https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/soud-v-malawi-potvrdil-zakaz-plastu-na-jedno-pouziti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud v Malawi potvrdil zákaz plastů na jedno použití

2.8.2019 00:40 | LILONGWE (ČTK)
Zákony regulující používání plastů už má 127 zemí. Účinnost těchto opatření se ale značně liší. / Ilustrační foto
Zákony regulující používání plastů už má 127 zemí. Účinnost těchto opatření se ale značně liší. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Dennis / Pixabay
Ústavní soud v Malawi potvrdil zákaz výrobků z plastu na jedno použití, který už v roce 2015 schválila vláda. Informovala o tom včera agentura AFP. Své středeční rozhodnutí soud zdůvodnil mimo jiné tím, že plasty ohrožují životní prostředí. Za jejich používání tak hrozí v této východoafrické zemi pokuty či zabavení zakázaných výrobků. Továrny, které tyto plasty vyrábějí mohou být zavřeny.
 

Stížnost k soudu podala desítka společností, které tvrdily, že zákaz porušuje jejich právo na podnikání. Soud nicméně rozhodl, že plasty o tloušťce menší než 60 mikrometrů (jedna miliontina metru) jsou ekologicky nešetrné, protože se dlouho rozkládají.

Výrobci v Malawi produkují 75.000 tun plastů ročně, přičemž 80 procent z toho jsou jednorázové výrobky. Zástupci průmyslu odhadují, že kvůli zákazu zmizí až 5000 pracovních míst.

Podle ochránců životního prostředí jsou však náklady plynoucí ze znečištění měst, lovišť ryb, polí či turistických destinací daleko vyšší než náklady, jež přinese nový zákaz.

Zákony regulující používání plastů už má 127 zemí. Účinnost těchto opatření se ale značně liší. Za úspěšnou zemi v tomto ohledu bývá považována Rwanda, která ale při zavedení zákonů před více než deseti lety plast téměř nevyráběla. Keňa, která zákaz zavedla v roce 2017, naopak s velkým množstvím plastu stále bojuje. Podle pracovníků Programu OSN pro životní prostřední (UNEP) je totiž nezbytné v zemi zavést spolu se zákazem také alternativní obaly.

Na světě se ročně vyrobí asi 300 milionů tun plastu, přičemž v oceánech už je asi pět bilionů kusů plastového odpadu, odhadují vědci. Většina z těchto odpadků jsou právě výrobky na jedno použití.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist