https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/sucho-nas-na-chvili-prestalo-trapit.krome-severozapadu-cech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sucho nás na chvíli přestalo trápit. Kromě severozápadu Čech

28.7.2020 17:09 | PRAHA (Ekolist.cz)
Sucho se zatím projevuje v Ústeckém kraji a v severozápadní části kraje Středočeského.
Sucho se zatím projevuje v Ústeckém kraji a v severozápadní části kraje Středočeského.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na Moravě pršelo v posledních týdnech výrazně více než v Čechách a tento trend má podle předpovědi počasí pokračovat. V souvislosti s nerovnoměrným rozložením srážek vystupuje z mapy České republiky nejvýrazněji region severozápadních Čech, kde začíná narůstat sucho. Informuje o tom portál Intersucho.
 

V uplynulém týdnu na Moravě spadlo 10–30 mm srážek za týden, v Čechách byly srážkové úhrny nejčastěji do 10 mm za týden. Předpověď na dalších 10 dnů očekává, že déšť zasáhne opět převážně východní část republiky. Intenzita sucha na západě a severozápadě Čech se bude zvyšovat.

Sucho se zatím projevuje spíše v hlubší vrstvě půdy (40–100 cm), především v Ústeckém kraji a v severozápadní části kraje Středočeského. Lokální problémy přetrvávají na Plzeňsku, Českolipsku, Olomoucku, Karlovarsku a také v Krkonoších.

Stav řek se také místně liší, republika je podle vodnosti rozdělená na pomyslné dvě části tokem Vltavy. Zatímco západně od ní jsou řeky a potoky spíše pod svým průměrným průtokem, východně od Vltavy převažuje nadnormální nebo normální stav. Výjimku v této oblasti tvoří vodní tok Labe, kde také převažuje podnormální vodnost.

Současné srážky i teploty jsou příznivé pro vegetaci, která je v dobré kondici. Prospěl jí déšť v průběhu května, června i července, a oproti květnu také vzestup teploty. Tento týden ovlivní počasí přechod studené fronty z dneška na zítřek. Další zvlněná studená fronta se očekává během počátku příštího týdne. Předpovědní modely se zatím shodují, že významně více srážek spadne na Moravě a to až okolo 50 mm v příštích 10 dnech. Naopak v Čechách a hlavně na západě jen do 10 mm.

Díky dlouhodobému nerovnoměrnému rozložení srážek se očekává, že v dalších 10 dnech se bude půdní sucho rozšiřovat hlavně na západě a severozápadě republiky. Na mnoha místech v těchto oblastech klesne relativní nasycení půdy ve svrchní vrstvě pod 30 % a to bude znamenat mírné až výrazné sucho. Naopak ve východní polovině republiky bude nadále relativní nasycení půdy i nad 70 % v celém profilu.

Podle dlouhodobého výhledu ČHMÚ by srážky i teploty měly být v následujících 4 týdnech průměrné.

Do poloviny srpna je zhruba 50–90% pravděpodobnost na dosažení normálního nebo vyššího než normálního nasycení půdního profilu na východě území České republiky včetně pásu od Šumavy po Jeseníky.

Krušnohoří, oblast severozápadně od Prahy, Plzeňsko a Krkonoše však takto příznivou prognózu nemají. Deficit v severozápadních Čechách přetrvá s velkou pravděpodobností do konce roku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MG

Milan G

29.7.2020 21:05
Já opravdu nevim co si mám myslet. Vůbec nepodezřívám Intersucho, že by podávali nějak zmanipulované údaje, vůbec ne. Ale my tady asi bydlíme v jiném Krušnohoří než o kterém se zmiňuje Intersucho. Protože tady u nás napršelo vody opravdu dost, ale podle jejich mapy tady máme S2 mírné sucho. Nevim, nevim...
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

2.8.2020 21:05 Reaguje na Milan G
Pane Milane vy to nechápete. Tady nejde o sucho jako takové, ale o dotace. O programy, na kterých se podílejí ti správní lidé. Nebojte jistě se najde něco jiného, kdyby pořádně pršelo.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist