https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/neznamy-stastlivec-nasel-ve-skalistych-horach-truhlu-s-pokladem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Neznámý šťastlivec našel ve Skalistých horách truhlu s pokladem

9.6.2020 05:05 | WASHINGTON (ČTK)
Ukrytí pokladu bylo pro sběratele umění Forresta Fenna způsobem, jak inspirovat lidi k prozkoumání přírody. Chtěl také dát naději těm, které zasáhla tehdejší ekonomická krize. Nápovědy o tom, kde se poklad nachází, byly obsaženy v básni o 24 verších ve Fennově autobiografii The Thrill of the Chase (Vzrušení z honu).
Ukrytí pokladu bylo pro sběratele umění Forresta Fenna způsobem, jak inspirovat lidi k prozkoumání přírody. Chtěl také dát naději těm, které zasáhla tehdejší ekonomická krize. Nápovědy o tom, kde se poklad nachází, byly obsaženy v básni o 24 verších ve Fennově autobiografii The Thrill of the Chase (Vzrušení z honu).
Foto | Mark Moschell / Flickr.com
Do amerických Skalistých hor se v uplynulých deseti letech vydaly tisíce lidí za pokladem poté, co tam truhlu plnou zlata, rubínů, smaragdů, diamantů, vzácných mincí, čínských podobizen z nefritu a předkolumbovských sošek zvířat ukryl sběratel umění a starožitností. Poklad, jehož hodnota podle odhadů převyšuje milion dolarů, nyní objevil jeden nejmenovaný šťastlivec, informoval zpravodajský web CNN.
 

Devětaosmdesátiletý sběratel Forrest Fenn, který poklad ukryl, o jeho nálezu informoval v neděli na svých webových stránkách. "Byl pod baldachýnem hvězd ve svěží lesní vegetaci Skalistých hor a nepřesunul se z místa, kam jsem ho schoval před více než deseti lety," napsal Fenn ve svém oznámení. "Člověka, který jej našel, neznám, ale báseň v mé knize ho zavedla na přesné místo," dodal.

Fenn deníku Santa Fe New Mexican sdělil, že poklad před několika dny objevil muž, který nechtěl být jmenován. Dodal však, že pochází z východní části USA a o nálezu jej informoval prostřednictvím fotografie pokladu. Kde přesně se truhla nacházela, Fenn neuvedl. Podle sběratelova dřívějšího sdělení ale vážila devět kilogramů a její obsah dalších deset.

Ukrytí pokladu bylo pro Fenna způsobem, jak inspirovat lidi k prozkoumání přírody; chtěl tak zároveň dát naději těm, které zasáhla ekonomická krize. Nápovědy o tom, kde se poklad nachází, byly obsaženy v básni o 24 verších ve Fennově autobiografii The Thrill of the Chase (Vzrušení z honu).

Fenn odhaduje, že poklad se vydalo hledat asi 350 000 lidí z celého světa. Někteří dokonce podali výpověď v zaměstnání a zasvětili honbě za truhlou svůj život, několik lidí přitom ovšem tragicky zahynulo. "Blahopřeji tisícům těch, kteří se na pátrání podíleli, a doufám, že budou nadále přitahováni příslibem dalších objevů," uvedl Fenn na svém webu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.6.2020 07:57
To je zpráva jak z Blesku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist