https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ruska-zeleznice-je-dulezita-pro-dovoz-strategickych-kovu-do-eu-pise-bloomberg
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ruská železnice je důležitá pro dovoz strategických kovů do EU, píše Bloomberg

30.1.2023 10:10 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | grigvovan / Depositphotos
Zbrojní průmysl v EU spoléhá na kovy vzácných zemin, které dováží z Číny. Údaje EU nyní ukazují, že důležitým kanálem pro dovoz těchto strategických kovů je ruská železnice. Rusko je centrem železniční nákladní trasy, která zásobuje západní zbrojovky stálými dodávkami kovů potřebných k výrobě mikročipů, elektroniky a munice pro moderní zbraně. Důležité kovy potřebné pro výrobu zbraní, které EU posílá na Ukrajinu, tak zřejmě putují po železničních kolejích nepřítele, upozornila agentura Bloomberg.
 

Většina kovů vzácných zemin se těží v Číně. Podle údajů EU se objem kovů vzácných zemin přepravených po železnici přes Rusko za prvních devět měsíců letošního roku zvýšil na 36 074 tun, což je více než dvojnásobek objemu přepraveného za celý rok 2021, uvedl Bloomberg. Hodnota obchodu se do září zvýšila o více než čtyři pětiny na 377 milionů eur (devět miliard Kč).

"Je ohromující, že navzdory všem sankcím tento dodavatelský řetězec stále funguje," řekl zakladatel společnosti Norge Mining Michael Wurmser. Norge Mining má v Norsku majetek, který zahrnuje velká ložiska vanadu a titanu, dvou kovů, které mají zásadní význam pro obranný průmysl a jejichž produkci v současnosti dominují Čína a Rusko.

Čína se na dodávkách kovů vzácných zemin používaných v Evropě podílí více než 90 procenty. Vzácné zeminy z Číny, jako lanthan, hojně využívají západní zbrojovky pro výrobu protipancéřových střel. Většinu evropské poptávky po wolframu, těžkém kovu, který se používá pro protitankové střely vyráběné společnostmi Thales Air Defence a Rheinmetall, pokrývá Čína. A válka na Ukrajině odhalila závislost EU na ruských železnicích a koridorech pro obchod s Čínou. Nejnovější údaje dokonce ukazují, že železniční tratě v Rusku zůstávají frekventovanou dopravní trasou a pro evropský průmysl jsou zásadní.

Přestože objemy přepravy po železnici představují jen asi tři až čtyři procenta celkového obchodu se zbožím mezi Čínou a EU a jsou jen zlomkem námořní přepravy, železniční zásilky mohou zkrátit dobu dodání o týdny. Nákladnímu vlaku z čínského Wu-chanu trvá cesta přes Rusko do německého Duisburgu 16 dní. Přeprava po moři z Asie do severní Evropy může trvat dvakrát tak dlouho. Alternativní železniční koridory pak mají kapacitní omezení, nejsou plně rozvinuté a nejsou schopné absorbovat ztráty severní trasy přes Rusko.

Existence nepřátelských stran s překrývajícími se dodavatelskými řetězci není zcela novým jevem, upozornil analytik Evropské rady pro zahraniční vztahy Rafael Loss. Japonsko v době druhé světové války využívalo americký kovový šrot pro své námořnictvo. V době studené války sloužily dodávky sovětských kovů k výrobě vojenského arzenálu namířeného na Moskvu.

I když hodnota zboží přepravovaného po železnici představuje pouze zlomek z celkových obchodních vztahů mezi EU a Čínou, Rusko by mohlo zvýšit ceny a problémem pro evropské dovozce by bylo, pokud by se Moskva rozhodla zabránit jízdě 15 vagonů denně, které obvykle jezdí na této trase. Starosti by EU mohlo způsobit hlavně narušení přístupu k čínským wolframovým dolům, které se na celosvětové produkci podílejí více než 83 procenty. Tento kov je důležitý pro celou řadu výrobků, od baterií po magnety a mikročipy. Poptávku po wolframu zvyšují výdaje na obranu v reakci na konflikt na Ukrajině.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

30.1.2023 11:31
Najednou, jó ?
Vždyť Rusko je přece fuj, s ní se obchodovat nebude, křičí ti v Bruseli!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.1.2023 18:21 Reaguje na smějící se bestie
Šak nebude, neboj. To je jen dojížďák a dělá to stejně jen pár procent.
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.2.2023 17:26 Reaguje na Pavel Hanzl
No - a pro ten doježdák se USA a EU bije s Rusem na Ukrajině (cca 70% titanu, neonu). Nebo si myslíte že je to opúravdu jen o demokracii a právu národů???
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.1.2023 11:41
pak že globalizace nemá smysl pro humor :-) ale tak nějak peníze nesmrdí, že?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.1.2023 12:38
Asi to scípne samo, v Rusku zkolabovala výroba lokomotiv a je jen otázku času, kdy začnou z tratí mizet.
Evropani nejsou blbí a alternativní trasy mají nachystané, takže je není možno už nachytat na hruškách, jak s plynem. A Puťka to stejně zablokuje sám..
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

30.1.2023 22:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevím proč mi připomínáte politruka propagandistu z vojny
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.1.2023 20:52 Reaguje na Jarda Bobr
Já taky ne.
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.2.2023 17:27 Reaguje na Pavel Hanzl
To odpovídá.
Odpovědět

vladimír šmídl

5.2.2023 09:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Jedním z dodavatelů lokomotiv do Ruska je Čína.
Odpovědět

vladimír šmídl

5.2.2023 09:20 Reaguje na vladimír šmídl
Elektrické lokomotivy Škoda je heslo na wikipedii
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.1.2023 12:48
Prostě Rusku moc nevadí, když budeme vyrábět zbraně z násobně dražších surovin pomocí násobně dražších energií. Dokud na to budeme mít, nebo dokud nám na to někdo půjčí, tak ať v tom pokračujeme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.1.2023 14:59 Reaguje na Richard Vacek
Rusku vadí úplně všechno, hlavně, že ekonomicky kolabuje a kvůli válce na Ukrajině si z něho dělá celý svět čurinu. Což je to nejhorší, co se mu může stát, už kvůli tomu tu válku vlastně rozpoutalo.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.1.2023 16:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud Rusko ekonomicky nekolabovalo za covidu, tak tím méně bude kolabovat nyní. Můžete se podívat, že covidový pokles byl vyšší, než ten válečný, za kterého západ uvalil na Rusko sankce, jaké svět neviděl.
Nebo myslíte, že když západ se sankcemi začal, tak očekával něco takového?
https://tradingeconomics.com/russia/gdp-growth-annual
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.1.2023 17:24 Reaguje na Richard Vacek
"Výroba nákladních automobilů se propadla o 39,3 procenta, výroba dieselových a benzinových motorů o 57 procent, výroba dieselových lokomotiv o 63,2 procenta a výroba nákladních vagonů o 51,8 procenta. Nákladní letecká doprava se meziročně snížila o 86 procent, což má dopady i na další produkty".
https://www.newstream.cz/money/ruska-ekonomika-se-nezadrzitelne-hrouti-navzdory-tomu-co-tvrdi-putin
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.1.2023 18:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Doporučuji orientovat se na aktuálnější informace a bez několika mezistupňů. V tom vašem zastaralém zdroji se očekává pokles ruské ekonomiky o 15%. A dnes už víme, že to bude cca 3%, což na nějakou ekonomickou katastrofu nevypadá.
Někdo by řekl, že orientace na východ se Rusku povedla obdivuhodně rychle. A nezápadní země z toho mohou mít dlouhodobé výhody. Ale i toto malé poškození ruské ekonomiky EU pokládá za skvělé vítězství:
https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/forecast-2023-putins-russia-will-look-more-like-north-korea/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.1.2023 18:35 Reaguje na Richard Vacek
Ono je to ve skutečnosti trochu jinak. Pokud počítáte do HDP i zbrojní výrobu, což je rozhodující podíl celé ekonomiky a která vytváří pouze šrot, kterého je už plná Ukrajina, tak vám to vyjde báječně. Když k tomu dáte i platy těch statisíců vojáků, kteří žádnou přidanou hodnotu nevytváří a k tomu servis, potraviny, vybavení, palivo atd.atd.atd.atd.
Prostě je ta válka stojí řádově miliardu dolarů denně a pokud to spočítáte do HDP, jste v laláču.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

31.1.2023 08:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Strašně se mi líbí, jak všichni tihle proruští lumíci slepě a bezmezně věří informacím z ruských statistik. :D Ze statistik, které musí projít přes Kreml a které jsou tak okleštěné a přibarvené, že to překvapilo i ruské politiky. :D

Financial times o té russké bublině:
https://www.ft.com/content/42b53987-8280-469e-8014-9ddb0c98463b
Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.1.2023 15:21 Reaguje na Petr Eliáš
Bohužel za paywall. K dispozici jsou informace z IMF, kde se aktuálně (včera) dále zlepšil výhled pro Rusko. Ale možná, že jsou podplaceni Putinem jako skoro každý.
Na druhou stranu není moc rozumné lidem lhát o situaci v Rusku, protože jak víme z naší vlastní zkušenosti, když nám politici dlouhodobě lžou o tom, jak to vypadá na druhé straně, máme z nich srandu:
https://www.imf.org/external/datamapper/profile/RUS
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

31.1.2023 16:04 Reaguje na Richard Vacek
Jako rozumím tomu, že pro proruské lumíky je těžké vyhledat si zdroj dat u statistik, ale alespoň se o to pokus. ;-)

Odkud bere IMF statistická data? No přeci od IFS. Odkud bere IFS data? No přeci z jednotlivých států. No a když jsou statistická data russáků nalakovaná? No tak statistiky IMF jsou k ničemu. :D

Dále russáci reportují jen nejnutnější data. Celou řadu dat nereportují. A lhaní a lakování russáckých dat jsme viděli už mockrát. Bohužel - lumíci to nevidí. :D
Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.1.2023 16:43 Reaguje na Petr Eliáš
Já když čtu příspěvek od někoho, kdo ostatní označuje pejorativně, tak se domnívám, že nenachází rozumné argumenty, popřípadě z něj hovoří něco jiného, než rozum. Souhlasíte s tím?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

31.1.2023 20:20 Reaguje na Richard Vacek
Nebo to bude tak, že neustále žvaníš o něčem, čemu nerozumíš. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.1.2023 20:56 Reaguje na Petr Eliáš
Lumíci to vidí, ale nemají žádnou možnost s tím něco dělat. Když vstupovalo do eurozóny Řecko, všichni z MMF a ECB se chytali za hlavu a hlavním úslovím bylo "greek statistic", ale oficiálně se nestalo nicv zali je a Řecko zbankrotovalo až v roce 2010.
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.2.2023 17:29 Reaguje na Richard Vacek
Ono když nemáte co do huby, tak jsou vám všechny ty auta, lokomotivy letadla s t.d. k ničemu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.1.2023 16:38
Když je to pro zbrojní průmysl, tak jdou stranou i ty sankce. Jen se
to zobchoduje přes prostředníky a zaplatí oklikou. Tak se to dělalo už
za druhé světové války, když Německo nakupovalo z USA přes Španělsko
a přes Švýcarsko to platilo ukradeným zlatem. Přímý obchod to nebyl
stejně jako nyní, když jsou v ruských raketách a dronech součástky z
USA a jiných zemí "dodržujícími" sankce. Hlupák je dodržuje, kšeftman
obchází a bohatne na tom, že hlupák nevyrábí kvůli dodržování sankcí.
Prostě kšeft je kšeft i kdyby se mělo kšeftovat se samotným ďáblem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.1.2023 16:40 Reaguje na Břetislav Machaček
I k nám v době sankcí na lety ruských letadel do EU přiletěla ruská
letadla s jaderným palivem do JE a nikdo to neodmítnul, ale naopak
jsme si vytvořili zásoby na pár let.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.1.2023 17:28 Reaguje na Břetislav Machaček
To bylo zmanažované, na to palivo nebyla sankce a na ty letadla udělali vyjímku. Bo by nás to zbytečně poškodilo. Prostě porozumu.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

30.1.2023 22:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy máte prostě mužický způsob myšlení....mělo by se přeci jet na férovku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.1.2023 08:38 Reaguje na Jarda Bobr
Nechápete co to je. Pokud udělám zákon, najde se tam porozumu něco, co vyžaduje vyjímku. Bo by mě to poškodilo, když potřebuji poškodit nepřítele.
Ruské myšlení je, když se na zákony mastí zvysoka a důležitá je vůle načalnika, i kdyby to byl totální debil.
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.2.2023 17:32 Reaguje na Břetislav Machaček
Když byl Rus durak tak proč ne. Nakonec - on je opravdu durak ještě dnes, alespoň pohledem západu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.1.2023 17:32 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy máte prostě mužický způsob mašlení. Podvod, seriózní jednání, pravda, lež, vsjo róvno.
jenže Západ neí mužikistán, tam se jede na férovku. Tam se smlouvy dodržují a sankce taky.
Samozřejmě není nic stoprocentní a vždy se najde šmejd, který něco odzigá a propašuje, jenže to bývá význam nula a u nás to špinavci rozmažou a koblihy na to skočí.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.1.2023 20:01
Blokády prostě nefungují , historie nás učí, že se nepovedla ani Kontinentální blokáda Napoleona, za II. světové US firmy čile kšeftovaly s nácky, švédská ruda dál pádila do německých hutí a švýcarské banky čile ukládaly zlato ukradené Židům.
Za války na Balkáně - rozpad Jugoslávie - se pašovalo vše ,od benzínu po zbraně do Srbska, apod.

Ruský fosil se bude dál skupovat, přelepí se listy a s patřičnou přirážkou zamíří do EU.

Pro Hanzla a jiné - přímo včera v ČT 1 ukrajinský mechanik na kameru ukazoval francouzskou elektroniku v ruském ukořistěném tanku, prokazatelně namontovanou hluboce po vpádu Rusů na UA.

Něco jiného jsou čísla vytrubovaná Bruselem a něco jiného je realita.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.1.2023 21:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Musíte se na to podívat trochu zblízka. Stát, který nevyrábí skoro nic kromě zbraní a vše kupuje za suroviny, je v dnešním světě ve velmi těžké situaci. Propašujete pytel čipů, který stačí pro stovku raket. Propašujete možná nějakou elektroniku do desíti tanků, prodá i deset tankerů s plynem nebo ropou šmelinářům (už i dřevo pašují cha cha!!!), jenže ty neskutečné bilióny, který potřebuje takový stát k prosté existenci, fakt nenahradíte.
Válka je stojí miliardu dolarů denně a Putin měl nasysleny obrovské zásoby (fond národního bohatství, nebo tak se to jmenuje), jenže ten mizí švunkem. Kšeft s plynem má totálně v dupě (Gazprom je na bankrot), ropu prodávají za cha cha 35 baků, pořád sem dávám články, které to dokazují.
Ale fakt sankce nefungovaly?
"Nemecko v roku 1940 pociťovalo deficit dôležitých
surovín, morské cesty boli zablokované, preto Hitler mohol tieto suroviny nakupovať jedine od Stalina".
V daleko horším vztahu je dnes Rusko k Číně, už i auta tam vyrábí jen oni a komunista umí vydírat.
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.2.2023 17:38
Inu - pokud vládnou prachy, (dnes se tomu říká ekonomika) tak je to stále stejně. Jak u nacistů tak komunistů a stejně jako u dnešních demokratů. Jen se to jinak okecává, ale ono "ovoce" je stále stejné...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist