https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pruzkum-konkretni-kroky-ke-snizeni-uhlikove-stopy-podniklo-53-procent-firem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Konkrétní kroky ke snížení uhlíkové stopy podniklo 53 procent firem

20.2.2024 19:10 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Víc než polovina českých firem, konkrétně 53 procent, podnikla konkrétní kroky vedoucí ke snížení uhlíkové stopy. Třetina už sestavila strategii vedoucí k dekarbonizaci nebo si začala svou uhlíkovou stopu počítat. Nižší výnosy od zavádění ekologičtějších produktů a služeb odrazují pětinu podniků. Vyplývá to z průzkumu CEO Survey, který společnost PwC uskutečnila koncem loňského roku mezi 188 řediteli českých firem.
 

Zároveň se 35 procent firem domnívá, že se jejich byznysu dekarbonizace netýká. To je výrazný pokles proti číslu z roku 2022, kdy uvádělo 45 procent respondentů, že je dekarbonizace nezajímá, ale zároveň stagnace v porovnání s loňským rokem. "Před dvěma či třemi lety jsme u klientů naráželi poměrně často na názor, že dekarbonizace nebo obecně ESG (environmentální a sociální udržitelnost) se jich netýká. Nyní je to už výrazně méně časté a dokonce vidíme, že někteří z dřívějších odmítačů jsou dnes na tomto poli poměrně aktivní," uvedl partner PwC Jan Brázda.

Téměř třetina generálních ředitelů připouští, že hlavní motivací vedoucí ke změnám je vlastní přesvědčení, 17 procent mluví o růstu poptávky zákazníků po udržitelných výrobcích či službách. Na třetím místě se 13 procenty zmiňují nové regulace, v poslední době především nefinanční reporting. Každá desátá firma pak cítí tlak ze strany investorů nebo v rámci dodavatelského řetězce.

Právě složitost právních předpisů a neustále nové legislativní požadavky na druhé straně ale šéfové firem považují i za hlavní překážku rychlejší dekarbonizace, 30 procent manažerů je považuje za největší brzdu. Stejná situace mimochodem platí i ve většině vyspělých zemí, podle globálního průzkumu PwC právě nejednotné legislativní požadavky a časté změny dekarbonizaci spíše zpomalují.

"Pouze pětina šéfů firem naopak uvádí, že hlavní překážkou v dekarbonizaci jsou očekávané nižší výnosy. Podle průzkumu se firmy nebojí vzdát se části svých zisků ve prospěch lepšího klimatu, i zde je v posledních letech znatelný pokrok v uvažování. Dekarbonizace je v Česku přesto zatím pouze v začátcích, její tempo musí v následujících letech zrychlit," řekl prezident Aliance pro bezemisní budoucnost a generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka.

ČR a Evropa chtějí být klimaticky neutrální do roku 2050. "Cíl je to ambiciózní a bude vyžadovat koncentrované úsilí, velké investice a také odvahu dělat zásadní rozhodnutí. Pokud ale chceme, aby si nejen český průmysl, ale celá ekonomika, udržela konkurenceschopnost, budeme muset přidat," uvedl viceprezident Aliance pro bezemisní budoucnost a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.2.2024 20:02
Dříve visely v kancelářích ředitelů nebo na fasádách budov proletářské symboly, dnes to budou symboly grndýlu.
Zdravý duch páchne blbostí, ať žije Trockij !
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

20.2.2024 20:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vaše přirovnání je povrchní. K dekarbonizaci a dalším environmentálním tématům přistupují postupně všechny země nehledě na společenské uspořádání, které tam vládne. Některé již naplno, některé zatím laxně. (Rusko a Severní Korea), každý po svém - jinak Čína, jinak EU, jinak USA. Ale všichni si už do jisté míry uvědomili, že jsme v bezprecedentní situaci, kdy čelíme možnému kolapsu našeho ekosystému na (a to je právě to nové) globální úrovni.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

21.2.2024 09:46 Reaguje na Šimon Špidla
Neni to spise greenwashing, co ty firmy provadeji, aby to mohly pouzit k reklame, sebrat nejake ty dotace...? A neni tento pruzkum spise propagace greenwashingu?

Pokud nebude na globalni dekarbonizaci dusledny ekonomicky tlak, bude to jen stale okopavani kotniku obra globalni klimaticke zmeny.
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

21.2.2024 10:26 Reaguje na Jiří Svoboda
To je pravděpodobné, že část firem jede stále v greenwashingu. Ale věřím, že dopady klimatické krize po celém světě změnily přístup mnohých firem, že už jim jde upřímně o věc. Koneckonců firmy tvoří lidé.

Ekonomický tlak se samozřejmě zvyšuje. Uhlíkové daně, uhlíková cla, spotřebitelské chování... Je otázka, jestli je to dost a včas. Problém je, že lidské myšlení má velkou setrvačnost a dokud byla klimatická změna abstraktní, lidé to nebrali vážně. Doteď mnozí v diskusích na ekolistu vykládají, že 12 stupňů v únoru není nic výjimečného, nebo, že emise uhlíku s tím nemají nic společného. Kolik lidí zemřelo při covidu jen proto, že tomu odmítali uvěřit?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

21.2.2024 14:49 Reaguje na Šimon Špidla
A vy znate nejakou firmu kde nejde o greenwashing nebo primarni cerpani dotaci?

To, co pisete o ekonomicken tlaku, je v realu deravy a administrativne zoufale narocny system, ktery hlavne motivuje k premysleni, jak se placeni za uhlik vyhnout nebo jak na systemu nezaslouzene vydelat. Vzdyt ten system vytvareji realni lidi.

Tady opravdu neni nad cim (po otevreni oci) plesat.
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

21.2.2024 15:09 Reaguje na Jiří Svoboda
Všechny větší systémy jsou administrativně náročné, tomu se nevyhnete. Je to jejich vlastnost.
Snaha obejít nařízení je taky přirozená, děje se to od počátku společností a přece kvůli tomu nemůžeme říci, že společnosti nefungují. Ony nefungují optimálně, jenže co je to vůbec optimálně z hlediska společnosti?
Doufání v jedno zázračné a jednoduché řešení je zkrátka pošetilost. Důležité je, jaká je hlavní tendence a tu už snad vidíme. Že to mnoho firem nemyslí upřímně je jedna věc, ale to je naprosto vedlejší. Důležité jsou dopady do reálného světa.

Ústup od uhlí je daný čím? Mimo jiné drahými povolenkami. Neříkám, že je čas jásat, to ani zdaleka. Ale skepse a nářky že všichni lžou a kradou, k ničemu funkčnímu nevede.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

21.2.2024 17:36 Reaguje na Šimon Špidla
To rozhodne nemate pravdu.Je tu velmi efektivni zpusob:

Zavedeni globalniho v case rostouciho zpoplatneni tezby veskereho fosilniho uhliku by bylo administrativne mnohem jednodussi a zjevne by neslo obchazet. Rozvinute staty o tom ale nechteji nic slyset. Proc asi?

Pri soucasnem zpusobu "reseni" klimatickeho rozvratu cely system zkolabuje na zoufalou neefektivitu, ktera se bude stale prohlubovat. S timto jste ochoten se spokojit? Zjevne ano, kdyz to obhajujete.

To, ze vsichni lzou a kradou, je dano tim zoufalym systemem, ktery je nyni nastaven.
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

21.2.2024 21:37 Reaguje na Jiří Svoboda
Vašemu zázračnému řešení chybí jedna docela podstatná věc: globální vláda. Protože nic takového neexistuje, musíme si poradit s nástroji, které máme.

Lidské dějiny vytvořili mnoho zajímavých a funkčních systémů. Nikdy však žádný, který by nikdo neobcházel. Funkčnost systému se nehodnotí podle toho, zda ho někdo obchází, nebo ne, ale podle toho, zda plní účel, pro který vzniknul. Třeba emisní povolenky. Ty mají navíc proti vašemu systému globální daně jednu podstatnou výhodu. Existují. A plní účel. To se o vaší globální dani říci nedá.

Jednoduše řečeno vaše myšlenka je sice hezká, ale utopická.



Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.2.2024 10:35 Reaguje na Šimon Špidla
S vasim hodnocenim castecne souhlasim.

Nemyslim si ale, ze je treba kvuli konceptu globalni uhlikove dane zavest globalni vladu. Treba na pravidelech globalniho obchodu se vetsina vlad shodla a funguje to velmi dobre. Vy proste udelite nalepku neprosaditelnosti a basta.

O fungovani emisnich povolenek lze velmi kriticky diskutovat. Treba ze vytahuji obrovske penize z kapes bezbrannych lidi bydlicich v nezatepelnych panelacich napojenych na teplarny a pouziji se na zatepelni vil a ohrev soukromych bazenu.

Emise CO2 zpusobuji globalni skody. Proc by mela poplatky za emise, coby kompenzace techto skod, sebrat vlada zeme, kde byly emitovany?

Pokud nevidite tu zoufalou neefektivitu a nespravedlnost, je mi vas lito.

To chcete dalsich 30 let prihlizet, jak se tu za nase penize hraje obrovsky drahe divadlo na ochranu klimatu? Mozna to volici prohlednou drive a vystavi tomu divadlu stopku. Co ale bude pak? Ochrana klimatu asi uplne skonci.
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.2.2024 22:43 Reaguje na Jiří Svoboda
Čím dřív nesmyslná hra na ochranu klimatu skončí, tím dřív se budeme moci začít chystat na přizpůsobení se možným změnám.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

23.2.2024 13:47 Reaguje na Viktor Šedivý
Podle meho je treba minimalizovat naklady na mitigaci plus adatpaci.

Samozrejme vychazim z toho, ze za soucasne globalni oteplovani muze clovek a muze ho svou cinnosti ovlivnit. To vy asi nepripoustite.
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.2.2024 22:41 Reaguje na Šimon Špidla
Co je na tom povrchního? Hlásají vládní ideologii, protože vědí, že konformní chování znamená přístup k dotacím - a to je klíčové, protože už dávno nejde o výrobní program, péči o zákazníky atd. Důležité je pobrat dotace a připravit se na ESG kritéria.

Odlišnost od socialismu tu je, podniky zůstávají v soukromém vlastnictví. To je zase rys, kterým se to trochu podobá třeba fašistickým režimům.

---
Na nějakou dekarbonizaci celý svět kašle, akorát všichni ponoukají hloupé bělochy, aby si ekonomiku zničili co nejdůkladněji.
Odpovědět
MM

Milan Milan

20.2.2024 20:17
To teď budou rychle narůstat počty aktivistů a co se vyrojí ekologicky myslících a snaživých "dekarbonizačních svazáků". Pomatená idea je na světě a je politicky posvěcená, tak hurá a plnit.
Odpovědět
ig

20.2.2024 21:03
Já jsem také podnikl kroky. Přestal jsem používat tužku, protože se ukázalo, že zanechává uhlíkovou stopu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

21.2.2024 17:37 Reaguje na
Srandicky a opicky... Tim svet nezachranite.
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.2.2024 22:44 Reaguje na Jiří Svoboda
A "bojem s CO2" v rozsahu pár evropských procent snad ano?

Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

23.2.2024 13:48 Reaguje na Viktor Šedivý
V tom se shodneme, ze nikoliv.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist