https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/novy-program-pomaha-vedcum-priradit-vejce-ke-kukacce-ktera-ho-snesla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový program pomáhá vědcům přiřadit vejce ke kukačce, která ho snesla

31.8.2021 12:05 | PRAHA/ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Podle vědců každá samice kukačky snáší vzhledově trochu jiná vajíčka. Právě těchto poznatků lze využít k přiřazení samice ke konkrétnímu vejci.
Podle vědců každá samice kukačky snáší vzhledově trochu jiná vajíčka. Právě těchto poznatků lze využít k přiřazení samice ke konkrétnímu vejci.
Porovnáním vzhledu kukaččích vajec dovedou vědci najít samici, která je snesla. Nově k tomu mohou využít program používající strojové učení. Díky němu česko-britský tým dosáhl lepších výsledků než při hodnocení pohledem, uvedli zástupci Akademie věd ČR (AV) v tiskové zprávě. Novinka podle AV zjednoduší a zlevní výzkum. Kukačky si nestaví hnízda a nestarají se o svá mláďata, kvůli čemuž o nich vědci stále mnohé neví. Za Česko na projektu spolupracovali vědci z Ústavu biologie obratlovců AV a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Práci publikoval časopis Zoological Journal of Linnean Society.
 

Podle vědců každá samice kukačky snáší vzhledově trochu jiná vajíčka. Právě těchto poznatků lze využít k přiřazení samice ke konkrétnímu vejci. I proto, že tento druh klade vejde do cizích hnízd, jde o složitý proces.

Vedoucí skupiny pro výzkum hnízdního parazitismu Marcel Honza uvedl, že se vědcům během jednoho roku podařilo na jižní Moravě vyfotografovat téměř 200 kukaččích vajec. Hlavní autor publikace Michal Šulc ČTK upřesnil, že šlo o lokalitu Mutěnických a Hodonínských rybníků na jižní Moravě, kde hnízdí rákosníci, kteří jsou nejčastějšími hostiteli kukačky.

"Primárním cílem bylo přímo zjistit, jestli tato nová metoda bude schopná přiřadit kukaččí vejce k samicím, které je snesly. A to vše na základě podobností a odlišností mezi vejci," uvedl Šulc.

"Díky tomu, že je náš program o mnoho přesnější, ho můžeme využívat při dalším výzkumu kukaček. A přesně proto jsme se do vývoje tohoto programu také pustili - doufali jsme, že bude fungovat a budeme ho moci my, ale snad i jiní vědci využívat při výzkumu ptáků," popsal. Dodal, že metoda je jednodušší, levnější a může získat více informací než genetická analýza příbuznosti.

Při výzkumu, který trval téměř čtyři roky, také vědci zjistili, že kukačka během jedné hnízdní sezóny snese běžně víc než deset vajec. "Ve zkoumaném roce 2017 byl rekord dokonce 15 vajec snesených jednou samicí. Samice kladou svá vejce na území větším než 100 hektarů, což je pro představu plocha rozlohy přibližně 200 fotbalových hřišť," dodal Šulc.

Strojové učení je odvětví umělé inteligence založené na myšlence, že systémy se mohou učit z dostupných dat, identifikovat vzory a jsou schopné se rozhodovat s minimálním zásahem člověka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

31.8.2021 12:47
Nesmírně duležitý výzkum hoden Nobelovy ceny.Doufám,že další výzkum AV se soustředí na pohlavní život střevlíka
Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.8.2021 13:15 Reaguje na karel krasensky
1*
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist