https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/prodejci-poptavka-po-elektromobilech-minuly-tyden-stoupla-o-desitky-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poptávka po elektromobilech v ČR stoupla po spuštění dotací o desítky procent

27.3.2024 01:07 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | kittyfly / Depositphotos
Tuzemští prodejci nových aut a zprostředkovatelé finančních služeb zaznamenali v minulém týdnu v tuzemsku nárůst poptávky po elektrických vozech v řádu desítek procent. Důvodem je spuštění podpůrného a dotačního programu pro nákup elektromobilů do firem. Vyplývá to z aktuálních informací prodejců.
 

Společnost Volkswagen Financial Services v prvním týdnu od spuštění programu uzavřela smlouvu o financování elektromobilu koncernu Volkswagen včetně žádosti o dotaci se 76 zákazníky. Největší zájem je o model Škoda Enyaq, následuje nabídka elektromobilů Volkswagen ID.

"Po vypsání dotačního programu jsme byli připraveni na velký zájem zákazníků, ale realita předčila naše očekávání. Zákazníci oceňují zejména náš úvěr s nulovým úrokem v celé modelové paletě elektromobilů koncernu VW, která splňuje dotační podmínku ceny do 1,5 milionu Kč bez DPH, a jejich bezplatný servis na pět let. To je kombinace, která na trhu dosud nebyla,“ uvedl generální ředitel VW Financial Services Vratislav Strašil.

Značka Hyundai nabídku záruky za úvěr a dotace až 200 000 Kč na osobní elektromobil ještě podpořila vlastní slevou až 300 000 korun na skladové elektromobily. Například elektromobil Kona EV Czech Edition tak s dotací po slevě vyjde na 623 000 Kč. Výrazného cenového zvýhodnění se dočkaly i modely Ioniq 5 a Ioniq 6.

Toyota nabízí v rámci dotačního programu jeden osobní elektrický model a vodíkový vůz Mirai, na který je možné čerpat až 250 000 Kč. Značka vedle toho přišla se slevou na pořízení hybridních vozů, které tvoří majoritu její nabídky. Tu navíc nabídla i soukromým zájemcům.

O dotaci na pořízení vozidla s bezemisním pohonem (akumulátorová a vodíková elektrická vozidla) včetně neveřejné dopravní infrastruktury mohou žádat malé, střední i velké podniky, které nejsou vlastněné územně správními celky. Dotační program "Záruka Elektromobility – I. výzva“ je vypsaný na období od března letošního roku až do 30. září 2025, nebo do vyčerpání alokovaných 1,95 miliardy Kč. Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) měsíčně podle jejího odhadu díky programu zajistí financování zhruba 500 vozů.

V České republice prodej elektromobilů loni vzrostl o 71 procent na 6640 vozidel. Prodej nových aut s hybridním pohonem se zvýšil o 44,5 procenta na 40.804 vozů. První příčku mezi elektromobily drží Tesla, mezi hybridy vede Toyota.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

27.3.2024 17:27
elektro není žádné terno. Když už leží na skladě, tak je nějak uratit potřebují.
Nakonec se ta hra na udržitelnost neudržitelnými dotacemi skončí, stejně jako zkrachovala v Německu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

28.3.2024 10:24
bylo by divné, kdyby po zavedení dotačí poptávka nestoupla. Divné by ale bylo říkat, že zájem o e-auta stoupá. To je hlavně zájem o ty dotace.
Odpovědět
pk

pepa knotek

28.3.2024 11:20
Zchudlé obyvatelstvo jezdící ve vozidlech stáří cca 16 let přispěje několika tisícům majitelů na nákup elektrických hraček formou dotace, to je ta asi všechno. Představa, že tím zachráníme planetu, je úplně mimo realitu.
Odpovědět

Radek Čuda

28.3.2024 12:00
Tak samozřejmě, pro právnické osoby je díky nastavení odpisů, dotaci a podobně nákup e-mobilu často opravdu racionální rozhodnutí. Třeba poštu nedávno vyšly ty obludy z Bolky na necelého půl míče jeden.

Sprostý lid si samozřejmě může trhnout ... a zacálovat.

To je politika na blití.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist