https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/nekula-kritika-svazu-kvuli-dotacim-poskozuje-zemedelce-v-ocich-verejnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nekula: Kritika svazů kvůli dotacím poškozuje zemědělce v očích veřejnosti

26.5.2022 00:52 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se ohradil proti kritice nastavení dotací ze strany středních a velkých zemědělských podniků. Podle ministra poškozuje zemědělce v očích veřejnosti. Vládní koalice se tento týden shodla, že chce dotacemi podporovat hlavně menší farmáře. Rozhodnutí kritizovala Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR, podle kterých ohrozí produkci.
 

Kritiku svazů vyvolává především nastavení takzvané redistributivní platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů půdy. Na další dotační období to bude 23 procent z celkové částky na přímé platby namísto dosud plánováných deseti procent. Podle předsedy Agrární komory Jana Doležala je nebezpečí, že nastavení dotací ohrozí produkci masa, mléka, ovoce, zeleniny nebo například chmele.

Nekula na středeční tiskové konferenci řekl, že neustálá kritika ze strany svazů poškozuje pohled lidí na zemědělce. "Veřejnost vnímá, že přestože zemědělci dostanou více prostředků, jejich představitelé neustále brblají. Veřejnost na to nahlíží tak, že zemědělci nevědí, co chtějí," uvedl šésf resortu.

Podle Nekuly je hlavní příčinou současného růstu cen potravin válka na Ukrajině. "Jakmile skončí, čekám, že dojde k uklidnění cenového výkyvu," řekl ministr. Dodal, že Česko, stejně jako Evropská unie, je dostatečně soběstačné ve výrobě téměř všech komodit krom skopového masa, což ovlivnil hlavně odchod Velké Británie z unie.

Vládní koalice se tento týden shodla na podobě strategického plánu zemědělských dotací na období od roku 2023 do roku 2027. Změna povede k tomu, že více peněz dostanou hlavně menší firmy.

Ministerstvo už dříve uvedlo, že chce získat další dvě až tři miliardy korun navíc pro malé a střední firmy z národních dotací nebo formou daňových úlev. Chce usilovat o podporu malých a středních podniků, které se věnují hlavně živočišné výrobě nebo pěstování ovoce, zeleniny, chmele či brambor.

Ministerstvo už dříve navýšilo spolufinancování Programu rozvoje venkova ze státního rozpočtu o pět miliard korun. Podle Nekuly by tak mělo do zemědělství od příštího roku směřovat o sedm až osm miliard korun více než doposud. Další finanční podpora má zajistit dostatek potravin i při současné výši ochrany přírody, dodal. Na společnou zemědělskou politiku bude podle ministerstva směřovat od příštího roku 40 miliard korun ročně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MJ

Marcela Jezberová

26.5.2022 08:40
To je panečku ministr! Kritika větších zemědělců, která probíhá v médiích a od politiků posledních X let a díky které se lidé paušálně dívají už roky na zemědělce jako na všeobecné škůdce, ta mu nevadí. Ale když se zemědělci ohradí proti jeho politice, kterou považují za hrozbu, tak je to najednou špatně. Ministr se má starat o prosperitu rezortu a ne podporovat vzájemné rozbroje mezi firmami.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.5.2022 16:05 Reaguje na Marcela Jezberová
Nekula udělal dobře. Oni si s tím nakonec pořadí ale brečet budou stejně. Budou se zakládat jiné právní formy než je teď, kdy jednotlivý zemědělci budou mít stejný hlas jako kdokoliv jiný. Ono na tom poli neroste nic jiného akciovce a malému zemědělci ale pravidlem do teď bylo, že se dotace kydají na větší hromadu. Což se agrarníkům líbit nebude, jinak tu diverzifikaci dělat nejde
Odpovědět
pp

pavel peregrin

26.5.2022 08:48
Nekula je další z řady amatérských ministrů zemědělství. Je hezké, že ČR je dle jeho slov soběstačná v produkci, jenže on už neví, jestli ta produkce už není náhodou v tuhle chvíli zemědělskými subjekty z velké části prodaná do zahraničí. To za prvé a za druhé ceny neovlivňuje operace na Ukrajině, ale spekulace na komoditních burzách. Obilí je dostatek.
Odpovědět
AZ

A Z

26.5.2022 15:41 Reaguje na pavel peregrin
Žádná podělaná operace, ale válka! A jistě že ruská válka v jedné ze světových obilnic bude mít vliv na cenu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.5.2022 14:14
To je hezká argumentace. Sice se vám to nelíbí, ale držte hubu ať vypadáme hezky.

To je taky kádr.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist