https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-iranu-neni-voda.protesty-staly-zivot-uz-osm-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Íránu není voda. Protesty stály život už osm lidí

5.8.2021 07:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Přehrady na řece Karun snížily průtok vody po proudu.
Přehrady na řece Karun snížily průtok vody po proudu.
Írán trpí akutním nedostatkem vody. Situace je už tak vážná, že vyústila v celostátní protesty, které si vyžádaly osm lidských životů. Za vším stojí dlouhodobě špatné hospodaření s vodou a letošní největší sucho za posledních 53 let. O situaci v Íránu informuje server Climate Home News.
 
Írán trpí akutním nedostatkem vody. Situace je už tak vážná, že vyústila v celostátní protesty, které si vyžádaly osm lidských životů. Za vším stojí dlouhodobě špatné hospodaření s vodou a letošní největší sucho za posledních 53 let. O situaci v Íránu informuje server Climate Home News.
Rýžové pole v íránské provincii Isfahan. Pěstování rýže je extrémně náročné na vodu.
Rýžové pole v íránské provincii Isfahan. Pěstování rýže je extrémně náročné na vodu.
Foto | Ninara / Flickr

V Íránu žije téměř 83 milionů obyvatel. Vzhledem k mezinárodním sankcím se země snaží o soběstačnost a podporuje pěstování plodin jako jsou rýže, pšenice nebo cukrová třtina. Ty jsou velmi náročné na závlahu. Více než 90 % vody se v Íránu využívá pouze v zemědělství. Přirozený koloběh vody je narušován rozsáhlým budováním přehrad a výstavbou hydroelektráren.

Od 60. let vzrostla průměrná teplota v zemi o 2 °C, zároveň se za posledních 20 let snížilo množství srážek o 20 %. Období mezi říjnem 2020 a červnem 2021 bylo nejsušší za posledních 53 let.

To všechno vyústilo v krizi, která nemá v Íránu obdoby. “Situace dospěla do bodu, kdy lidé žijící na vesnicích nemají vodu. Nejen pro zvířata, ale ani pro sebe. Ve velkých městech už několik let lidé pijí jen balenou vodu, protože voda, která jim teče z kohoutku, zapáchá a je zabarvená,” popisuje situaci hydrolog Ali Nazemi.

Protesty proti nedostatku vody začaly před třemi týdny na jihozápadě Íránu v provincii Chúzistán. Tu postihla vlna veder dosahujících až 50 °C. Nepokoje se rychle rozšířily i do dalších měst, včetně hlavního města Teheránu.

“Představitelé Íránu uznávají, že hospodaření s vodou v zemi a systém závlahy jsou zastaralé a mají podíl na současném nedostatku vody. Po vlně protestů proto přehrady upustili. Stále ale chybí to nejdůležitější - komplexní plán pro hospodaření s vodou,” uzavírá expertka na íránskou geopolitiku Banafsheh Keynoush.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (43)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

5.8.2021 09:51
Možná by bylo zajímavé porovnat, kolik peněz Írán nastrkal za poslední rok do zajištění vodních zdrojů a kolik do jaderného průmyslu. A mimochodem - jaderný průmysl je velkým spotřebitelem vody, jenže tady platí, že atomová bomba je důležitější než věřící.
Odpovědět
PE

Petr Eko

5.8.2021 20:05 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Asi tušíte, že příčina je zcela někde jinde - jak je v článku nenápadně uvedeno, tak pravým důvodem jsou sankce ze strany USA, potažmo západu. A proč, asi taky víte - Írán, stejně jako třeba Venezuela, nechce "demokraticky spolupracovat" s USA, takže ty na ně uvalily sankce. Přitom oba státy mají ropy (plynu) velice hodně a mohly by být tak bohaté, jak třebas Saudská Arábie. Jenže ony mají hrdost a nepoddaly se. A jaderná bomba - pokud ji nemáte, jste vydán napospas jiným, to asi taky chápete.
Takže asi tak.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.8.2021 23:47 Reaguje na Petr Eko
A na tu snůšku pitomostí jste přišel sám? Obě Vámi uváděné země doplácejí na jedno - absolutně neschopné vedení státu, které si neumí stanovit důležité priority. Ostatně v závěru článku je to uvedeno:
"...Stále ale chybí to nejdůležitější - komplexní plán pro hospodaření s vodou,” uzavírá expertka na íránskou geopolitiku Banafsheh Keynoush...."
Nebo snad budete tvrdit, že sankce USA a západních zemí sice Íránu brání v řešení problémů vodou, ale zároveň jim nebrání ve vývoji jaderné zbraně?
Jak sám tušíte, je to pitomost. Problém tkví v tom, že islámské vedení státu má jako prioritu chřestění zbraněmi a na obyčejného člověka zvysoka exkrementuje.
Odpovědět
sv

8.8.2021 00:36 Reaguje na Petr Eko
Takže pokud to správně chápu, irán a venezuela mají ropu a plyn a přesto tam lidi nemají co žrát, protože USA s nimi nechce spolupracovat? To jsi tím chtěl říct?
Ovšem tou předposlední větou jsi se trefil. Ukrajina by mohla vyprávět.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.8.2021 20:18 Reaguje na Petr Eko
Člověče nešťastná, vy vůbec nevíte, jak to celé bylo, že?
Irán začal vyvíjet AZ a halasně vytruboval, že ji okamžitě použije. Mají už nosiče s dostřelem do Izraele i do Evropy.
Tak na něho OSN skočilo a on podepsal smoluvu, že nic vyvíjet nebude.
samozřejmě ale nic nedodržel a vyvíjí bombu dál, proto přišly ty sankce.
AZ je mu naprosto k ničemu, je to jen na strašení vlastních obyvatel, všechny totality to tak dělají (Rusko, KLDR, Venzuela, Kuba, Čína, atd. atd.).
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

5.8.2021 12:41
Jinde píšou, že do 10 ti týdnů budou mít atomovou bombu. To je mnohem důležitějsí! Alláhu akbar!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.8.2021 10:02 Reaguje na Michal Ukropec
O to bych se nebál ... Izrael nespí:-))).
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

6.8.2021 12:38 Reaguje na Svatá Prostoto
Kéž by!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.8.2021 20:18 Reaguje na Michal Ukropec
To psali před deseti lety, ne?
Odpovědět
pa

pavel

5.8.2021 18:55
no dobrá nemaj vodu a koukla se paní autorka do tej její krásné ameriky tam uč učí ryby chodit pop suchu
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.8.2021 10:55
Doporucuju najit nekde na netu nekorektni komedii Diktator od Sashy Barona Cohena.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.8.2021 20:19 Reaguje na Jarka O.
Mě se velmi líbila Persepolis.
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.8.2021 23:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Dobrá, ale už smutná. A ještě Bez dcerky neodejdu. Íránu držím palce, ať je ty us provokace zas nerozhodí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.8.2021 13:46 Reaguje na Jarka O.
Ti jsou rozhození militantním islámem celkem slušně, Izraeli vyhrožují vymazáním z mapy už desítky let a zatím jim dojde voda.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

7.8.2021 06:26
Válka v Sýrii začala, protože zemědělci přišli o vodu a šli do hlavního města protestovat. Ale jinak je pravda, že ta Sahara se stále rozšiřuje napříč Asií, přes Íránské hory až do Mongolska. No jo, globální oteplování. Co s tím, že?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.8.2021 18:21 Reaguje na Katka Pazderů
To je na naše ropáčky příliš složité. Globální oteplování je zcela mimo horizont jejich vnímání.
Odpovědět
VJ

Václav John

9.8.2021 16:35
Aniž budu jmenovat někoho konkrétního, je s podivem kolik "expertů" na Írán u nás je. Slušná část informací je zcela nesmyslných nebo vyloženě nepravdivých. Předpokládám, že velká část z těch lidí by měla problém vyjmenovat jiné íránské město než Tehrán, případně jinou osobnost než dávno mrtvého Chomejního, přesto trpí utkvělou představou, že všechno ví.

Je to to samé, jako kdybych chtěl někde psát o teorii superstrun, o které nevím skoro nic já. Laiky možná zmatu když nastřílím pár pojmů co jsem si kdysi přečetl někde v časopise nebo slyšel v Big Bang Theory, ale každý vystudovaný fyzik by se mi oprávněně vysmál.
Odpovědět
sv

9.8.2021 19:37 Reaguje na Václav John
Tak sebekritiku máte za sebou a teď byste mohl sdělit něco k věci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.8.2021 20:26 Reaguje na
Nemá co říci. Jen zkritizuje to, čemu nerozumí a je.
Odpovědět
VJ

Václav John

9.8.2021 21:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Z mnoha příkladů třeba věta:

"Irán začal vyvíjet AZ a halasně vytruboval, že ji okamžitě použije."

Je nepravdivá. Nejsem žádný zastánce íránského režimu a na straně Írán/izrael jsem na té izraelské, ale Írán vždycky tvrdil, že jeho cílem není výroba atomové zbraně. Možná, že lže, nicméně tvrdit, že Írán deklaroval, že atomovou zbraň použije je i tak nepravdivá. Je dokonce možné i to, že opravdu atomové zbraně nechce (jakkoliv tome něvěřím), protože je třeba fakt, že za irácko-íránské války (kterou začal Irák) použil Irák opakovaně proti Íránu chemické zbraně a íránští duchovní naopak uvalili fatvu na reciproční použití chemických zbraní. A to přesto, že jim to na mezinárodní scéně nijak nepomohlo, a naopak použití chemických zbraní v té válce by jim dost pomohlo. Stejnou fatvu vydali i proti použití i držení jaderných zbraní.
Odpovědět
VJ

Václav John

9.8.2021 21:09 Reaguje na Václav John
A je krásné české přísloví s husou, které mě napadá (...)
Odpovědět
VJ

Václav John

9.8.2021 21:30 Reaguje na Václav John
Příklad č. 2:
"Ti jsou rozhození militantním islámem celkem slušně, Izraeli vyhrožují vymazáním z mapy už desítky let a zatím jim dojde voda."

Jasně Írán nemá Izrael rád a obráceně, nicméně výrok o vymazání z mapy nikdy nepoužil, jak ostatně sami Izraelci přiznávají:
https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/clanek/vyrok-o-vymazani-z-mapy-ahmadinezad-nepouzil-priznal-izraelsky-ministr-151804

Ale rád bych k vám byl spravedlivý - opravdu nejste jediný, kdo výše napsal nepravdivé věci.
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.8.2021 23:02 Reaguje na Václav John
Přísloví s husou mě taky napadlo. O Íránu vím jen, že je hrdým pokračovatelem starobylé vyvinuté společnosti. Držím jim palce a jestli se smí na ekolistu říct něco idealistického, tak by se mi libilo, kdyby se írán a izrael smířily a spřátelily. Tak by ty státy vytřely zrak mnohým. Jen sen...
Odpovědět
VJ

Václav John

9.8.2021 23:10 Reaguje na Jarka O.
Idealismus snad ještě není zakázaný, aspoň teda doufám. Jinak máme úplně stejný sen. Ale protože jsem založením spíš skeptik až pesimista, tak se obávám, že se to nestane. Ale moje tipy do budoucna často nevyjdou, takže bez šance to snad není :-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.8.2021 23:25 Reaguje na Václav John
Mé založení je podobné a bohužel mi obavy spíš vychází, tak radši končím a dobrou noc.
Odpovědět

Jan Škrdla

10.8.2021 19:50 Reaguje na Jarka O.
Írán, to je hotová kolébka demokracie, ke vás odsoudí za trestný čin rouhání, nebo oběsí za protest proti vládnímu režimu.
Že se smíří s Izraelem, tam možná na apríla. To už se spíše začnou kamarádit Srbové a Chorvaté.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.8.2021 20:24 Reaguje na Jan Škrdla
Proč do toho pletete demokracii, na tu si tam nikdo nehraje. Převálcovali je Mongolové, vzchopili se. Mají muslimské zákony, to je jejich věc. Ukázky vývozu demokracie do světa mi stačily, tak nehodlám nikomu radit, jak se má chovat u sebe doma ani to nekritizuju. Samozřejmě k žádnému smíření nedojde, to by se nejdřív museli umět dohodnout češi a slováci. Mě jen zaujalo jméno města Shiraz. Krom toho se nemusím držet reality.
Odpovědět

Jan Škrdla

10.8.2021 21:39 Reaguje na Jarka O.
Jen to, že totalita mi k vyvinuté společnosti moc nesedí. Mají muslimské zákony, ale před islámskou revolucí to byla civilizovaná země, pak nastal návrat do středověku.

Co se týká Čechů a Slováků, tak dle mého se dohodnout umějí (buďme rádi, že rozpad ČSFR byl takový jaký byl, a ne takový jak v případě Bývalé Jugoslávie, nebo Sovětského svazu).
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.8.2021 22:55 Reaguje na Jan Škrdla
Když Vám nesedí, je to v pořádku. Ani mně k tzv. rozvinutým společnostem spousta druhů jednání nesedí. Že na zbraně bude i kdyby na chleba nebylo, i ve společnosti, která se může nazývat demokracie, mě děsí. Írán znám jen z pár knih, dokumentů a filmů. Jejich současnost mi nepřísluší posuzovat. Je to stará a silná kultura, která přežije kritiku různých expertů. Moderní byl v 60. letech Afghánistán, a co je teď. Čína prodělala kulturní revoluci a kde je teď. A kde jsme my.
Odpovědět

Jan Škrdla

11.8.2021 21:47 Reaguje na Jarka O.
To co píšete, je důkazem, že jakákoliv ideologie hnaná do krajnosti, vede k záhubě. Ať už je to nacionalismus, komunismus nebo náboženství (v tomto případě islamismus).
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.8.2021 22:13 Reaguje na Jan Škrdla
Írán má problém se suchem. Vynález na kapénkovou závlahu a další systémy na zúrodnění pouště a lokální změnu klimatu má Izrael na špičkové úrovni. Tuším CVUT má systém na výrobu vody z vodní páry, který chce prodávat nebo snad už prodává pouštním státům. Kdyby: tyto státy a írán spolupracovaly, pomohly by íránu v tíživé situaci nebo írán požádal o spolupráci, tak věřím, že by daly správný příklad mezinárodního chování a zahanbily ty, kteří dovedou jen pomlouvat a nenávidět. To mě zajímá, to jsem chtěla říct a ideologie jsou mi ukradené. Často jsou názvy režimů zavádějící a i despota může obyvatelům dopřát dobrou životní úroveň. Příkladem byla lybie, ale nebudu se hádat, stačí najít fakta o sociálních výhodách a projektech např.vodovodu pod Saharou, o čemž se nám ani nesní. Soudní systém íránu mě taky v souvislosti nedostatku vody nezajímá. Co ten náš, demokratický, ten je zcela v pořádku, nebo ne? :-)
Odpovědět

Jan Škrdla

11.8.2021 23:15 Reaguje na Jarka O.
Izrael spolupracuje s islámskými zeměmi, popř. s nimi uzavírá příměří. Ale nevraživost Irán-Izrael je příliš silná. Vypadá to, že pro Irán je větší prioritou jaderná zbraň než otázka sucha.
Co se týká nás, buďte ráda, že Vás nikdo nenutí chodit po ulici s pytlem přes hlavu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.8.2021 09:17 Reaguje na Jan Škrdla
Smlouvy s izraelem si ohlídal Donald. Po jeho konci další arabské země od plánovaných smluv ustoupily a není jasný osud těch už uzavřených. Jen dávám příklady, že mírová spolupráce zmůže víc než nenávist. O prioritách peršanů nic nevím. Je divné zúžit zemi s historií babylonu, soudnictví, básnictvi, astronomie, vína... na to, že žijou bombou. Vy jste četl nějaký český článek o íránu? Nenávidět írán se může vymstít nám. Lokální zloduši v případě jakýchkoliv konfliktů jsou předem daní, příklad je írán, srbsko, ČR, takze je lepší snažit se spolupracovat než přidat se na jednoduchou stranu pomluv. Já si říkám, jestli rouška není generálka na celotělový stan.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.8.2021 14:13 Reaguje na Václav John
Vy jste fakt komik:
"V rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra to řekl náměstek izraelského premiéra a ministr pro výzvědné služby a atomovou energii Dan Meridor".
"ale spíš Izrael 'nepřežije, je to rakovinný nádor, který by měl být odstraněn'. Opakují, že 'je Izrael nelegitimní a neměl by existovat'," řekl Meridor.

Tohle je z vašeho odkazu, doufám, že to komentovat nemusím.
Odpovědět
VJ

Václav John

10.8.2021 16:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Možná, že jsem i komik, to nechť posoudí jiní, ale zjevně jsem neskutečně naivní, protože když někomu naprosto jasně doložím, že napíše něco nepravdivého, tak trochu čekám, že má aspoň základní zbytky slušnosti a přizná to a snad se i omluví. Moje chyba.

Zjednodušeně, aby to pochopili i lidé ze základní školy: pokud by osoba XY napsala, že Hitler nechal zlikdidovat neexistující etnikum dejme tomu Modronožců a já napíšu, že to je nesmysl a není to pravda, tak to (doprčic) neznamená, že se zastávám Adolfa Hitlera. Myslel jsem, že jsem jasně deklaroval, že se íránského režimu nezastávám a ani mi není sympatický.

Předpokládat slušnost a inteligenci je někdy zdá se opravdu naivní. Pardon.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.8.2021 08:25 Reaguje na Václav John
Já napsal:
"Ti jsou rozhození militantním islámem celkem slušně, Izraeli vyhrožují vymazáním z mapy už desítky let a zatím jim dojde voda".
Vy jste na to odpověděl:
"Jasně Írán nemá Izrael rád a obráceně, nicméně výrok o vymazání z mapy nikdy nepoužil, jak ostatně sami Izraelci přiznávají:"

K tomu jste dal odkaz na článek, ze kterého já cituji:
"V rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra to řekl náměstek izraelského premiéra a ministr pro výzvědné služby a atomovou energii Dan Meridor".

Takže je přímo v tom článku, který jste dal vy, dokázáno, že já píšu pravdu. To je celý.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.8.2021 08:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Samozřejmě před x lety to Iránští představitelé opakovali vícekrát, bylo to běžně i v našich médiích.
Odpovědět
VJ

Václav John

11.8.2021 21:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Já jsem nic takového nerazegistroval, pouze jsem zaregistroval, že Írán hrozí odstoupením od dohody o nešíření jaderných zbraní. A to je sakra rozdíl oproti tomu hrozit získáním nebo použitím jaderných zbraní.

Když to bylo i v našich médiích, jistě sem můžete dát byť jediný odkaz?
Odpovědět
VJ

Václav John

11.8.2021 21:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Pořád si nerozumíme. Nadpis článku je "Výrok o vymazání z mapy Ahmadínežád nepoužil, přiznal izraelský ministr". Pokud to nestačí, tak:

1. Ahmadínežád měl kdysi rozhovor o Izraeli. V tom rozhovoru se o Izraeli nevyjadřoval nijak hezky, nicméně.
2. Nepřesným (ať už omylem nebo úmyslně) překladem vznikl dojem, že mluvil o vymazání Izraele z mapy. Tento pojem v daném kontextu okamžitě vzbuzuje hrozbu útoku jadernými zbraněmi.
3. Zdroj, který měl chybný překlad na svědomí se za něj omluvil, ten se nicméně rozšířil a spoustu lidí (včetně novinářů a politiků) je dodnes přesvědčených, že přesně takto to bylo řečeno.
4. Nicméně samotní Izraelci přiznávají, že nic takového Ahmadínežád neřekl a že jde o zkreslení (viz ten můj odkaz).

Náměstka izraelského premiéra těžko můžete podezřívat ze sympatií k Íránu. On taky Ahmadínežáda nijak nechválil, pouze přiznal, že tento výrok neřekl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.8.2021 21:24 Reaguje na Václav John
Nikde jsem v žádném odkazu nejmenoval Ahmadínežáda, tak skutečně netuším, za co mě pořád pérujete.
Odpovědět
VJ

Václav John

15.8.2021 20:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak mlžit dovedete přímo ukázkově.

Ahmadínežád byl jediný íránský politik, který kdy řekl větu, která byla chybně interpretovaná jako vymazání Izraele z mapy. O vymazání z mapy jste psal Vy (pokud vás k tomu někdo nedonutil), já vám vysvětlil velice podrobně, proč to není pravda.

Pakliže máte nějaký jiný zdroj než svoji špatnou paměť, kde Íránci hrozí Izraeli vymazáním z mapy, sem s ním.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.8.2021 11:23 Reaguje na Václav John
"V rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra to řekl náměstek izraelského premiéra a ministr pro výzvědné služby a atomovou energii Dan Meridor".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.8.2021 14:16 Reaguje na Václav John
Irán samozřejmě vyhrožoval použití AZ, nemá jen jediného mluvčího a taky k tomu vyvinul raketové nosiče typu Šaháb, které už dosáhnou až do Evropy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist