https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/uciliste-v-praze-9-se-zmeni-na-energeticky-sobestacnou-budovu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Učiliště v Praze 9 se změní na energeticky soběstačnou budovu

29.11.2019 00:25 | PRAHA (ČTK)
Budova učiliště v pražských Hrdlořezech se v rámci rekonstrukce mění na energeticky soběstačnou a inteligentní stavbu.
Budova učiliště v pražských Hrdlořezech se v rámci rekonstrukce mění na energeticky soběstačnou a inteligentní stavbu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Budova učiliště v pražských Hrdlořezech se v rámci rekonstrukce mění na energeticky soběstačnou a inteligentní stavbu. Využívat bude fotovoltaické a bateriové systémy. Instalované senzory umožní přizpůsobení podmínek provozu danému rozvrhu. Počítá se zelenou střechou nebo stíněním pomocí rostlin. Ve škole budou k dispozici dobíjecí stanice pro elektrokola a jeden elektromobil. Praha jako zřizovatel školy za rekonstrukci zaplatí zhruba 220 milionů korun bez DPH, převážnou část uhradí z evropských fondů. Novinářům to včera řekl radní Vít Šimral (Piráti) a zástupci projektantů. Práce by měly být dokončeny v květnu 2021.
 

Škola bude z hlediska energetických výdajů fungovat na principu prediktivního řízení. Spotřeba budovy by měla být známá pro následující den, díky tomu s dodavatelem energií byla nastavena dynamická cena za elektřinu. Příjemné klima v budově budou zajišťovat regenerační rekuperátory. Stavební firma provede v budově dispoziční úpravy, měla by se zlepšit akustika i osvětlení. Instalováno bude LED osvětlení s regulací intenzity v závislosti na úrovni denního osvětlení.

Projekční firma navrhla důkladné zajištění fyzické i datové bezpečnosti. Každý žák se bude muset po příchodu do školy přihlásit do systému. Kdo tak neučiní, nebude se moct přihlásit k wifi nebo nedostane oběd. Uvažuje se také, že pokud nebude žák ve škole, rodičům přijde upozornění emailem, řekl generální ředitel společnosti Ecoten Jiří Tencar, jehož tým má na starosti vedení přestavby.

Mezi další zlepšení patří nakládání s vodou. Odpadní voda ze sprch bude využívána na splachování záchodů. Zadržována bude také dešťová voda, kterou se bude zalévat.

Praha v červnu vyhlásila stav klimatické nouze. Zavázala se ke snížení množství emisí oxidu uhličitého o 45 procento do roku 2030. Hlavní město by mělo být do roku 2050 bezuhlíkové. Odborná komise připravuje další opatření. Zabývá se udržitelnou energií, udržitelnou mobilitou, cirkulární ekonomikou a adaptační strategií na změnu klimatu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

1.12.2019 20:23
Že se ale v článku nic neříká o vytápění? Možná tedy bude budova opravdu energeticky soběstačná, pouze bude odebírat teplo z teplárny. Podobné jako první Český soběstačný dům pana Podruha.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist