https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/new-york-se-potapi-pod-vahou-sklenenych-mrakodrapu-tvrdi-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

New York se potápí pod vahou skleněných mrakodrapů, tvrdí studie

19.5.2023 15:53 | NEW YORK (ČTK)
Vědci spočítali, že městské stavby, mezi něž patří slavné Empire State Building a Chrysler Building, váží celkem 7,64 bilionu kilogramů.
Vědci spočítali, že městské stavby, mezi něž patří slavné Empire State Building a Chrysler Building, váží celkem 7,64 bilionu kilogramů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Albachiaraa / Depositphotos
Americké město New York se potápí rychlostí jeden až dva milimetry za rok, může za to mimo jiné i váha skleněných mrakodrapů v centru. Některé části města se propadají až dvojnásobnou rychlostí. Tento trend zhoršuje dopady zvyšování hladiny moří a zvyšuje hrozby záplav pro obyvatele New Yorku. Uvádí to studie zveřejněná v odborném časopise Earth's Future, o které dnes napsal The Guardian.
 

Hladina světových oceánů stoupá kvůli globálnímu oteplování, včetně tání ledovců. Od roku 1950 stoupla hladina vody podél břehů New Yorku přibližně o 22 centimetrů, uvedli vědci. Propad města ještě stupňuje rizika, která přináší stoupání hladiny oceánů. Velké záplavy způsobené bouřemi by mohly být do konce století až čtyřikrát častější než nyní, a to v důsledku kombinace zvyšování hladiny moří a hurikánů, které jsou kvůli změnám klimatu stále intenzivnější, cituje studii The Guardian.

Vědci spočítali, že městské stavby, mezi něž patří slavné Empire State Building a Chrysler Building, váží celkem 7,64 bilionu kilogramů. Deník The Guardian tuto hmotnost přirovnává k váze 140 milionů slonů, přičemž jeden slon váží zhruba pět tun. Vědci pro výpočet použili půdorysy domů, hmotnost materiálů, z nich jsou vystavěné, a brali v potaz i využití budov a tedy počty lidí v nich.

Tato obrovská hmotnost tlačí na směs různých materiálů, které se nacházejí v newyorském podloží. Zatímco mnoho z největších budov je umístěno na pevném podloží, jako jsou břidlice, část jich stojí na směsi písků a jílů. To přispívá k propadání, ke kterému stejně přirozeně dochází na většině východního pobřeží USA, protože podloží reaguje na ústup obrovských ledovců po skončení poslední doby ledové, vysvětluje The Guardian.

"Není to něco, čeho bychom se měli bezprostředně obávat, ale probíhá zde tento proces, který zvyšuje riziko zaplavení během povodní," uvedl geofyzik z US Geological Survey Tom Parsons, který vedl nový výzkum. "Čím je půda měkčí, tím větší je tlak budov. Nebylo chybou stavět v New Yorku tak velké budovy, ale musíme mít na paměti, že pokaždé, když tam něco postavíte, stlačíte půdu o něco více," dodal Parsons.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FB

František Balco

19.5.2023 19:11
Jsem developer, tudíž musím stavět. Nemohu za to, že ta skála není všude. Musím stavět. Možná, až se ta patra octnou v suterénu, tak sníží nájem. A s tím růstem tlaku na měkké podloží... Hotový vědec! Zřejmě také jedničkář plus doučování. No jo, asi Harvard.
Odpovědět
OG

Ondřej Glac

21.5.2023 07:19
Ten převod hmotnosti je úžasný. Nejprve biliony kg, pak převod na slony, což jsou vlastně pětituny. Těším se, až místo 1 pascalu (N/m2) budeme používat 1 packal (slon/fotbalové hřiště).
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

24.5.2023 20:52
No to jsou mi věci, domy se v NY boří stále hlouběji a umělá inteligence při překladu článku nezná rozdíl mezi bilionem a miliardou.
Možná budou mít za pár let i v NY svou turistickou atrakci, jako ji mají Italové v Pise, a místo aut budou mezi domy plout gondoly, jako v Benátkách…
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist