https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ustav-pocty-hrabosu-v-rijnu-klesly-o-37-pct-je-jich-mene-nez-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústav: Počty hrabošů v říjnu klesly o 37 procent, je jich méně než loni

3.11.2020 16:15 | PRAHA (ČTK)
Hraboši se v Česku přemnožili už dřív, z boje proti nim se v loňském roce stalo politikum.
Hraboši se v Česku přemnožili už dřív, z boje proti nim se v loňském roce stalo politikum.
Počty přemnožených hrabošů klesly v říjnu meziměsíčně o 37 procent. Stále ale výzkumníci zaznamenali 664 aktivních východů z nor na hektar, loni jich touto dobou bylo 764. Současné hodnoty odpovídají u ozimých plodin 3,3násobku tzv. podzimního prahu škodlivosti, sdělila mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková. Hlodavců je stále nejvíce v Ústeckém a Středočeském kraji, nárůst v říjnu zaznamenal Jihočeský kraj, dodala.
 

Lokálně se podle mluvčí i v říjnu dala najít pole s více než 80procentním poškozením. Kalamitně je podle ní ohroženo 30 okresů. Se zhoršujícím se počasím se ale dá očekávat pokles hraboších populací.

Hraboši se v Česku přemnožili už dřív, z boje proti nim se v loňském roce stalo politikum. ÚKZÚZ loni v létě povolil rozhoz jedu na povrch půdy na velké části území ČR, ministerstvo zemědělství ale po kritice od ochránců přírody a ministerstva životního prostředí účinnost povolení pozastavilo.

Po plošné aplikaci jedu na Moravě se našlo téměř 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy prokázaly zbytky jedu. ÚKZÚZ však uvádí, že za loňský rok uložil pouze pět pokut za nenahlášenou aplikaci jedu. Letos v červenci ústav s odkazem na údaje veterinářů a ornitologů ohlásil, že se nepotvrdily obavy, že na jed proti hrabošům budou plošně umírat jiná zvířata jako sovy nebo zajíci. Nyní se může jed používat lokálně.

Ve druhé polovině září kritizovali ochránci přírody to, že zemědělci aplikují jed na hraboše Stutox II a Ratron na severu Čech i v místech, kde žije a loví kriticky ohrožený sýček obecný. Upozornili na to, že pro sýčky, kterých je v Česku jen asi 130 hnízdních párů, je to nebezpečné. Sýčci se hraboši živí, přiotrávení hlodavci pro ně navíc představují snadnou kořist. Mluvčí ÚKZÚZ tehdy poznamenala, že sýčci se neživí mrtvými hraboši, ale jako všechny sovy je vede při lovu sluch. Ústav nicméně připomněl zemědělcům povinnost a důležitost sběru uhynulých hrabošů, a to i při aplikaci jedu do nor.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

4.11.2020 12:11
Ono to tak v přírodě bývá, že na podzim se nerodí tolik mláďat jako na jaře
a v létě. Navíc hynou ti staří a ubývá potravy. K tomu se přidalo deštivé
počasí, které jim zaplavuje nory i s mláďaty a pak tu je zvýšený predační
tlak v létě namnožených predátorů. Měřit to podle děr na poli je sice
možné, ale co ti hraboši, kteří se před dešti a vodou přestěhovali do
mezí a okolních lesů? Odtud pouze putují na pole za potravou a nemají
důvod v rozmoklé půdě budovat chodby. Připadám si jako Alenka v říši
divů, když mi uvedenou situaci musí objasnit vědci. To už znali kdysi
všichni zemědělci, že deště, mokro a chladno hrabošům nesvědčí a že
se na podzim a v zimě nemnoží tak moc, jako na jaře a v létě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist