https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-rime-na-silvestra-ve-velkem-hynuli-ptaci-vyplaseni-rachejtlemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Římě na Silvestra ve velkém hynuli ptáci vyplašení rachejtlemi

2.1.2021 13:09 | ŘÍM (ČTK)
"V Itálii sice platí zákaz zábavní pyrotechniky, ale nedodržuje se," připomněl Massimo Comparotto, který je ředitelem spolku na ochranu zvířat Oipa. "V důsledku toho každoročně na Silvestra ve velkém hynou zvířata, mnoho domácích zvířat je zraněno. Tento masakr musí skončit," dodal.
"V Itálii sice platí zákaz zábavní pyrotechniky, ale nedodržuje se," připomněl Massimo Comparotto, který je ředitelem spolku na ochranu zvířat Oipa. "V důsledku toho každoročně na Silvestra ve velkém hynou zvířata, mnoho domácích zvířat je zraněno. Tento masakr musí skončit," dodal.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Římě o silvestrovské noci ve velkém hynuli ptáci, které vyděsil rámus od zábavní pyrotechniky odpalované z teras a balkonů, informuje agentura APA. Vyplašení opeřenci naráželi do oken domů, výkladních skříní obchodů nebo do drátů elektrického vedení a padali na zem. Stovky ptáků uhynuly kolem hlavního nádraží Termini, kde zimuje mnoho špačků.
 

V Itálii mnoho ptačích druhů v důsledku stále teplejších zim neodlétá za teplem na jih, ale zůstávají v Římě. Přezimují na stromech, kde i v zimě mohou najít komáry, mouchy nebo další hmyz, kterým se živí.

Ochránci zvířat požadují přísná opatření, díky kterým by zvířata o silvestrovské noci měla více klidu. "V Itálii sice platí zákaz zábavní pyrotechniky, ale nedodržuje se," připomněl Massimo Comparotto, který je ředitelem spolku na ochranu zvířat Oipa. "V důsledku toho každoročně na Silvestra ve velkém hynou zvířata, mnoho domácích zvířat je zraněno. Tento masakr musí skončit," dodal.

Oslavy příchodu nového roku byly v Itálii kvůli protikoronavirovým opatřením klidnější než obvykle, zranilo se výrazně méně lidí než v uplynulých letech. Zákaz používat zábavní pyrotechniku, který platil kromě Říma také v Palermu, Florencii a Milánu, lidé ovšem často ignorovali.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (35)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

2.1.2021 16:46
Hrozné, neomluvitelné a jsem zvědav, co na to poví ekologické spolky včetně
zelených v evropském parlamentu. Přitom stačí málo. Zastavit dovoz, výrobu
a nelegální činnost trestat. V globále jsou to stovky tun toho slavného CO2, oxidů různých kovů, všelijaké chemie, zbytků plastů z raket a náklady na léčení zraněných a škody z požárů. Zatím je přednější byznys a kecy o
ničem. Přitom stačí jedna schůze parlamentu a je klid.
Odpovědět
Sl

Slovan

2.1.2021 18:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Jo a když se to v EU komplet zakáže (jsem rozhodně pro), tak zase vyleze Okamura s Klausem ml. a budou si strašně stěžovat, jak nám EU zase něco nařizuje a zakazuje... úplně to vidim. A pokud by v tom měli prsty ještě k tomu zrovna Zelení...
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

2.1.2021 18:37 Reaguje na Slovan
Možná by Vás ten Okamura i Klaus ml. svým přístupem překvapili. Tohle by se ukázalo až v reálu. Jinak je pravda, že se dnešní oslavy konce roku pro některé lidi staly závodem v co největším ohňostroji. A vydělává se i prodejem různých uklidňujících prostředků pro domácí mazlíčky. Lidé se i dnešní době nedokáží chovat s pokorou k přírodě a jejím obyvatelům.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2021 09:40 Reaguje na Slovan
Typický fašisticko komunistický přístup. Alespoň vidíme, jaké týpky k té EU vzhlížejí.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

4.1.2021 09:42 Reaguje na Jan Šimůnek
Raději mlčte, fašistickej komouši. :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.1.2021 09:53 Reaguje na Petr Eliáš
Já jsem demokrat. Proto mám také problémy s totalitními ideologiemi.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

4.1.2021 09:56 Reaguje na Jan Šimůnek
Krásně jste nám toho ,,demokrata,, předvedl, když jste chtěl střílet ostrejma do lidí. :D Jste kovanej soudruh. :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.1.2021 18:31 Reaguje na Břetislav Machaček
To jsou přece ty "buzerace z Bruseli", které zásadně nedodržujeme, to je "diktát z EU", která je přece jasný "Eurosajuz" to nám nakukali špinavci velmi důkladně.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.1.2021 19:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Pro oba pány společně: Jsou věci, které má smysl zakázat,
či nařídit a jsou věci, které by měly být na uvážení jednotlivých zemí. My přece nebudeme přímořským zemím diktovat kvóty na lov ryb v jejich vodách a oni nám zase nařizovat větrníky, když nám tu vítr nefouká jako u nich.
Při jednotném trhu se ale musí dovoz a výroba zábavné
pyrotechniky řídit jednotně, aby tu nešlo o omezení
obchodu či dovozu na úkor pouze někoho a druhý to nařízení
ignoroval. V tomto přirovnání jste pánové oba přestřelili
a naopak bych viděl ten křik, když by se to nezakázalo
u nás a ostatní to zakázali. Co tak to ale zkusit zakázat
pouze tady a ukázat zase, jak umíme být papežštější než
papež, jak předvádíme jinde. Já jinak moc Brusel nemusím a beru to tak, že pokud už není vyhnutí, tak to je třeba
ovlivnit zevnitř. Zelení mimochodem nedokázali zakázat
ani ten lov drobných pěvců na tahu, hrdliček, coridu
a ani jednotné zrušení kožešinových farem a klecových chovů nosnic. Jednotně leda zvládli konec uhlíku v roce 2038, na
což nevěřím a skončí to se spoustou výjimek. Jinak ukázat
veřejnosti masivně každoroční následky ohňostrojů, tak tu
bude největší podpora občanů v historii s nařízením EU
o jejich zákazu. No a odpůrci budou v demokracii vždy
a nebudou mlčet. Záleží pouze na množství sympatizantů.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.1.2021 20:18 Reaguje na Břetislav Machaček
Zákaz kožešinových farem je jedna z dalších pitomostí našich politiků. Tím že zrušíme farmy, nezrušíme poptávku po těchto kožešinch. Na místo našich dodavatelů nastoupí dodavatelé třeba z Východu, kde se kontrola těchto farem vůbec neprovádí a kde žijí zvířata v mnohem horších podmínkách než na našich farmách. Ale tam to nevadí, protože tam se ekoteroristi nenamáhají zajet.
Odpovědět
Sl

Slovan

2.1.2021 21:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Proč do těch otázek taháte Zelené proboha? Nebo si snad myslíte, že ochránce = příznivec této strany? Zelení budou hlasovat pro většinu těchto věcí, ale sami na to sílu nemají. Jsou tedy jen jednou z politických opor při prosazování.
Je pravdou, že SPD podpořila i např. zákon o národních parcích, takže v podobných ekologických otázkách se s nimi dá evidentně jednat. Nicméně kvůli jejich politice si nejsem jist, že by zákaz ohňostrojů z EU přijali pozitivně a hlasovali pro něj. Rád bych se ovšem pletl.

Stěhovavý ptáci - to řeší ornitologové hlavně změnou myšlení na daných místech, monitoringem v době tahu a hlášením policii případy pytláctví. Tradice se mění těžko, práce je to velice složitá, nicméně úspěchy jsou již vidět. A mnohde i celkem velké, viz.:

https://www.birdlife.cz/ochrana-stehovavych-ptaku-ve-stredomori-co-konkretne-podporujeme-v-ramci-kampane-let-o-zivot/

Zaujalo mě například, že letos Libanonci nejspíš neloví... spíš by mě ale zajímalo proč?
https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/labanon-bejruz-tazni-ptaci-se-usadili-klid-koronaviru.A200418_074027_zahranicni_kuce

Problém je, že když ochránci prosadí ve vyspělé Francii něco podobného, prohlásí šéf tamních lovců: "Proč to trápí Evropu, která má podle mého názoru jiné starosti než obtěžování Francouzů ve venkovských oblastech?“ - takže ono je to obtěžuje, chudáčky... a ta krásná fráze, že je to nějaký útok na Francouze z vesnice. Trošku mi to něco připomíná. Každopádně snad se to zakáže již natrvalo.
https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/ve-francii-zakazali-lov-ptaku-pomoci-lepidla-40335082

Co se týče hrdliček - "Ve Francii nejvyšší správní soud v září pozastavil loveckou sezónu hrdliček divokých. „Nejvyšší francouzské soudní instance nám dávají za pravdu a Evropská komise také přispěchala na záchranu tohoto druhu,“ uvedl předseda francouzské Ligy na ochranu divokých ptáků Allain Bougrain Dubourg, který žádá omezení lovu hrdliček divokých již řadu let. Španělské ministerstvo životního prostředí ohlásilo úmysl zařadit hrdličku divokou mezi ohrožené druhy, což vyvolalo protesty tamních organizací myslivců. Podle ministerstva se ve Španělsku uloví každoročně na 700 000 kusů hrdliček."

https://avifauna.cz/evropska-komise-opet-vyzvala-francii-a-spanelsko-k-ochrane-hrdlicky-divoke/

Zákaz klecového chovu slepic v celé EU může nastat celkem brzy si myslím, viz.:
http://konecdobyklecove.cz/wp-content/uploads/2020/10/Iniciativa-Konec-doby-klecove-predana-EU.pdf

Koridu už se také povedlo zrušit, ovšem soud to vetoval. Na Maltě se málem povedlo před 5 lety prosadit úplný zákaz lovu tažných ptáků - bohužel to těsně tenkrát neprošlo (51-49) apod. Někdy je to bohužel běh na delší trať, ale bez ochranářů by se nic z výše napsaného nepovedlo. Boj pokračuje a cíl je jasný.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2021 09:54 Reaguje na Slovan
Myslím, že zákaz klecových chovů, prosazený proti názorům odborníků, podloženým tvrdými daty (mortalita slepic v různých typech chovů) je jasným důkazem, že zelení jsou jen fašistoidé, záměrně škodící společnosti, i těm zvířatům.
Že něco podobného bude chtít prosadit fašistická EU se dá očekávat.

Zákaz kožešinových farem u nás (a v některých dalších post soc zemích) je jen akce ve prospěch podobných zařízení na západ od bývalé železné opony, pro něž chovy u nás a v dalších východních zemích představovaly nežádoucí konkurenci. Ti, kdo ten zákaz prosazovali a většina těch, kdo pro něj hlasovali, jsou prostě námezdní škůdci, placení našimi nepřáteli (minimálně ve smyslu ekonomické konkurence).

A zelené je možné do toho tahat zcela neomezeně, protože slušní ochránci přírody a životního prostředí s nimi už dávno nemají nic společného.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2021 10:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže to vše je realita. Žádná ruská propaganda nemůže EU uškodit víc než spontánní aktivity jejích úředníků. Stav naprosto stejný, jaký tady byl za Jakeše. Jeho režim taky nezlikvidovala propaganda ze Svobodné Evropy, ale to, co on a hovada jemu podřízená, dnes a denně dělali.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.1.2021 20:14 Reaguje na Břetislav Machaček
Ohňostroje politici hned tak nezakáží. Současná doba se řídí podobnými principy jako ve starém Římě - chléb a hry. Je třeba lidi nakrmit levnými náhražkami z Babišových výroben, je třeba jim zajistit nějakou levnou zábavu jako jsou nekonečné seriály v televizi, případně sem tam nějaký ohňostroj. Co na tom, že jeden ohňostroj zaneřádí životní prostředí více než několik tisíc aut se spalovacím motorem za celý rok provozu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.1.2021 17:02
Nějací mrtví ptáci, koho to zajímá? Hlavní je přeci, že se pár pamr.ů svobodně pobaví
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.1.2021 20:08
Je zajímavé, že velké průsery EU neřeší a věnuje se akorát pitomostem. Nelegální migrace - neřeší se, zbytečné ohňostroje - neřeší se, loni dvě baby v Německu vypouštěly lampóny štěstí a zapálily pavilon v zoo, kde uhořelo několik desítek zvířat - neřeší se. Zato se řeší rovnost okurek, registrace dronů a bůhvíjaké pí.oviny.
Odpovědět

Viktor Šedivý

2.1.2021 20:39
Vzhledem k tomu, že šlo nejspíš převážně o špačky, je to událost zcela zanedbatelná. A vinohradníky či pěstitele ovoce to spíš potěšilo.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.1.2021 20:57 Reaguje na Viktor Šedivý
Oni ti špačci zase tak neužiteční nejsou. V období hnízdění spotřebují velké množství leckdy škodlivého hmyzu. Pokud by tak nečinili, sadaři by to citelně poznali na úrodě.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2021 09:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pokud by se redukovali, nebo nebyli, pomnožili by se jejich potravní konkurenti, kteří škodu na ovoci obecně a vinné révě zvlášť nedělají. Třeba sýkorky.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.1.2021 12:38 Reaguje na Jan Šimůnek
Sýkorky dokáží redukovat tvrdší zimy, protože na rozdíl od špačků nemigrují na jih.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2021 14:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Proto je třeba je krmit.
Odpovědět

Jirka Černý

2.1.2021 21:23 Reaguje na Viktor Šedivý
Ano, je to o úhlu pohledu, být to ti nemocemi prolezlí prašivý holubi kterých je Řím plný ještě by to byla "velká ztráta" že jich spousta pošla.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2021 18:08 Reaguje na Jirka Černý
Hlavně zdroje aviárních kmenů mykobakterií, na které nezabírají ani moderní antituberkulotika.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.1.2021 10:23 Reaguje na Viktor Šedivý
Normální člověk je schopen rozpoznat smrt špačka plenícího vinici
pro výstrahu ostatním špačkům a zbytečnou smrtí špačků kvůli
pochybné lidské zábavě. Navíc ti špačci byli nejlépe viditelní
a zbytek ptáků dopadá zcela stejně. Obhajoba zábavné pyrotechniky
u mne neobstojí v žádné podobě a jsem schopen tolerovat jeden
větší městský ohňostroj na ochranáři vytypovaném území, kde to
napáchá minimum škod. Chaotické bouchání kdekoliv je zhovadilost
a nemá žádné rozumné opodstatnění. Jde pouze o lidskou hloupost
a z hlediska ceny i rozmařilost. Znám lidi, kteří brečí nad svou
chudobou, ale vystříleli i dva tisíce z pouhé hlouposti. Jinak
vám uvedu příklad, když kdysi můj cvičený NO zvyklý na výstřely
zazmatkoval při tom, když mu někdo střelil raketu na dvůr a ona
běhala po dvoře a odrážela se od zdí a plotů. V panice narazil
čumákem na drátěné pletivo plotu, ten si rozsekl a od té doby
jsem s ním prožíval Silvestry ve sklepě. Z hlediska dalšího
výcviku byl zničený, protože po jakémkoliv výstřelu šílel.
Od té doby jsem proti takové zábavě jednoznačně proti.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2021 18:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Jenže oni ti "římští" špačci přes léto sídlí u nás a v dalších zemích na sever od Itálie a ničí zde úrodu. A je úplně jedno, kde přijdou k úhoně, ale hlavně aby se tak stalo.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

2.1.2021 22:57
Bez těch ohňostrojů jsme se obešli, ale to jsme neměli tudlenctu "svobodu podnikání" a žívotním posláním nebylo "nevaž se,odvaž se, užij si".
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2021 09:59 Reaguje na Jiří Daneš
Bez svobody podnikání (alespoň někdy a někde) by neexistovala západní společnost a její technologická a logistická nadřazenost společnostem jiným. Obávám se, že všechny, nebo alespoň ty nejvýznamnější bojovníky za omezování svobody podnikání platí konkurenti naší civilizace, v současné době nejspíš Čína.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

3.1.2021 08:21
Je to smutné. Bohužiaľ, ked sa to vyrobí, vždy sa už nájde ten debil čo to vystrelí. Potom zopár idiotov terorizuje svojou zábavkou ten normálny zvyšok populácie. NIe sú to iba mŕtvi vtáci. Zomierajú aj iné divé zvieratá, trpia domáce zvieratá, hlavne psi, mačky, kone. Malé deti sa boja, nemôžu spať a majú psychické problémy.
Zákazy ohňostrojov nič neriešia, treba zakázať ich dovoz a výrobu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2021 09:36
Ty zákazy jsou jednoznačně kontraproduktivní, protože legální ohňostroje lze nasměrovat tam, kde se škoda jimi způsobená minimalizuje. MMCH, špačci jsou na našich vinicích jednoznačně škodná, takže spíš pozitivní zpráva, bráno pragmaticky.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.1.2021 12:42 Reaguje na Jan Šimůnek
Můžu se zeptat, kde by se škoda způsobená ohňostrojem dala minimalizovat. Drobné ptactvo a zvěř totiž žijí všude, akorát jejich úhyny následkem stresu třeba na volném poli nejsou tak moc vidět.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2021 14:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nejlépe "uklidněná" centra měst, která jsou jen kameno - betono - cihlovou pouští a nikdo tam ani nebydlí.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

3.1.2021 13:19 Reaguje na Jan Šimůnek
Svoboda každého jednotlivce končí tam, kde začíná svoboda jiného. Mě provozovatelé této debilní zábavy obtěžují, a zdaleka nejsem sám, nechť si tedy pronajmou někde nějakou halu, kde tím boucháním nebudou obtěžovat své okolí.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

3.1.2021 14:06 Reaguje na Jan Šimůnek
Žial také miesto je iba zvukotesná hala, tam by si to mohli užiť všetci milovníci hluku a vône horiacej chemikálie. Prípadne som videl video, kde chlapík odhadzoval PET flaše a následne mu po hrnci čo mal na hlave buchli varechou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.1.2021 16:44 Reaguje na Vladimir Mertan
Ono některým oslům chybí vojenská služba u dělostřelců
a nebo obyčejné cvičení s dělobuchy vybuchujícími u zadku.
To by se toho randálu nabažili už na vojně a netoužili po
tom v civilu. Bylo to trochu i o respektování rozkazů
(v civilu zákonů) a o tom, že se odpoutali od maminčiny
sukně. Stačilo by půl roku pro každého bez výjimky a
třeba pouze při službě ve zdravotnictví. Mnohé země to
stále praktikují a je to poznat na jejich mentalitě.
V Izraeli je to povinností i pro ženy a nikomu to není
na škodu, ale spíše naopak. O to více si váží míru,
a taky života bez zbytečného bouchání a rachejtlí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2021 18:13 Reaguje na Břetislav Machaček
V tomhle souhlas. Nedělal bych ani ty výjimky pro civilní službu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist