https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/nebilovsky-pestitel-boruvek-letos-ocekava-dobrou-urodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nebílovský pěstitel borůvek letos očekává dobrou úrodu

2.8.2020 00:49 | NEBÍLOVY (ČTK)
Borůvky patří díky velkému množství vitaminů a antioxidantů mezi nejzdravější plody.
Borůvky patří díky velkému množství vitaminů a antioxidantů mezi nejzdravější plody.
Foto | Adam Fagen / Flickr.com
Velmi dobrou úrodu kanadských borůvek letos očekává jejich jediný velkopěstitel na Plzeňsku, Sady Nebílovy firmy Lukrena a.s. Na hektarovém pozemku, který sady osázely několika odrůdami keřů kanadských borůvek koncem roku 2017, se letos sklízí úroda druhým rokem. Zatímco loni zde nasbírali kolem tuny borůvek, letos jich bude podle odhadu kolem 2,5 tuny, řekla ČTK vedoucí sadů Jana Zikmundová.
 

I když pěstitele a sadaře letos na jaře trápily mrazy, borůvky se jim svým kvetením vyhnuly. Keře navíc od loňska opět vyrostly a zesílily, takže dávají větší úrodu. Sklizeň začala v minulých dnech. "Máme několik odrůd, které dozrávají postupně. Teď jsme v ranějších odrůdách a končíme někdy v září pozdějšími druhy," řekla Zikmundová. Na plantáži, kterou nyní při dozrávání chrání plody před nájezdy špačků a jiných ptáků vysoké konstrukce s nataženými sítěmi, roste kolem 1700 rostlin kanadských borůvek. Zatím mají na výšku půl až tři čtvrtě metru, dorostou zhruba až do výšky kolem 1,5 metru. Sklizeň by se pak měla pohybovat kolem pěti až šesti kilogramů borůvek na jeden keř.

Sklizeň firma zvládá díky svým zaměstnancům i brigádníkům, kteří ale zároveň musejí pracovat na začínající sklizni švestek, zřejmě od příštího týdne se přidají i letní odrůdy jablek. "Jeden člověk za den sklidí kolem 30 kilogramů borůvek. Vše je pouze ruční sběr, plody i keře jsou křehké a ani nevím, jestli nějaké strojové sklízení je vůbec možné," řekla Zikmundová.

Nebílovské borůvky sady dodávají do všech farmářských obchodů v Plzni, objednávají si je cukrárny a kavárny pro své dezerty, obchody s bioprodukty a nově se budou objevovat i v obchodním řetězci Makro. Nemalá část se prodá přímo v sadech, kam každé všední odpoledne, kdy je otevřen prodej do veřejnost, přijede kolem 30 lidí. Kilogram borůvek stojí stejně jako loni 160 korun. Zájem lidí zatím není tak velký jako loni. Podle Zikmundové částečně i proto, že loni kvůli špatnému počasí přišli lidé na zahradách v velkou část úrody ovoce, takže ho ve vyšší míře nahrazovali nákupem. Borůvková sezona se ale zatím teprve rozjíždí a stoupne zřejmě i zájem lidí.

Borůvky patří díky velkému množství vitaminů a antioxidantů mezi nejzdravější plody. Antioxidanty zachycují volné radikály, tím zpomalují stárnutí mozkových buněk, borůvky posilují imunitní systém, pomáhají regulovat vysoký krevní tlak, pomáhají regenerovat oční sítnici a zlepšují adaptaci na ostré světlo, lékaři je doporučují pacientům na onkologické léčbě. Jako jedno z mála ovocí nevyvolávají alergické projevy. Díky tomu, že netrpí chorobami ani je nenapadají škůdci, nemusejí je navíc v Nebílovech ošetřovat žádnými chemickými postřiky, dodala Zikmundová.


reklama

 
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pa

PavelA

7.8.2020 08:14
Lesy jsou také plné borůvek:)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist