https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/polskeho-masa-se-salmonelou-se-v-cr-snedlo-110-kg-testy-zavadi-sr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polského masa se salmonelou se v Česku snědlo 110 kg

22.2.2019 17:20 (ČTK)
Podle mimořádných veterinárních opatření pro dovoz polského hovězího, která začala platit ve čtvrtek, musejí příjemci nechat maso vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely z poddruhu patogenního pro člověka.
Podle mimořádných veterinárních opatření pro dovoz polského hovězího, která začala platit ve čtvrtek, musejí příjemci nechat maso vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely z poddruhu patogenního pro člověka.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Airman Dillian Bamman / Air Force Medical Service
Ze 700kilogramové zásilky polského hovězího, ve které testy odhalily bakterie salmonely, se v Česku snědlo kolem 110 kilogramů. Tepelná úprava ale bakterie zničí. Povinné veterinární kontroly hovězího z Polska, které ČR kvůli této zásilce zahájila ve čtvrtek, zavádí nově i Slovensko. Podle Evropské komise je na Česku, aby podniklo opatření proti potravinám, které mohou být ohrožením pro zdraví, tyto kroky ale musejí být přiměřené.
 

Státní veterinární správa (SVS) dnes uvedla, že ze zásilky se salmonelou se již podařilo dohledat veškeré nezpracované maso. Jako poslední se našla část dodávky pro velkoobchod Makro, která byla odeslána pouze papírově, reálně zůstala ve skladu ve středních Čechách.

Podle mimořádných veterinárních opatření pro dovoz polského hovězího, která začala platit ve čtvrtek, musejí příjemci nechat maso vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely z poddruhu patogenního pro člověka. Žádnou zásilku nesmějí příjemci uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky.

Cena vyšetření je mezi 400 a 600 korunami, pokud je výsledek vyhovující. V opačném případě se dělají další testy. Statistiky testů za první den veterináři ještě nemají. Provoz státních veterinárních ústavů podle SVS testy neparalyzují, nadále se tak povinně kontroluje i drůbeží maso z Brazílie.

Na aféru zareagovali někteří tuzemští obchodníci. Řetězec Makro přestal odebírat hovězí maso z Polska. Firma Animalco z holdingu Agrofert, která kontaminované maso dovezla, přerušila spolupráci se svým polským dodavatelem a čeká na výsledky kontrolních testů. Nevylučuje přitom, že spolupráci s polským partnerem ukončí. Podle polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského se problémy s polským jídlem zveličují.

Mluvčí českého ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý dnes uvedl, že cílem přijímaných opatření není zákaz obchodování se žádným z členských států EU. "Tedy ani s Polskem, protože volný pohyb zboží je základním pilířem fungování EU. Kontroly zdravotní nezávadnosti hovězího masa z Polska však považujeme v současné chvíli za nezbytné a přiměřené vážnosti situace," sdělil mluvčí ČTK.

Bakterie salmonely v hovězím, ale i krůtím mase z Polska objevily také úřady ve Slovinsku, informovala tamní agentura STA. V případě hovězího šlo o 45 kilogramů, maso bylo určeno k výrobě kebabu. "Nedovolím, aby selhání polských orgánů opakovaně ohrožovala slovenské spotřebitele. Státní veterinární a potravinářská správa bude proto kontrolovat všechny dodávky polského masa, 100 procent zásilek polského hovězího masa bude muset projít kontrolou předtím, než se dostane ke spotřebiteli," uvedla slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná.

V Polsku se vyprodukuje 560.000 tun hovězího masa ročně, z čehož 85 procent míří na export. Do Česka se z Polska za tři čtvrtletí loňského roku vyvezlo hovězí za 739,6 milionu korun. Polsko je po Německu druhým největším vývozcem zboží zemědělského původu do České republiky.

Podle českého ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) trvá nedůvěra vůči polskému systému dozoru nad potravinami. České spotřebitele vyzval k tomu, aby dávali přednost českému hovězímu už poté, co tajně natočená televizní reportáž z jatek v Mazovském vojvodství před několika týdny ukázala skryté noční porážení nemocného dobytka. Maso z těchto jatek se dostalo vedle Polska také do řady zemí EU včetně Česka a Slovenska. Úřady nařídily jatka zavřít a do Polska kvůli této aféře přijeli inspektoři Evropské komise.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

25.2.2019 11:42
Autoři článku měli IMHO explicitně konstatovat, že zatímco drůbeží a vepřové maso se jí dostatečně tepelně upravené, z hovězího se naopak dělají uvnitř krvavé bifteky, tataráky a podobné speciality s nedostatečnou (z hlediska zahubení salmonel) tepelnou úpravou. Salmonela potřebuje něco málo přes 80 stupňů po dobu několika minut (pět by mělo stačit) v nejstudenějším místě uvnitř masa. Což lidé u jiných typů mas běžně dodržují, aniž by to nějak speciálně sledovali.

Proto jsou ty salmonely právě v hovězím takový průšvih. Pokud jsou v syrovém drůbežím nebo vepřovém mase, tak v podstatě ani nevadí (a reálně tam za syrova spolu s Campylobactery běžně jsou). Výjimkou mohou být nedostatečně progrilovaná kuřata, pokud se nekonzumují hned (v tom případě přeživší bakterie, zpravidla uvnitř kostí, nevadí také).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist