https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ochranci-prirody-uklidi-v-prazskem-podzemnim-bludisti-bileho-kone
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody uklidí v pražském podzemním bludišti Bílého koně

29.11.2016 12:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Plánovaná brigáda bude zároveň podle ochránců na dlouhou dobu asi poslední šancí, jak podzemí legálně navštívit. Osud této technologicko-geologické památky je totiž nejistý
Plánovaná brigáda bude zároveň podle ochránců na dlouhou dobu asi poslední šancí, jak podzemí legálně navštívit. Osud této technologicko-geologické památky je totiž nejistý
Letošní úklidová kampaň Ukliďme svět, ukliďme Česko jde do finále. Jednou z posledních akcí pod její hlavičkou bude 3. prosince úklid podzemního labyrintu „Bílý kůň“ v Praze. Podle Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) půjde již o 11. čištění tohoto bývalého pískovcového dolu, na kterém se podílejí dobrovolníci. Velkou měrou se na úklidu podílejí "kačeři".
 

Ochránci přírody spolu s příznivci geocachingu doposud z podzemí Fejkovy pískovny ručně vytahali desítky tun odpadků a kontaminované zeminy.

Plánovaná brigáda bude zároveň podle ochránců na dlouhou dobu asi poslední šancí, jak podzemí legálně navštívit. Osud této technologicko-geologické památky je totiž nejistý. Pozemky patří Městské části Prahy 14 a o jejich osudu rozhoduje zastupitelstvo. Momentálně však nemá jasný plán, vysvětlují. Stanislav Tůma z pořádající základní organizace ČSOP Geo, který je jedním z iniciátorů uklízecí akce, by si rád představil podzemí jako nekomerční technicko-geologickou památku a zároveň chráněný biotop pro zimující netopýry. „Městská část Prahy 14 nám ochotně pomohla s odvozem a likvidací odpadků, do budoucna bychom rádi byli v kontaktu a o podzemí se i nadále starali, prováděli exkurze, mapovali netopýry. Rozhodnutí o osudu Bílého koně ale není na nás“ dodává.

Historie tohoto dolu sahá před druhou světovou válku. Některé jeho prostory byly později zasypány struskou, jiné využívány jako skladiště zeleniny. Od konce 80. let se však již opuštěný důl začal proměňovat v nelegální skládku odpadků.

Akce začne v sobotu 3. 12. 2016 od 10:00 v ulici Nad Hutěmi. Pomoc veřejnosti je podle organizátorů vítána. Zájemci vybavení pracovním oblečením, dobrou obuví a čelovkou by se ale měli dopředu hlásit na mailu stanislav.tuma@seznam.cz. Celkem letos proběhlo v rámci kamapaně Ukliďme svět, ukliďme Česko rekordních 2066 lokálních úklidových akcí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist