https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pristav-v-hodonine-nebude-mit-vyznamny-vliv-na-zivotni-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přístav v Hodoníně nebude mít významný vliv na životní prostředí

7.1.2021 16:52 | HODONÍN (ČTK)
Blízkou ptačí oblast Soutok - Tvrdonicko například označuje dokument za jedno z nejcennějších území v České republice, kde hnízdí i zimuje na 240 druhů ptáků. Významné je hnízdění orla královského a typickým druhem je čáp bílý, který ve třech lesních koloniích hnízdí společně s volavkami popelavými.
Blízkou ptačí oblast Soutok - Tvrdonicko například označuje dokument za jedno z nejcennějších území v České republice, kde hnízdí i zimuje na 240 druhů ptáků. Významné je hnízdění orla královského a typickým druhem je čáp bílý, který ve třech lesních koloniích hnízdí společně s volavkami popelavými.
Vybudování rekreačního přístavu na Baťově kanále v Hodoníně nebude mít výrazně negativní vliv na soustavu chráněných území Natura 2000. Vyplývá to z informací zveřejněných na webové stránce informačního systému EIA. K dokumentu se nyní mohou vyjádřit orgány státní správy a veřejnost. Po závazném stanovisku EIA, v případě, že bude pozitivní, Ředitelství vodních cest (ŘVC) pokročí v projektové přípravě. Stavba přístavu v Hodoníně by mohla začít v roce 2024, řekl ČTK mluvčí ŘVC Jan Bukovský.
 

Odborníci posuzovali vliv stavby na životní prostředí z důvodu blízkých evropsky významných lokalit a ptačích oblastí. Například v lokalitě Očov roste řada vzácných druhů, jako jsou česnek hranatý, konitrud lékařský nebo pryšec bahenní. Lokalita Soutok - Podluží uchovává nejrozsáhlejší komplex zachovalých lesů, luk a mokřadů v aluviu Moravy a Dyje.

Ptačí oblast Soutok - Tvrdonicko označuje dokument za jedno z nejcennějších území v České republice, kde hnízdí i zimuje na 240 druhů ptáků. Významné je hnízdění orla královského a typickým druhem je čáp bílý, který ve třech lesních koloniích hnízdí společně s volavkami popelavými. V ptačí oblasti Záhorské Pomoravie žije například ledňáček říční nebo moták pochop.

Posuzovaný záměr nebude mít podle dokumentu významný negativní vliv na předměty ochrany a celistvost těchto oblastí, avšak může mít mírně negativní vliv na smíšené lužní lesy, bobra evropského a hořavku duhovou. "Toto posouzení konstatuje mírně negativní vliv, takže žádná kompenzační opatření nejsou potřebná. Navržená minimalizační opatření jsou zcela standardní pro realizaci našich staveb a vlastní řešení jsme již optimalizovali právě s cílem snížit negativní vlivy na přírodu," uvedl Bukovský.

Budování přístavu začne až po prodloužení Baťova kanálu u Rohatce. O vítězi zadávacího řízení na výstavbu plavební komory Rohatec ŘVC rozhodlo v polovině prosince. Dodavatelem má být společnost SWIETELSKY stavební s vítěznou cenou 208,9 milionu korun bez daně. Tendr ale ještě není u konce. "Obdrželi jsme dvě námitky od neúspěšných uchazečů a momentálně je vyhodnocujeme. Kdy bude možné podepsat smlouvu s vítězným dodavatelem, dnes nejsme schopni říci," uvedl Bukovský. V plánu bylo zahájení výstavby letos v březnu s cílem otevřít novou vodní cestu před sezonou na jaře 2023.

Na Baťově kanále vznikne po 80 letech unikátní komora, která splavní poslední necelý kilometr říčky Radějovky napojující se do řeky Moravy. Tento krátký úsek brání tomu, aby lodě z Baťova kanálu mohly doplout na hladinu Moravy u Rohatce a plout dalších šest kilometrů po hladině držené jezem až do Hodonína.


reklama

 
Klára Vašíčková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

rl

rýpal lesní

11.1.2021 01:22
Jak jinak. Ti, kteří mají na věci svůj zištný zájem, pracují i přesčas.

1. U soudu se provedla poslední kontrola spisu k překladišti u Moravského Písku, a až těžař vykope jamku, udělá se trasa, aby bylo možné vozit laciný písek i jinam, na stavby kamarádů. Ostatní budou mít materiál drahý a tak se vytřídí stavebnictví a zůstanou jen ti správní, modří.

2. Vodárna sklapne kufry, poté co pochopí pan ředitel, že má ve správní radě zástupce obce, na jejímž katastru se bude také kopat, a který prosadí změny v územním plánu tak, aby to vyhovělo šíbrům. Úředníci státní správy sklopí uši, jak bývá zvykem. Skládka ještě stále není brána za existující. Za dobu šéfování modrásků již bylo vyplaceno radním a starostenským tolik, že by tam byla rajská zahrada i a apoštoly. Mimochodem, ta obec stáhla žalobu, a ve správní radě má pána za ODS, jemuž dělal jiný pán ( také za ODS ), známý pana Skalického, věrného podržtašku.

3. Voda bude. Dražší. Prý to spraví 20 milionů na nové jímací radosti, ale nikdo neřeší co bude, až něco unikne ( z autodopravy, lodní dopravy, po hladině, od lidiček či jinak ).

4. Policie dělá že se nejedná o poškozování ŽP, i když soud jasně zjistil, že se pochybilo a neoprávněně ( neprávně ) se opomenuly orgány, které mely co k tomu říci. V jiných okolnostech se žádný skutek nestal. Inu, moravské Palermo.

5. Lobisté si vedou svou, a potichu chystají zakázku snů. Podle EK je 20% z ceny díla ve prospěch obálek a úplatků. Investice za více než 600 mld, škody někteří střízlivě odhadují až na 100 mld, k tomu zkušenosti se zdražováním staveb až o 40% ( Německo - náš vzor ). No, já bych si to nekupoval ...

6. MD hledá další síly, a Havlíček tlačí investice. Ouvej. Ruka ODS a KDU-ČSL spolu s ČSSD za přispění TOP a ostatních, včetně managerů dotací EU u Pirátů. Kdo v tom není ještě, toho Skalický namočí.

Tak dobrou chuť. Vaši potomci vás proklejí, a to jen za to, že chamtivost je vyšší, než sebekázeň. Ale i tohle tu za 1. republiky bylo.

Mějte pěkný, úspěšný, rekordní den, milí šíbři.
Slušným lidem přeji jen pevné zdraví.
<rýpal lesní>
Odpovědět
MK

Martin Králík

17.1.2021 10:22
Akorát málokdo ví o čem píšete .
Odpovědět
rl

rýpal lesní

20.1.2021 09:35 Reaguje na Martin Králík
Je potřeba si přečíst a zjistit k tématu, mj. i to, co jsem k tomu jako jeden z mnoha napsal dříve, Martine. Vše spolu hodně souvisí a popis by byl na dlouhou knihu, nebo spis, který pochopitelně nevznikne, neboť není vůle a tedy ani cesta k tomu takovou situaci řešit. A proto se prosazuje řešení, které je v rozporu se zájmy přírody, lidí, společnosti i legislativy, ač nám všichni důležití tvrdí, že je vše v pořádku. Pokud tomu kdo umí chce věnovat čas, má možnost, indicie jsou v bodech.
<rl>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist