https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pkn-planuje-velke-investice-zameri-se-na-ekologickou-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PKN plánuje velké investice, zaměří se na ekologickou energii

7.1.2021 00:42 | VARŠAVA (ČTK)
PKN je majitelem českého Unipetrolu.
PKN je majitelem českého Unipetrolu.
Foto | Adam Kliczek / Wikimedia Commons
Největší polská petrochemická společnost PKN Orlen chce v příštích deseti letech investovat kolem 140 miliard zlotých (zhruba 818 miliard Kč). Součástí plánů je také méně se věnovat zpracování ropy a pozornost naopak zaměřit na produkci energie z obnovitelných zdrojů, uvedla firma. Ta je majitelem českého Unipetrolu.
 

PKN už v září uvedla, že se do 30 let hodlá stát klimaticky neutrální, ačkoli Polsko je jediným členským státem Evropské unie, který se nepřipojil k unijnímu slibu dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050, poznamenala agentura Reuters. Klimatická neutralita znamená, že podnik nebude produkovat žádné emise skleníkových plynů, a pokud ano, tak je bude nějak vyvažovat. Například tím, že zajistí výsadbu stromů.

"Otevíráme novou kapitolu v historii PKN Orlen. Budujeme novou multienergetickou skupinu schopnou konkurovat v období významných změn," uvedl dnes šéf PKN Daniel Obajtek. Firma se podle něj připravuje hlavně na pokles významu zpracování ropy.

PKN chce mít do roku 2030 zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů s kapacitou 2,5 gigawattu. Většinu by měly tvořit větrné elektrárny v Baltské moři. Emise uhlíkových plynů chce firmu do roku 2030 u svých rafinerských a petrochemických aktivit snížit o 20 procent, u energetických aktivit pak o 33 procent.

Společnost PKN Orlen se předloni stala jediným vlastníkem Unipetrolu, který je největší rafinerskou a petrochemickou společností v České republice. Unipetrol zaměstnává téměř 5000 lidí a zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.1.2021 11:20
"Většinu by měly tvořit větrné elektrárny v Baltské moři. "

To mluví za vše, další úder životnímu prostředí. Proč se raději nestaví jaderné elektrárny ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.2.2021 08:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Protože jsou ještě horší. Ale Polsko (na rozdíl od nás) jde i do jádra a chce stavět asi 6 GW v nejbližší době. A bez těch zcela nesmyslných našich tahanic.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist