https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/policie-dopadla-muze-jenz-na-pribramsku-otravil-nekolik-zvirat-hrozi-mu-vezeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie dopadla muže, jenž na Příbramsku otrávil několik zvířat, hrozí mu vězení

10.4.2024 19:29 (ČTK)
Orel mořský a liška nalezení 22. února na Příbramsku. Poloha jejich těl naznačuje, že umírali ve velkých křečích a bolestech po otravě nervovým jedem.
Orel mořský a liška nalezení 22. února na Příbramsku. Poloha jejich těl naznačuje, že umírali ve velkých křečích a bolestech po otravě nervovým jedem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Police ČR
Kriminalisté dopadli dvaapadesátiletého muže, který na Příbramsku otrávil několik chráněných zvířat. Čelí obvinění z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, z přechovávání omamných a psychotropních látek a jedů. Muži hrozí až šest let vězení, informovala dnes na webu krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.
 
Případem uhynulých zvířat s podezřením na otravu se kriminalisté zabývali od února. "Podle všeho byl motivem jednání obviněného muže záměr zlikvidovat tzv. škodnou ve svém hospodářství, ale v důsledku svého jednání usmrtil několik dalších volně žijících živočichů, zejména kriticky ohrožené dva orly mořské a silně ohrožené dvě vydry říční a káně lesní," uvedla Suchánková.

Agentura ochrany přírody vyčíslila společenskou a kulturní škodu uhynulých zvířat na 630 000 korun. Například u orla mořského, který je kriticky ohroženým druhem, šlo o dospělého samce a samici.

Pitva uhynulých zvířat provedená Státním veterinárním ústavem Praha prokázala, že otravu způsobil vysoce toxický karbofuran, látka nebezpečná zvířatům i lidem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RS

Robert Seifried

10.4.2024 20:11
6 let? Měl by dostat 60 let! Jak může být někdo takhle bezohledný k volně žijícím zvířatům, k přírodě obecně? Tresty za trestné činy týkající se poškození přírody by se měly řádově zvýšit...
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

11.4.2024 10:23 Reaguje na Robert Seifried
6 let mu nedají ani náhodou. to by musel být soudce, jóóó ochrance zvířat ! ale pokud sudy nebudou dávat těmto travičům, mnohdy i z řad lidových myslivců, pořádné palety a peněžité tresty, tak se nic nezmnění !
Odpovědět
DA

DAG

12.4.2024 08:02 Reaguje na radim buffalo tobias
Á už je top tady zase. Minule tady nějaký pán psal v drtivé většině myslivci. A dnes, jelikož to nebyl myslivec, tak už je to jen mnohdy mnohdy ;)
Jak jsem psal minule. Odsouzen byl zatím jen jeden a byl to myslivec, ale jeho pohnutky byly ochrana ryb v rybníce.
Dnes to byl ochránce svých zvířat a nebyl myslivec. Takže je to 50 na 50.
Pokud měli oba řidičský průkaz, tak bych se nebál vyjádřit svůj názor, že nejrelevantnější spojení travičů, je držení řidičského průkazu :)))
Odpovědět
Sl

Slovan

10.4.2024 22:39
Parádní práce policie! Teď potrestat dostatečně tvrdě a poté tuto zprávu rozšířit mezi ostatní potenciální traviče - najdou si vás, není to beztrestné!
Odpovědět
Ra

Radek

11.4.2024 10:14
Myslivci byli hodně nápomocní při pátrání , dobrá práce , jen tak dál z každým takovým za katr a vše dostat do medii ať ví jak skončí .
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

11.4.2024 10:25 Reaguje na Radek
asi byli s tím zemědělcem nějak rozhádaní že ti myslivci kolaborovali.
Odpovědět

Lovatý Čávo

11.4.2024 18:09 Reaguje na radim buffalo tobias
anebo se chtěli chovat ohleduplně jako každý normální člověk.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.4.2024 12:13
V některých článcích nas jiných webech se píše, že to byl myslivec.
Je to nepotvrzená informace.
Ale šířit se to může :-D
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.4.2024 15:29
Sebedelší trest nic nevyřeší. Naxcpal bycxh mu ten karbofuran do držky aby si taky užil.
Odpovědět
Sl

Slovan

11.4.2024 16:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To by bylo vůbec nejlepší řešení.
Odpovědět

Radek Čuda

11.4.2024 15:39
Když to pude dobře, tak dostane podmínku.
S..e mne to, ale je dost nereálné aby si šel opravdu sednout.
A že by si to zasloužil.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

11.4.2024 19:34 Reaguje na Radek Čuda
Má na krku i dva orly.
Takže malá šance, že dostane něco "na tvrdo" je. Ale nečekám víc než dva roky a po půlce bude doma.
Odpovědět

Radek Čuda

12.4.2024 15:22 Reaguje na Pavel Jeřábek
Jestli nebyl dosud trestaný ...

Hlavně u nás je rozhodnutí zejména soudů prvního stupně zcela nepředvídatelné, takže hlavně bude záležet kdo to bude soudit. Ale i tak nevěřím, že by u odvolačky nakonec dostal víc než tu podmínku + nějaký peněžitý trest.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist