https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/nebezpecne-zlate-zloutnuti-revy-se-objevilo-na-trech-mistech-jihu-moravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nebezpečné zlaté žloutnutí révy se objevilo na třech místech jihu Moravy

6.2.2023 18:37 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Nebezpečné zlaté žloutnutí révy, které ničí vinice a není léčitelné, se loni objevilo na třech místech na jihu Moravy. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) proto aktuálně rozšířil vymezená území, kde platí mimořádná opatření. Jde o Bavory, Bulhary a Pernou na Břeclavsku a Oleksovičky na Znojemsku. V Bulharech, Perné a Oleksovičkách platila opatření už o rok dříve.
 

Onemocnění se šíří na delší vzdálenost převážením napadených sazenic, na kratší vzdálenost je přenašečem hmyz, zejména křísek révový. Zlaté žloutnutí se neobjevuje pouze u révy vinné, ale také u dalších rostlin rodu réva, na plaménku plotním, lísce obecné, olši lepkavé, pajasanu žláznatém a na vrbách.

Majitelé musí napadené rostliny zničit a na stanoveném území použít insekticid, aby zabránili přenosu hmyzem.

"V letech 2023 a 2024 provede ÚKZÚZ ve vymezených územích podrobný vymezovací průzkum s cílem odhalit případná další ohniska výskytu zlatého žloutnutí. Pokud nebude v daném vymezeném území zjištěn výskyt fytoplazmy, nařízená opatření budou zrušena. Pokud se však v letech 2023 a 2024 ve vymezených územích laboratorně potvrdí další výskyt choroby, hranice vymezených území se změní," uvedla mluvčí úřadu Ivana Kršková.

Při zlatém žloutnutí révy se listy bílých odrůd hroznů zbarví žlutozeleně,v okolí žilnatiny zlatožlutě, listy modrých odrůd jsou zase červené až červenofialové. Zpravidla nastává svinování listů, které jsou kovově lesklé a křehké a jejich postižené části postupně odumírají. Poté usychá a opadá květenství. Hrozny se buď nevyvíjejí, nebo předčasně vadnou či zasychají. Působí to významné hospodářské škody. Výnosy se snižují, stejně jako vitalita rostlin i kvalita vína, protože hrozny napadených rostlin mají vysoký obsah kyselin a nízký obsah cukru. V případě, že pěstitelé neprovádějí ošetřování proti přenašečům, se počet napadených rostlin může zvýšit každoročně desetkrát a může v závislosti na dalších faktorech brzy dosáhnout 80 až 100 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

7.2.2023 10:51
Hele to je sice hezký obrázek, ale omrzlý jeřáb ptačí. A není lepší něco opravdu ilustračního?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist