https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ropakem-roku-se-stal-foldyna-zelenou-perlu-ma-zmocnenec-stuller
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ropákem roku se stal Foldyna, Zelenou perlu má zmocněnec Štuller

27.4.2018 13:07 | BRNO (ČTK/Ekolist)
Antiekologickou cenu Ropák roku 2017 dostal poslanec Jaroslav Foldyna (na obrázku) (ČSSD), a to za návrh a prosazení změny zákona o ochraně přírody, který potlačuje účast spolků v územních a ve stavebních řízeních pro stavby, u nichž nebylo vydáno stanovisko EIA.
Antiekologickou cenu Ropák roku 2017 dostal poslanec Jaroslav Foldyna (na obrázku) (ČSSD), a to za návrh a prosazení změny zákona o ochraně přírody, který potlačuje účast spolků v územních a ve stavebních řízeních pro stavby, u nichž nebylo vydáno stanovisko EIA.
Antiekologickou cenu Ropák roku 2017 dostal poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), a to za návrh a prosazení změny zákona o ochraně přírody, který potlačuje účast spolků v územních a ve stavebních řízeních pro stavby, u nichž nebylo vydáno stanovisko EIA. Na tiskové konferenci v Brně to dnes uvedl Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá.
 

Čtenáři Ekolistu by Ropáka roku 2017 volili jinak. Podle jejich hlasování v anketě byl největším Ropákem prezident Miloš Zeman (53 hlasů, následovaný ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (29 hlasů) a teprve na třetím místě by volili Jaroslava Foldynu. Veškeré nominace a výsledek čtenářské ankety najdete v článku Čtenářské hlasování o Ropáka 2017.

Cenu Zelená perla 2017 za antiekologický výrok získal vládní zmocněnce pro jadernou energetiku Ján Štuller, který na přednášce na katedře jaderné chemie ČVUT uvedl: "Cokoliv studujete, studenti a studentky, a cokoliv se učíte, co má souvislost s jadernou energetikou, je velice čestné, průzračné a potřebné, protože to patří k základním potřebám člověka vedle pitné vody, potravin a střechy nad hlavou."

Poslanec Foldyna letošního Ropáka dostal za podání změny návrhu zákona o ochraně přírody a zároveň za její prosazování. Schválený návrh vyloučil spolky ve stavebních řízeních pro stavby pro lokální malé stavební projekty, takže občané už nemohou připomínkovat místní stavby jako dosud, uvedl Patrik. Doplnil, že změna platí od ledna 2018.

Antiekologickou cenu Ropák roku 2016 dostal loni ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Ropákem se stal mimo jiné kvůli tomu, že jeho resort opět zablokoval zařazení lokality Louky u Přelouče do evropské soustavy chráněných území NATURA 2000. Cenu Zelená perla 2016 za antiekologický výrok získal bývalý poslanec Roman Váňa (ČSSD). Na úmysl vedení Prahy, aby se na Malostranském náměstí zrušilo parkoviště pro automobily, reagoval slovy: "S auty je to náměstí hezčí, smysluplnější, živější, prázdné bez aut mi to přijde podle návrhů, co jsem viděl, ošklivější, nelidské."


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

27.4.2018 20:28
Řekl bych, že získat cenu od takové nezávislé komise je docela pocta.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist