https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/svaz-hrabosi-prestali-politiky-zajimat-urodu-nici-dal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz: Hraboši přestali politiky zajímat, úrodu ničí dál

16.9.2019 00:25 (ČTK)
Situace s přemnoženými hraboši v postižených oblastech dále graduje a hlodavci ničí úrodu. / Ilustrační foto
Situace s přemnoženými hraboši v postižených oblastech dále graduje a hlodavci ničí úrodu. / Ilustrační foto
Situace s přemnoženými hraboši v postižených oblastech dále graduje a hlodavci ničí úrodu. Zemědělci navíc mají obavy, že hraboši sežerou i nově zaseté ozimy. Sdělil to mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha. Svaz už v létě avizoval, že možné škody způsobené hlodavci můžou přesáhnout i miliardu korun. Svaz proto dlouhodobě usiluje o možnost aplikovat plošně jed proti hladovcům, proti tomu se však v létě postavili biologové i ministerstvo životního prostředí.
 

Zemědělský svaz usiluje o možnost aplikovat plošně jed proti hladovcům Stutox II. To mu v létě umožnil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), po vlně kritiky kvůli možnému úhynu volně žijících živočichů ministerstvo zemědělství ale povolení pozastavilo. Následně se zjistila aplikace jedu na Moravě, kde myslivci našli skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy zbytky jedu prokázaly. Následně se našli také uhynulí čápi. Situaci šetří ÚKZÚZ zhruba měsíc, svaz chce před možným obnovením povolení počkat právě na jeho výsledky, podobně jako ministerstvo zemědělství. Při začátku šetření ale doufal předseda svazu Martin Pýcha, že šetření bude provedené rychle.

Situace s přemnoženými hraboši se ale podle Píchy od té doby nevyřešila. "Hraboš si pochutnal na plodinách dozrávajících v létě, přesunul se do kukuřic, brambor a řep a obsadil polnosti, na které zemědělci vysévají ozimé plodiny. V současné době zemědělci začali, případně se teprve chystají sít ozimé obiloviny," vysvětlil mluvčí.

Podle něj mají nyní obavy, že jejich práce přijde vniveč. "V některých oblastech je až 50procentní poškození čerstvě vzešlých porostů i přes kvalitní přípravu půdy před setím a likvidaci většiny škůdců doporučovanou mechanickou cestou, si hraboš opět našel cestu zpět a z okolních neudržovaných ploch se opět rozšířil," uzavřel Pícha s tím, že se zdá, že úředníci i politici "hodili zemědělce přes palubu".

Proti plošné aplikaci jedu se v létě postavili biologové, ale také ministerstvo životního prostředí. Podle České inspekce životního prostředí aplikace jedu ohrožuje některé druhy ptáků a savců, a je tak v rozporu se zákonem na ochranu přírody a krajiny. Jed může otrávit i některé druhy zvěře, zejména zajíce či bažanty, a navíc po pozření hrabošů zahubených jedem i sovy, čápy nebo volavky. Stutox zůstává uhynulým hrabošům v žaludku, v ostatních tkáních se rozloží.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.9.2019 07:33
Neoplývám sebevědomými úsměvy jako prezident AK-47, ani nechodím stylově oděn, ale už jsem to zmiňoval několikrát. V roce mimořádné gradace bych ozimy nesel a místo nich zařadil jařiny - to už budou pole bez hrabošů. Nezbývá než konstaovat starou pravdu - Komu není rady, tomu není pomoci. A když už zaseli: na těch ozimech jsou požerky nápadné, je snadné obejít pole s kýblíkem a do norky nasypat. Do každé může sypat jen b*b, co o hraboších ví kulový.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.9.2019 17:45 Reaguje na Karel Zvářal
S tím setím souhlasím, ale je tady jiná otázka- jařiny nejsou ekonomicky rovnocenné ozimům. Co udělat s výpadkem peněz?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist