https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/studie-koronavirus-snizi-letos-emise-leteckeho-prumyslu-o-38-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Koronavirus sníží letos emise leteckého průmyslu o 38 procent

6.4.2020 00:26 | SYDNEY (ČTK)
Od 1. února do 19. března se emise oxidu uhličitého v leteckém průmyslu snížily ve srovnání se stejným obdobím loni o více než deset milionů tun. / Ilustrační foto
Od 1. února do 19. března se emise oxidu uhličitého v leteckém průmyslu snížily ve srovnání se stejným obdobím loni o více než deset milionů tun. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Emise oxidu uhličitého z letecké dopravy by letos mohly klesnout o více než třetinu. Epidemie onemocnění způsobeného novým koronavirem prudce snížila poptávku po letecké přepravě a tento trend by mohl pokračovat, protože firmy přehodnocují své potřeby létat. Vyplývá to ze zprávy hospodářského institutu Australia Institute, na kterou upozornila agentura Bloomberg.
 

Od 1. února do 19. března se emise oxidu uhličitého v leteckém průmyslu snížily ve srovnání se stejným obdobím loni o více než deset milionů tun, protože aerolinky zrušily lety. Na základě předpovědi dalšího vývoje v leteckém průmyslu zveřejněné Mezinárodním sdružením pro leteckou dopravu (IATA) by za celý rok emise mohly klesnout o 38 procent, uvádí se ve zprávě. Komerční letecká doprava se na globálních emisích oxidu uhličitého podílí zhruba dvěma procenty.

Firmy kvůli zákazům cestování musely najít jiné alternativy ke schůzkám tváří v tvář na internetu. Společnosti zaměřené na telekonference v prvních dvou měsících letošního roku zaznamenaly více aktivních uživatelů než za celý loňský rok.

"Otázkou zůstává, zda pandemie covid-19 trvale změní naše letecké návyky," řekl ředitel programu pro klima a energii v Australia Institute Richie Merzian. "Pokud můžeme dobře pracovat společně přes internet, možná to trvale sníží potřeby služebních cest."

Po vypuknutí nemoci SARS v roce 2003 se letecká přeprava dostala zpět na úroveň před nemocí do několika měsíců. Tato nemoc však neměla globální dosah ani tak obrovský dopad, jako má koronavirus nyní.

Australia Institute upozornil, že australské aerolinky Qantas Airways a Virgin Australia Holdings přerušily všechny mezinárodní lety a výrazně omezily i domácí lety. Tyto škrty sníží poptávku po leteckých pohonných hmotách v zemi po dobu krize až o 90 procent, odhaduje marketingová firma Caltex Australia. Emise australského leteckého průmyslu by se tak mohly snížit o polovinu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

6.4.2020 09:37
To musí být postižená Greta radostí bez sebe.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist