https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/spacci-likviduji-posledni-hrozny-na-vino-skody-pujdou-do-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Špačci likvidují poslední hrozny na víno, škody půjdou do milionů

8.10.2019 00:20 | BRNO (ČTK)
Vinaři na jižní Moravě mají problémy s extrémně velkými hejny špačků, kteří ožírají poslední úrodu hroznů sloužících pro nejlepší vína. / Ilustrační foto
Vinaři na jižní Moravě mají problémy s extrémně velkými hejny špačků, kteří ožírají poslední úrodu hroznů sloužících pro nejlepší vína. / Ilustrační foto
Foto | Gail / Flickr
Vinaři na jižní Moravě mají problémy s extrémně velkými hejny špačků, kteří ožírají poslední úrodu hroznů sloužících pro nejlepší vína. Novinářům to dnes řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Škody podle něj budou asi v tunách a půjdou do milionů korun, přesnou částku ale zatím neví. Náhrady za ztráty způsobené špačkem podle Machovce stát vinařům nijak nekompenzuje, proti škodám se ani nelze pojistit. Na špačky už přestávají podle vinařů platit i plynová děla, která je do letošního roku hlukem odháněla.
 

Machovec uvedl, že ve vinohradech zbývá asi ještě čtvrtina nesklizených hroznů, těch nejkvalitnějších. Vinaři je nechávají maximálně dozrát a slouží pak pro výrobu nejlepších vín. "Letos se ale enormně nakupila hejna špačků v okolí Čejkovic, Čejče, u Velkých Pavlovic a Bílovic," řekl Machovec.

Podle hlavního sommeliéra Národního vinařského centra Marka Babisze se zvedají obrovská mračna špačků. "Vypadá to, jako když se zatáhne obloha. Skupiny jsou organizované a stačí jim pár minut na to, aby po nich vinohrad vypadal, jako by tam projel sklízeč s kombajnem. Část špačků strhává hrozny, druhá část je žere a potom se to otočí. Během desítek minut sklízí několik desítek metráků," uvedl Babisz.

Machovec upozornil, že vinaři se nemohou proti špačkům pojistit a nemají od státu za škodu způsobenou špačkem žádnou náhradu, přestože jsou omezené možnosti obrany. Podle vinařů přestávají fungovat i plynová děla, která dosud hlukem hejna odháněla. "Špačci je začínají zcela ignorovat a na úrodě se nerušeně pasou dál. Vinaři jsou tak odkázaní na omezené možnosti odstřelu, což je velmi nákladné, vyžaduje to permanentní přítomnost střelců ve vinicích, ale hlavně to nelze využít za každých podmínek a ve všech vinicích," uvedl šéf Svazu finařů Tibor Nitray.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

8.10.2019 19:25
Někde pomohou sítě, ale je to drahé.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist