https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-zamecky-rybnik-v-chropyni-se-vratil-par-labuti-zpevnych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Zámecký rybník v Chropyni se vrátil pár labutí zpěvných

3.4.2019 12:14 | CHROPYNĚ (ČTK)
Labutě zpěvné hnízdí na malých jezerech v tundře na severovýchodě Evropy, v ČR se občas objevují v době tahu nebo vzácně zimují.  Ilustrační snímek.
Labutě zpěvné hnízdí na malých jezerech v tundře na severovýchodě Evropy, v ČR se občas objevují v době tahu nebo vzácně zimují. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marie Korbelová / Bird.cz
Na Zámecký rybník v Chropyni na Kroměřížsku se vrátil pár labutí zpěvných. Je to jediné místo v České republice, kde tento druh labutí dosud zahnízdil, poprvé v roce 2017 a podruhé loni. Odborníci nemají zprávy o tom, že by se labutě zpěvné momentálně vyskytovaly na jiném místě v tuzemsku, řekl dnes místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.
 

Labutě zpěvné hnízdí na malých jezerech v tundře na severovýchodě Evropy, v ČR se občas objevují v době tahu nebo vzácně zimují. Výjimkou je samice labutě zpěvné, která se 13 let celoročně zdržuje převážně na střední Moravě. "Její nejoblíbenější rybníky se nacházejí v Tovačově, Kojetíně a Chropyni. Od členů Moravského ornitologického spolku dostala jméno Zpěvanka a postupně se stala ptačí celebritou," uvedl Šafránek.

Od labutí velkých se labuť zpěvná liší žlutě zbarveným zobákem. Samice Zpěvanka je označena kroužkem a límcem s kódem 7R42. Kroužek, který má na noze, ale není při jejím pohybu po hladině vidět, proto má kolem krku i límec s číslem. Límec je větší než krk, aby nebránil labuti v polykání při příjmu potravy.

Labuť byla okroužkována v lednu 2006 na zimovišti v Německu jako dospělá samice. Proč se nevrátila do svého severského rodiště a usadila se na Moravě, je pro ornitology záhadou. Předloni poprvé zahnízdila a se samcem vychovávala čtyři mláďata. Pouze jedno je následovalo do jižního Polska, kde labutě společně zimovaly. Loni zahnízdily labutě zpěvné na Zámeckém rybníku v Chropyni podruhé a opět vyvedly čtyři mláďata, žádné z nich se ale nedožilo dospělosti.

Ornitologové doufají, že labutě zpěvné zahnízdí v Chropyni také letos a budou při odchovu mláďat úspěšnější než v minulých letech. "Pár už obsadil hnízdiště a brání ho před labutěmi velkými," řekl Šafránek. Mláďata se podle něj obvykle klubou v květnu.

Zámecký rybník v Chropyni je národní přírodní památkou a je výjimečný i tím, že je jediným hnízdištěm racků černohlavých a zrzohlávek rudozobých na střední Moravě. Ještě nedávno na něm hnízdily také kriticky ohrožené potápky černokrké. Na ostrově rybníka hnízdí i jedna z největších kolonií racků chechtavých na Moravě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SH

Stanislav Hrouzek

30.9.2019 16:36
Zpěvanku jsem viděl před cca 10 lety v zimě pod lávkou v KM...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist