https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/turecko-pred-klicovym-summitem-schvalilo-parizskou-klimatickou-dohodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Turecko před klíčovým summitem schválilo pařížskou klimatickou dohodu

7.10.2021 11:26 | ANKARA (ČTK)
Turecký parlament jednomyslně schválil přistoupení země k pařížské klimatické dohodě, jejíž signatáři se zavazují bojovat proti změnám klimatu. Turecko schválením dohody dostálo slibu, který dal v září prezident Recep Tayyip Erdogan na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Ankara se k ujednání připojila jen několik týdnů před klíčovou konferencí OSN o klimatu, která začne ve skotském Glasgow 31. října. O výsledcích hlasování informovaly světové agentury.
 

Turecko patřilo v roce 2016 k prvním signatářům dohody, s její ratifikací však otálelo. Prezident Erdogan se snažil partnery přesvědčit, že by Turecko mělo spadat mezi rozvíjející se země a nikoliv mezi rozvinuté, což by na něj kladlo nižší nároky na snižování emisí skleníkových plynů a dávalo by mu právo na subvence, uvádí AP.

Deklarovaným cílem pařížské klimatické dohody z roku 2015 je udržet růst globální teploty v porovnání s obdobím před průmyslovou revolucí hluboko pod hranicí dvou stupňů Celsia, ideálně kolem 1,5 stupně. Součástí dohody je i zvýšení schopnosti zemí přizpůsobit se nepříznivým dopadům změny klimatu a pomoc rozvíjejícím se zemím ze strany vyspělých států.

Dohodu dosud neratifikovalo dalších pět velkých znečišťovatelů - Írán, Irák, Libye, Jemen a Eritrea.

Ratifikaci dohody Tureckem uvítali odborníci na klima i opoziční politici.

Ankara uznává, že změna klimatu je hlavním důvodem přírodních katastrof a požárů, které letos zasáhly mnoho zemí. Podle agentury AP přesto turecká vláda udělala jen málo pro ochranu životního prostředí, umožnila odlesňování kvůli výstavbě infrastruktury a těžbě a prosazuje urbanizaci po celé zemi. Energetická koncepce země stojí zejména na uhlí, plynu a ropě, připomíná DPA.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.10.2021 20:16
Slibem nezarmoutíš.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist