší opatření vedoucí k úspoře energií, například na výměnu oken nebo zateplení části fasády.

Parametry NZÚ Light chce MŽP představit příští týden. Zatím uvedlo, že žádosti o dotaci budou jednodušší než u NZÚ, ubyde administrativy i finanční zátěže. Žádosti se budou podávat bez projektů a energetických posudků. Zvýší se i rychlost prováděných energeticky účinných opatření, zájemci si je budou moci zajistit i sami. K programu se připravuje poradenská síť a možnost využití záloh, které lidé dostanou v předstihu, aby opatření mohly provést i domácnosti s nižšími příjmy.

Ekologická organizace Hnutí Duha v reakci na schválení programu ocenila, že nový zdroj financování umožní zacílení na nízkopříjmové domácnosti. Malé úpravy, jež NZÚ Light zájemcům bude dotovat, však podle ekologů nezajistí zásadní snížení spotřeby energie u domácností ani účtů za teplo. "Program je potřeba zacílit na komplexní energetické renovace domů a pomoci nízkopříjmovým domácnostem zvýšenou dotací. Bez ní si nelze představit, že se podaří těmto domácnostem uniknout z bludného kruhu energetické chudoby v nezateplených domech," uvedl Ondřej Pašek, energetický expert Hnutí Duha.

Zástupci organizace podotkli, že NZÚ zatím pomáhá hlavně domácnostem se středními a vyššími příjmy, dotace se navíc vyplácí až po pořízení opatření. "Maximální míra dotace pro zateplení činí 50 procent, reálně ale lidé obdrží dotaci kolem 35 procent způsobilých výdajů," uzavřeli ekologové.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

10.11.2022 06:05
A pak že má stát málo peněz a problémy s tím, že roste státní dluh.
Stát opakovaně ukazuje, že má peněz tolik, že neví co s nimi a tak je rozdává na všechny strany. Občas i na dotace, i když se opakovaně ukazuje, že dotace jsou zdrojem neskutečné korupce.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.11.2022 07:21 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.11.2022 09:57 Reaguje na smějící se bestie
To bude peněz na rekonstrukce vil boháčů!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 22:33 Reaguje na Richard Vacek
To máte recht, jen jediný hrabivý estébák dokázal nakrást asi 800 miliónů z Evropských dotací, když nepočítám čapák.
Ale babišistán je vyjímka, konkurovat může snad jen orbánistán...nic podobného v Evropě asi už nevidímw...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2022 12:35
Takže když úřad usoudí, že je někdo chudej ... a náhodou se dostane mezi výherce:-) ... tak mu zateplí barák, vymění vokna a pořídí novou otopnou soustavu, pravděpodobně s TČ. A dotyčnému bude šajs egál co to bude stát a jak moc to bude efektivní, protože žádost bude mít 150 stran a 30 razítek, takže se prostě chca nechca domluví s firmou, která to všechno zařídí a udělá to tak, a za tolik, jak to pro ni ... nebo firmu kamaráda ... bude nejmíň práce největší vejvar. Firmy vydělají, stát zacáluje a majitel nemovitosti ... no, darovanému koni nekoukej na zuby a z cizího krev neteče, že jo?

A když bude někdo dle úřadu ve vatě, tak dostane hovno a z daní přispěje na toho prvního.

Super.

O něčem jako státem garantovaná ... a abych byl fakt lidumil ... bezúročná půjčka už ti mamlasové slyšeli?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 22:36 Reaguje na Svatá Prostoto
Vaše myšlení odpovádá bolševickému parchantovi, který všude vidí pouze podvod, protože sám celý život něco šidí a podvádí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist